Świeżynek
|
|
Witajcie!
proszę pomóżcie, jesteście ostatnią nadzieją ![]() od kilku dni pracuję nad wykrojem kurtki dla siebie, wczesniej probowalam uszyć bluzę z płótna i też miałam problem z rękawem. wykorzystałam 3 różne wykroje z burdy ( także w różych rozmiarach - reglan i zwykły rękaw) i we wszystkich jest podobny problem, mianowicie pacha jest bardzo, bardzo nisko wykrojona. co powoduje ze nie mozna podnieść ręki. Z racji mojego dużego biustu i relatywnie drobnej "reszty" chciałabym mieć dopasowaną kurtkę ( w plecach i ramionach przede wszystkim) zamieszczam zdjęcia próbnej formy odszytej z surówki ktora najbardziej mnie satysfakcjonuje ze wszystkich które zrobiłam do tej pory. zaznaczyłam gdzie skróciłam szew ramienny ( za wszystkich gotowych form zawsze "opadają" mi ramiona) kreskami zaznaczyłam tez gdzie materiał się "ciągnie" co zrobić zeby uzyskać dopasowaną formę i jednoczesnie móc się w niej ruszać? wiem że będzie inaczej jak w rękawach bedzie podszewkaktóra doda poślizgu, ale wydaje mi sie ze jednak forma którą zrobiłam nie jest dobra. ![]() pomocy ![]() |
|
Świeżynek
|
|
dołączę jeszcze zdjęcia form papierowych może rzuci się Wam coś w oczy
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
szyjąc kurtkę musisz wziąć pod uwagę że nie może być zbytnio
dopasowana, musi mieć luz na sweter z tego co widzę na zdjęciu to jest wykrój za mały.... szerokość pleców jest za mała ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
jasne, biorę to pod uwagę. ale większe rozmiary leżą moim zdaniem gorzej bo mają wiekszy podkrój pachy, szersze ramiona, szwy ramienne opadają w dół co wygląda okropnie i ręką można ruszyć jeszcze mniej.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mi tu brakuje zaszewek na biust.Przy większym oddechu(też mam)czyli biuście muszą być albo zaszewki albo cięcia.Widzę że pod biustem w kierunku talii robią Ci się pionowe fałdy ,kurtka opiera się na biuście,a pod nim namiot się tworzy.Nie zlikwidujesz tego zwężając tylko musisz zrobić zaszewkę lub cięcie.Forma przodu i tyłu to proste formy,przy takiej figurze nie leżą fajnie.Stracisz w tym fasonie wdzięk i kobiecość.Wytłumaczyłam jak umiałam.Nasza Ania jak tu zajrzy to Ci napisze dokładnie,i załączy pewnie jakieś rysunki-ja nie umiem niestety.
--- Ostatnio edytowane 2012-01-22 14:55:22 przez honia --- |
|
Świeżynek
|
|
dzięki!
też myślałam o zaszewkach, ale troche chciałam mieć taki worek, nie specjalnie lubię podkreślać atuty ![]() ale może właśnie przy mojej figurze nie da sie uzyskać dopasowanej góry i jednoczesnie luzu na dole ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W każdej figurze można wyglądać dobrze ,nie można się deformować ciuchami.Duży biust nie we wszystkim wygląda dobrze ale odpowiedni krój załatwi wszystko.Radzę poczekać na Anie bo jej rady pomogły już nie w takich problemach.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tak, tak Ania zajrzy to ci na pewno fachowo doradzi. Ja ze swojej strony mogę tylko dodać ze szyjąc z burdy prawie zawsze miałam problem z rękawami. Podkrój pachy był za głęboki a główka rękawa za wąska. niby wszystko pasowało po uszyciu rękaw lezał ładnie, ale był kompletnie nie funkcjonalny, cięzko się było poruszać. ja radziłam sobie w ten sposób ze pachę wykrawałam troszkę mniejszą, główkę rękawa skracałam z długości i poszerzałam i było ok.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jeśli włożysz rękę pod pachę i podciągniesz szew boczny do góry, to zaczną znikać workowate fałdy.
Zobacz też, co się stanie, jeśli włożysz na ramiona duże poduszki albo pociągniesz do góry szczyt rękawa razem z częścią szwu ramienia. Wydaje mi się, że masz opadające ramiona, wrrrróć! - ramiona opadające bardziej niż linia ramion na formie. Jeśli trick z poduszkami pomaga - poprowadź linię ramienia bardziej skośnie i podkrój głębiej pachę. Jeśli nadal nie będzie idealnie - dołożyłabym klin, rozcięłabym go na części i dołożyła do części formy. Ciekawa jestem, czy się na coś przydałam... Zdaj relację, proszę ![]() Na stronie 76 tej książki jest opisane, jak powiększyć formę dla osoby z pełnym biustem, nie dodając zaszewek: http://books.google.pl/books?id=1gSsXUEIJwIC&pg=PA78&lpg=PA78&dq=too+deep+armholes&source=bl&ots=s1wzdpa3vO&sig=wVjuBh8qM4bD9AxC_QBIhxznYSU&hl=pl&sa=X&ei=X5AcT-awD4OM-wbNp4jFCg&ved=0CEoQ6AEwBjgK#v=onepage&q=too%20deep%20armholes&f=false A tu jest moim zdaniem genialny krój mocno dopasowanego w pasze rękawa, który mimo tego jest bardzo wygodny w noszeniu: http://www.threadsmagazine.com/item/12218/cut-on-gusset Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
|
|
dziekuje!
rzeczywiście świetny ten rękaw. dziś już nic nie zrobię ale jutro od rana wracam do pracy i będę zdawała fotorelację z moich poczynań. wczesniej przygotowałam tez kolejną formę z zaszewką, ale prześpię się z tym problemem i jutro wrzucam efekty. Bardzo bardzo dziekuję! |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.