Stara Gwardia
![]() |
|
Jedna z papaverowiczek zrobila instruktaz, jak uszyc sukienke z podszewką, mozesz sobie poczytac
http://www.papavero.pl/szycie-jest-proste/333-szyjemy-sukienk-na-podszewce-przewodnik-krok-po-kroku-.html a tutaj jest pokazane, jak odszywają pachy i dekolt podkladem - choc ja robie inaczej http://www.papavero.pl/szycie-jest-proste/482-szyjemy-kamizelk-przewodnik-krok-po-kroku.html a tutaj jak wszyc kryty zamek do sukienki - z tego tutorialu akurat korzystalam i faktycznie sie sprawdza http://www.papavero.pl/szycie-jest-proste/333-szyjemy-sukienk-na-podszewce-przewodnik-krok-po-kroku-.html Edit: z tego co pamietam, jak szyłam najprostsza sukienke z łódką z papavero, to musialam podkroić sporo pachy i dekolt, bo mnie krepowaly. Dlatego trzeba fastrygowac i przymierzac, zeby dopasowac do swojej sylwetki. JA najpierw zszywam wszystkie zaszewki - na zaszewkach zostawiam kilkucentrymetrowe koncowki nici, ktore potem wiąże z sobą. POtem zszywam boki, potem ramiona - jesli ma miec podszewkę, to ramiona jedynie fastryguje do przymiarek. POtem konieczna przymiarka i dopasowywanie czyli to, czego chyba najbardziej nie lubie w szyciu z racji tego, ze nie mam manekina ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-06-20 21:12:33 przez monikowo --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Nie planowałam podklejania obłożeń filzeliną, aczkolwiek jeśli tak będzie lepiej (?) mogę to zrobić, o ile pomożecie mi w tym, co i jak.
![]() Wzoruję się na sukience o bardzo podobnym kroju i również z podszewką, niemniej wygląda to może i fajnie, trudniej (mi) samodzielnie wykonać. Szczerze mówiąc, przeglądałam i przeglądałam dużo o wszywaniu podszewek, nadal jednak jest to dla mnie trochę czarna magia. Czy najpierw mam zszyć szwy przodu i tyłu podszewki ze sobą, a później dopiero do odszycia? Właśnie najbardziej chodzi mi o tą kolejność, żeby było mi najłatwiej, a różne sposoby rzeczywiście można znaleźć. ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zamek mozesz sobie z tylu przyszyc ręcznie albo rzadko ustawionym sciegiem, bedzie latwiej przymierzac i dopasowywac. POtem mozna go wypruc i wszysc dokladnie.
To prawda, ze potem bedzie miedzy podszewka a materialem, ale najpierw przyszywa sie go do tkaniny wierzchniej. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
A co z tą podszewką? Czy najpierw mam zeszyć szwy jej brzegów, a później odszycie do materiału i na końcu dopiero podszewkę do odszycia, czy jakaś zupełnie inna kolejność?
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
najpierw zszyj sukienke z tkaniny,wszyj zamek,zrob przymiarki zeby wszystko bylo ok i dopiero wez sie za podszewke uwzgledniajac poprawki,ktore robisz na sukience ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Fizelina wzmacnia material, i powoduje, ze sie nie odksztalca. Dla tego wszywa sie lub wkleja w "newralgiczne" miejsca, te na ktore jest najwiekszy nacisk, ciagniecie etc. w trakcie chodzenia. Czyli: sluzy do wzmocnienia i rownoczesnie do zachowania pierwotnego ksztaltu materialu; w przeciwnym razie po pewnym czasie po prostu zacznie sie wyciagac,odksztalcac, tak ze na pewno warto. Na gorze sukienki spoczywa caly "ciezar" jej noszenia -prawda? To jako uzasadnienie.
Z czego szyjesz -do roznych materialow sa rozne rodzaje fizeliny. To co pisalam o mierzeniu /fastrydze : bardzo wazne, zwlaszcza jesli to Twoja pierwsza sukienka. Nast. razem nie bedziesz juz sie tak "bawic" bo mniej wiecej bedziesz znala roznice pomiedzy wymiarami swoimi, i z tabeli. Aha: Ja tez podcinałam wykroje pach w wykrojach Papavero -tak, ze jesli zmieniasz wykroj, musisz tez zmienic oblozenie. Moze podeslesz jakies zdjecia bo wtedy latwiej zobaczyc co ew. podpowiedziec etc. ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Świeżynek
![]() |
|
Roksanitka- chyba rzeczywiście tak zrobię.
Szyję z tkaniny dosyć cienkiej, stosunkowo elastycznej- nie gniecącej się (prawdopodobnie połączenie bawełny z wiskozą lub coś podobnego)- załączam zdjęcie. Będę mierzyć, fastrygować, jestem gotowa robić wszystko co trzeba i posiedzieć trochę nad tą sukienką, jeśli efekt ma być dobry. Będę na bieżąco przesyłała nowe fotki z postępów mojej pracy i zapewne prosiła o rady ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jeśli tkanina jest elastyczna /z lycra albo elastanem/ podklejanie zwykłą flizeliną nie ma sensu. Będzie się odrywała - materiał będzie "pracował", a flizelina - nie. Powinno się wtedy albo odpuścić flizelinę /nie zawsze jest potrzebna/, albo kupić elastyczną.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Kupiłam dzisiaj elastyczną.
![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
![]() ja lacze ramiona,wszywam zamek doszywam oblozenie dekoltu,pozniej pachy a na koncu boki z podszewka kazdy robi tak,zeby bylo latwo,szybko i ladnie --- Ostatnio edytowane 2012-06-21 17:12:27 przez roksanitka --- ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.