Stara Gwardia
![]() |
|
Spodnie w kwiatki.
tylko nie piszcie mi,ze wam sie nie podobaja. Bo to spodnie specjalne. 1.Wzor,ktory chcemy naszyc rysujemy na...??????.My rysujemy na cienkiej organzie. 2.Motyw narysowany na organzie przypinamy do materialu po lewaj stronie. Przyfastrygowujemy w kilku miejscach ,aby sie nie przesuwal w czasie szycia. 3.Przystepujemy do naszywania wzoru.Przypinamy stopniowo kolory materialow i przyszywamy PROSTYM GĘSTYM(DROBNYM)ŚCIEGIEM.Ja ustawiam na 1.Używając gęstego ściegu możemy dokładniej zachować kontury oraz(po obcięciu wzoru a przed zygzakowaniem) poszczególne elementy nie narażamy na wysnuwanie. 4.5.Przypinanie i naszywanie z prawej i lewej strony. --- Ostatnio edytowane 2017-04-09 11:46:28 przez malgosia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Naszywanie wzoru i obcinanie.
Zdjecia nie po kolei.Dwa ostatnie powinny byc pierwsze. Po naszyciu wszystkich kolorow,a przed obcinaniem prasujemy wzor.Lepiej sie obcina.wzor.Obcinamy blisko szwu i bardzo dokladnie ostrymi nozyczkami.Nie moze byc szczepkow,aby pozniej nic nie wystawalo spod zygzaka. Na moich zdjeciach nie jest to bardzo perfect zrobione,ale to jest satynka cienka i jeszcze do tego elastyczna. Materiał do aplikacji można podklejać flizeliną,w zależności co robimy i jaki ma być efekt. --- Ostatnio edytowane 2017-04-09 11:46:49 przez malgosia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zygzakujemy.
Wyjątkowo tutaj jest zygzakowanie srebrną nitką metaliczną i pod nią wkładany jest gruby sznurek,też srebrny i metaliczny.Okropnie sztywny.Nie robi sie to przyjemnie.Ale efekt na scenie jest perfect.Widać to na ptaszku zrobionym z bliska.Po błyśnięciu lampą ginie materiał,a widać tylko ptaszka..Material na spodnie jest bardzo matowy ,troche gąbczasty,nie odbijający światła.Aplikacja jest z błyszczącego materiału.Tak więc na scenie w światłach aplikacja się poprostu świeci. Teraz troche informacji o zygzakowaniu. Najczesciej zygzakujemy zwykla nitka do szycia maszynowego.Do zygzaka wkładamy zamiast sznurka srebrnego ,sznureczek zrobiony z 9 nitek zwykłych.Nie skręcamy go,(lub tylko troszeczke w palcach w czasie szycia,aby w czasie zygzakowania nitki sie nie rozdzielaly)i tak zygzakujemy.Czasem uzywamy "muline".Mulina ma 6 nitek wiec uzywamy 1 i pol. Nitka wprowadzana w zygzak powinna miec ten sam kolor. Dlaczego wprowadzamy nici w zygzak? 1.Nie musimy zygzakowac gestym sciegiem. 2.Nici wprowadzone pokrywaja nam ladnie obciety brzeg. 3.Nie rozbijamy materialu gęstym zygzakiem. Zygzak ustawiamy na szerokosc tak aby tylko kryl te 9 nitek,a na dlugosc wedlug uznania. Na koncu wycinamy organzę ze spodu i ponownie odprasowujemy. Nie ma zdjęcia po wycięciu organzy i odprasowaniu,dlatego materiał niebieski troche się marszczy.To jest materiał elastyczny Pozdrawiam. --- Ostatnio edytowane 2010-05-05 06:22:53 przez malgosia --- --- Ostatnio edytowane 2017-04-09 11:47:29 przez malgosia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak jeszcze nie naszywałam aplikacji, muszę koniecznie spróbować. Dzięki. ![]() ________________________________________________________
|
|
Niespodzianka
![]() |
|
Małgosiu naprawdę ciekawy pomysł, nie wpadłbym z tą organzą. Muszę przyznać, że jest to pracochłonne i tu trzeba mieć b. dużo cierpliwości.Największym problemem, wg. mnie jest wycinanie- trzeba ciąć ostrożnie- prawda? Bo ZYG-ZAK I SZNUREK to to pikuś. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Bardzo mi się to podoba- MASZ 5 ODE MNIE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() POZDRWAIAM ![]() ________________________________________________________
Artur
|
|
Administrator
![]() |
|
Pracochłonne ale jak pięknie wyszło!! Pełen podziw Małgosiu i dziękuję za zdradzenie kolejnej krawieckiej tajemnicy ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ale super pomysł i bardzo fajnie pokazane i mam takie jedno pytanie co to za tasiemka bo nie widziałam takiej wczesniej?? --- Ostatnio edytowane 2010-05-05 17:47:36 przez reggi --- ________________________________________________________
porozmawiajmy o szyciu.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przepiękne aplikacje. To są chyba jakieś zaczarowane spodnie. ![]() ________________________________________________________
Szyję sobie hobbystycznie. ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Cudnie ,to super pomysł na ozdobienie torebki ,czasami oglądam torebki i dziewczyny szyja takie wyszywane cuda .
I mam pytanie ,aby tak do konca rozwiać wątpliwość Małgosiu ,jak robię ten zygzak to jeszcze dodatkowo miedzy ta tasiemkę za zygzak wprowadzam tą mulinę lub nitki tak ? ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie.Ta tasiemka(srebrny sznurek?jest pokazany z bliska na zdjeciu ze stopka,jak zygzakuje)jest tylko opcja.Mozna wlozyc co sie chce i ustalic do tego szerokosc zygzaka.
Najczesciej wkladam(zamiast tej tasiemki)9 nitek zwyklych.Ta sama nitke ktora szyje(zygzakuje)wprowadzam w zygzak w ilosci 9krotnej(i to mozna zastapic np.mulina). Dla mnie 9 nitek jest najlepsza opcja,aby ladnie przykryc obciety brzeg,ladna jest szerokosc obszycia,material obciety jest dobrze przyszyty(nie wysnuwa sie).Zygzak nalezy tak ustawic,aby byl tylko na szerokosc nitek,i aby lapal wszystkie nitki.Ja tak leciutko w palcach go skrecam,bo calkiem skrecony jest nieladny.Wlasciwie nitki powinny byc proste. Czy juz zrozumiale? Lece,jak wroce napisze wiecej. Pozdrawiam. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.