Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Administrator
Moje doświadczenie z nićmi elastycznymi jest niewielkie a próby szycia tym wynalazkiem to pasmo porażek.

Dostałam od koleżanki zlecenie: zmniejszyć bardzo elastyczne body, które mają za zadanie ukryć to i owo, przytrzymać pewne części ciała przed opadaniem...
Body są strasznie elastyczne, uszyte z mięsistej dzianiny. Kupiłam nici elastyczne ale pamiętam, że nie potrafiłam nimi szyć. Strzępiły się i przerywały podczas szycia. Myślałam, że zwariuję! Tutaj zadanie jest utrudnione bo kupiłam 3 szpulki tych nici to mam zamiar nimi szyć na overlocku :beczy: W oigóle to da się takimi nićmi szyć na overlocku?? Jeśli tak to proszę o wskazówki jak się do tego zabrać żeby nie zwariować.

* Susanna szyje - mój blog :)

Mistrzyni Krawiectwa
Tak Sus da się takimi nićmi szyć ale tylko na owerlocu!!!Zakładasz nici jak zawsze i kombinujesz na ścinku z naprężeniem nici.Nie powinno być problemów:)
Administrator
A na zwykłej stębnówce nie da się nimi szyć??

Stara Gwardia
Susanna, nici elastyczne tylko do overlocka, a jak tylko mogę to też ich unikam. Mam podobne doświadczenia jak Ty, ale czasami wymaga tego materiał na którym pracujemy. Pozdrawiam

Ps. Jeśli stebnówka to skłaniałabym się ewentualnie do stebnówki łańcuszkowej, ale nie mam tutaj żadnego doświadczenia

--- Ostatnio edytowane 2011-11-21 09:36:40 przez jolka68 ---
Administrator
Jolu dziękuję! A więc spróbuję szyć na overlocku. Mam nadzieję, że nie zwariuję :D

Stara Gwardia
nici elastyczne typu Amann Saba C jak najbardziej na zwykłą maszynę ,

nici elastyczne - przędza mniej lub bardziej puszysta ,najlepiej nadaje się na chwytacze w overlocku ,
ale można spokojnie zakładać je też na igły
Stara Gwardia
Och dzięki dziewczyny za ten wątek, bo już chciałam zakupić kilka sztuk, naiwnie wierzac że może one ułatwią mi szycie dzianin
Hm muszę zapytać czy te na stebnówkę mają u mnie w pasmanterii bo chętnie bym wypróbowała je na jakiejś delikatnej tkaninie, już dość dawno planowałam. A te elastyczne to coś podobnego do jedwabiu na szpulce?
a na igle zwykla nic
Stara Gwardia
Niestety owerloka nie posiadam, tylko zwykłą domową i do tego nie najmłodszą maszynę, a na domiar złego nie zawsze chce wiązać nitki górnej z dolną, a w dzianinach to już w szczególności.

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.