Stara Gwardia
![]() |
|
Za kumałam ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Migotko,ja dziekuje,ze pytasz.Ciesze sie,ze sa tacy ktorzy zaglebiaja sie czasem w to co ja pisze.
Szkoda bylaby dla mnie gdybym pisala i nikogo by to nie interesowalo. Na dodatek ;lubie ten wiersz Asnyka. Szkoda! Szkoda kwiatów, które więdną W ustroni, I nikt nie zna ich barw świeżych I woni. Szkoda pereł, które leżą W mórz toni; Szkoda uczuć, które młodość Roztrwoni. Szkoda marzeń, co się w ciemność Rozproszą, Szkoda ofiar, które nie są Rozkoszą; Szkoda pragnień, co nie mogą Wybuchać, Szkoda piosnek, których nie ma Kto słuchać. Szkoda męstwa, gdy nie przyjdzie Do starcia, I serc szkoda, co nie mają Oparcia. czerwiec 1868 |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a ja mam pytanie: piszesz, Małgosiu, że organzę z wyrysowanym wzorem przykładamy do lewej strony nogawki, po prawej naszywamy aplikację - nie widać wzoru? robimy z pamięci?
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przypinamy material do prawej strony,ale szpilkami od lewej strony i szyjemy po lewej stronie drobnym sciegiem,po wzorze,wypinajac szpilki.
Zygzakujemy po prawej. Pytajcie dalej,odpowiem. Pozdrawiam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Małgosiu ,Twoje dzieła miały by być ,omijane bez zagłębiania się w to co piszesz .Nigdy .Twoja wiedza to wielka skarbnica ,uczyłam się przez dwa lata pod okiem ,technologa ale jeszcze wiele sie muszę nauczyć .
Wiersz piękny ,a to mój ulubiony Pozdrawiam Bóg nie oczekuje podziękowań za Słońce lub Ziemię, ale za Kwiaty, które zaprawdę nie przez oskubanie ujawniają nam swoją piękność. Nie zatrzymuj się jednak, aby je rwać i przechowywać na później, lecz idź naprzód albowiem wzdłuż całej drogi będziesz miał Kwiaty w rozkwicie. I wiedz, że nie ma prawdy złej ani Kwiatów nieczystych. Nawet ciemne chmury stają się Kwiatami Nieba, kiedy je słońce całuje. Jest tylko prawda mała, o słowach jasnych i przezroczystych, niczym woda lśniąca w naczyniu i Prawda Wielka, o niezgłębionym milczeniu jak ciemna woda oceanu. Człowieku okryty pyłem martwych słów Wykąp swą duszę w Milczeniu... Tagore ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzieki Migotko.
Ja sie tez ciagle ucze.I ciagle popelniam proste bledy. Pozdrawiam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja się podepnę pod ten wątek, może ktoś odpowie. Na amerykańskich stronach z tutkami jak naszywać aplikacje itp, używają tzw. stabilizatora - czy to jest po prostu flizelina?
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Tak. Flizelina jest nazwą własną produktu firmy Freudenberg i w Polsce przyjęła się ta nazwa jako ogólna dla wszelkich stabilizatorów, sztywników i wkładów - w języku potocznym. Tak, jak "junkers", "adidasy" czy "pampersy".
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Można kupić w pasmanteriach szeroką taśmę (10cm) do podklejania podłożeń pod żelazkiem. Jak już robię aplikacje to przyklejam właśnie taką taśmą. Tylko taka taśma nie sprawdzi się w przypadku cienkich tkanin takich jak satyna, bo potrafi się "przetopić" na prawą stronę. Postępuję tak jak w przypadku łatek z klejem a potem przeszywam zygzakiem tak jak Małgosia.
Małgosiu przepiękne aplikacje. Prawie nie mówię takich rzeczy ale jestem Twoją fanką. ![]() ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.