Stara Gwardia
![]() |
|
Jeszcze jedno, chwytacz jest jeden czy jest ich więcej w overlocku?
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czyli na każdy chwytacz przypada nie więciej niż 1 nić.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie, na jeden chwytacz przypada jedna.
Sęk w tym, że np. owerlokiem 5-nitkowym można utworzyć ściegi nie używając wszystkich igieł ani chwytaczy. Czyli ściegi 2,3,4 i 5-nitkowe. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Istnieje - Babylock. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ja mam TXL 607 ![]() No właśnie mnie też nie chce się wydawać więcej niż 500zł na owerloka. Ja w sumie nie nazwałabym Silvercresta maszyną prymitywną, możliwości ma bardzo duże i na zewnątrz wygląda solidnie. Gdyby sprawował się dobrze, to szyłabym na nim i już. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Aire, wczoraj testowałam ściegi na 607 i one mi nie wystarczają. Scieg elastyczny jednoigłowy, u nas ma nr 6 jest elastyczny, przyznaję. Kiedyś porównywałam go z zygzakiem o takich samych parametrach szer. i dł. i zygzak nie był tak elastyczny jak ścieg o nazwie elastyczny. Ale jest bardzo drobny i ma z góry narzuconą długość i szerokość i nie da się tego zmodyfikować. Ścieg 6 z podwójną igłą jest nawet, nawet. Dostępne u mnie ściegi overlockowe nie są ani trochę elastyczne.
--- Ostatnio edytowane 2013-02-16 22:48:37 przez Natalia_ --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wydrukowałam sobie dostępne na forum instrukcje do Silverka oraz 5-nitkowego Merrylocka. Poczytam przez weekend, może będą mądrzejsza.
![]() --- Ostatnio edytowane 2013-02-15 19:02:11 przez Natalia_ --- |
|
Stara Gwardia
|
|
No tak, w ściegu nr 6 przydałby się czasem większy zakres edytowania ustawień. Wizualnie może nie wygląda najciekawiej taka drobnica, ale z tego też bierze się elastyczność. Jego zaletą jest, że po prawej stronie szew jest ścisły (szew zszyty zygzakiem nie jest taki gładki). Ja używam do dzianin dodatkowo ściegów nr 5, 9, 13, 20. Nie mam zastrzeżeń do elastyczności, tzn. rzeczy, które szyję (przede wszystkim dzianinowe ubrania) nie są poddawane olbrzymim naprężeniom, są zwyczajnie użytkowane, bez jakiejś większej troski.
Ale wiadomo, każdy ma inne preferencje, jeśli Ci faktycznie ściegi z 607 nie wystarczają, to pozostaje poszukanie fajnego owerloka. ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
5, 9, 13, 20 przetestowane na świeżo, szału nie ma.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.