Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Stara Gwardia
Jedna z papaverowiczek zrobila instruktaz, jak uszyc sukienke z podszewką, mozesz sobie poczytac
http://www.papavero.pl/szycie-jest-proste/333-szyjemy-sukienk-na-podszewce-przewodnik-krok-po-kroku-.html

a tutaj jest pokazane, jak odszywają pachy i dekolt podkladem - choc ja robie inaczej
http://www.papavero.pl/szycie-jest-proste/482-szyjemy-kamizelk-przewodnik-krok-po-kroku.html

a tutaj jak wszyc kryty zamek do sukienki - z tego tutorialu akurat korzystalam i faktycznie sie sprawdza
http://www.papavero.pl/szycie-jest-proste/333-szyjemy-sukienk-na-podszewce-przewodnik-krok-po-kroku-.html

Edit: z tego co pamietam, jak szyłam najprostsza sukienke z łódką z papavero, to musialam podkroić sporo pachy i dekolt, bo mnie krepowaly. Dlatego trzeba fastrygowac i przymierzac, zeby dopasowac do swojej sylwetki.

JA najpierw zszywam wszystkie zaszewki - na zaszewkach zostawiam kilkucentrymetrowe koncowki nici, ktore potem wiąże z sobą. POtem zszywam boki, potem ramiona - jesli ma miec podszewkę, to ramiona jedynie fastryguje do przymiarek.
POtem konieczna przymiarka i dopasowywanie czyli to, czego chyba najbardziej nie lubie w szyciu z racji tego, ze nie mam manekina:beczy:

--- Ostatnio edytowane 2012-06-20 21:12:33 przez monikowo ---
Dzięki za szybką odpowiedź. Nie planowałam podklejania obłożeń filzeliną, aczkolwiek jeśli tak będzie lepiej (?) mogę to zrobić, o ile pomożecie mi w tym, co i jak. ;) Zaszewki już zszyłam i nadal niestety nie za bardzo wiem co dalej.. Myślę, że zamek będę wszywała między podszewkę, a materiał (mam kryty).
Wzoruję się na sukience o bardzo podobnym kroju i również z podszewką, niemniej wygląda to może i fajnie, trudniej (mi) samodzielnie wykonać. Szczerze mówiąc, przeglądałam i przeglądałam dużo o wszywaniu podszewek, nadal jednak jest to dla mnie trochę czarna magia. Czy najpierw mam zszyć szwy przodu i tyłu podszewki ze sobą, a później dopiero do odszycia? Właśnie najbardziej chodzi mi o tą kolejność, żeby było mi najłatwiej, a różne sposoby rzeczywiście można znaleźć. ;)
Stara Gwardia
Zamek mozesz sobie z tylu przyszyc ręcznie albo rzadko ustawionym sciegiem, bedzie latwiej przymierzac i dopasowywac. POtem mozna go wypruc i wszysc dokladnie.
To prawda, ze potem bedzie miedzy podszewka a materialem, ale najpierw przyszywa sie go do tkaniny wierzchniej.
Pogromca spamerów
najpierw zszyj sukienke z tkaniny,wszyj zamek,zrob przymiarki zeby wszystko bylo ok i dopiero wez sie za podszewke uwzgledniajac poprawki,ktore robisz na sukience :)
Stara Gwardia
Dzięki za szybką odpowiedź. Nie planowałam podklejania obłożeń filzeliną, aczkolwiek jeśli tak będzie lepiej (?) mogę to zrobić, o ile pomożecie mi w tym, co i jak. ;)

Fizelina wzmacnia material, i powoduje, ze sie nie odksztalca. Dla tego wszywa sie lub wkleja w "newralgiczne" miejsca, te na ktore jest najwiekszy nacisk, ciagniecie etc. w trakcie chodzenia. Czyli: sluzy do wzmocnienia i rownoczesnie do zachowania pierwotnego ksztaltu materialu; w przeciwnym razie po pewnym czasie po prostu zacznie sie wyciagac,odksztalcac, tak ze na pewno warto. Na gorze sukienki spoczywa caly "ciezar" jej noszenia -prawda? To jako uzasadnienie.

Z czego szyjesz -do roznych materialow sa rozne rodzaje fizeliny.

To co pisalam o mierzeniu /fastrydze : bardzo wazne, zwlaszcza jesli to Twoja pierwsza sukienka. Nast. razem nie bedziesz juz sie tak "bawic" bo mniej wiecej bedziesz znala roznice pomiedzy wymiarami swoimi, i z tabeli.
Aha:
Ja tez podcinałam wykroje pach w wykrojach Papavero -tak, ze jesli zmieniasz wykroj, musisz tez zmienic oblozenie. Moze podeslesz jakies zdjecia bo wtedy latwiej zobaczyc co ew. podpowiedziec etc.

Świeżynek
Roksanitka- chyba rzeczywiście tak zrobię.

Szyję z tkaniny dosyć cienkiej, stosunkowo elastycznej- nie gniecącej się (prawdopodobnie połączenie bawełny z wiskozą lub coś podobnego)- załączam zdjęcie.
Będę mierzyć, fastrygować, jestem gotowa robić wszystko co trzeba i posiedzieć trochę nad tą sukienką, jeśli efekt ma być dobry. Będę na bieżąco przesyłała nowe fotki z postępów mojej pracy i zapewne prosiła o rady :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
tył tkaniny wierzchniej odszycia tkanina wierzchnia tył podszewki (strona lewa) przód podszewki (strona lewa)
Mistrzyni Krawiectwa
Jeśli tkanina jest elastyczna /z lycra albo elastanem/ podklejanie zwykłą flizeliną nie ma sensu. Będzie się odrywała - materiał będzie "pracował", a flizelina - nie. Powinno się wtedy albo odpuścić flizelinę /nie zawsze jest potrzebna/, albo kupić elastyczną.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Kupiłam dzisiaj elastyczną. ;) Czyli po zeszyciu zaszewek tkaniny wierzchniej należy zszyć jej szwy ramion i boczne oraz zamek a dopiero później brać się za podszewkę i odszycia tak?
Pogromca spamerów
:tak:

ja lacze ramiona,wszywam zamek
doszywam oblozenie dekoltu,pozniej pachy a na koncu boki z podszewka

kazdy robi tak,zeby bylo latwo,szybko i ladnie

--- Ostatnio edytowane 2012-06-21 17:12:27 przez roksanitka ---

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.