Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3 >

Świeżynek
aaa i jeszcze dodam ze zmienialam kolor nitki w bebenku i wyciagam zawsze szpulke i bebenek.
Mistrzyni Krawiectwa
Czyli masz maszynę z chwytaczem wahadłowym.

Czasami się jeszcze zdarza źle nawinąć nitkę na szpulkę ;-) A czy nitka wysuwa ci się z bębenka, jeśli pociągasz ja ręcznie? I jak wychodzi próba ustawienia naprężenia nici w bębenku /czyli swobodne upuszczenie bębenka ze szpulką trzymanego tylko za nitkę/?

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Zaaklimatyzowany
Cześć,
Skoro powstał wątek kłopotów z maszyną, to ja też o czymś napiszę. Mam już swoją maszynę od pewnego czasu i wszystko było OK aż do dzisiaj. Podwijałam brzeg dzianiny szyjąc sukieneczkę dla córki. Użyłam ściegu ozdobnego, żeby podwinięcie ładnie wyglądało i nagle maszyna bardzo zwolniła. Odkręciłam pokrywę, naoliwiłam ją dokładnie i wyczyściłam, ale niestety nadal mam problem. Maszyna nie pracuje już tak szybko jak wcześniej i w dodatku po ustawieniu ściegu zygzakowego igła się przestawia z prawej na lewo ale pozostaje w tej pozycji i szyje prosto, igła nie przeskakuje z lewej na prawą jak to robiła jeszcze dziś rano :krzyk:. Co może być przyczyną? Bardzo chciałam poszyć trochę w przerwie świątecznej, a tu taka przykra niespodzianka. Dodam jeszcze, że mam necchi 559.
Zaaklimatyzowany
Jeszcze raz postanowiłam zapytać o mój problem. Zrobiłam fotkę, żeby pokazać co ta moja maszyna zmalowała (albo ja zmalowałam). Nie mam pojęcia co się mogło stać, że nagle sama z siebie przeszła ze ściegu dekoracyjnego na prosty i mimo tego, że ustawiam jej inny ścieg ona wciąż szyje prosto choć igła zmienia położenie podczas wyboru ściegu. Miałyście kiedyś taki przypadek? Muszę wołać mechanika czy to może kwestia ustawienia czegoś? Męczę się już z tym problemem od wigilii i niestety bez rezultatu...

Mam nadzieję, że któraś z Was mi podpowie co robić..

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Chyba raczej mechanika trzeba...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Zaaklimatyzowany
Tak też zrobiłam i zawiozłam maszynę do mechanika. Teraz śmiga aż miło...:D A ja znowu szyję i bardzo się z tego cieszę....
Dziękuję Czeremcho za radę
Zaaklimatyzowany
Dziewczyny, a tak na przyszłość to jest tu gdzieś na forum wątek o serwisach maszyn i punktach napraw, które polecacie? Szukałam tego na forum i nie znalazłam. Musiałam sama grzebać po książkach telefonicznych i tym podobnych (+internet), żeby kogoś znaleźć. Może by zrobić taka listę (o ile jej nie ma) z podziałem na miasta, żeby oddawać nasz sprzęt w zaufane ręce?
Świeżynek
Dziewczyny sprawdzilam maszyne;
- jedyny plus to to ze srubke na bebenku troszeczke poluznilam ze nitka wychodzi swobodnie.
- w bebenku nitke dobrze nawinieta,nic nie wychodzi,wiec moze to nie to jest przyczyna...
Teraz sprobowalam jeszcze raz i okazuje sie ze igla jakby miala ciezko (szyjac kawalek przescieradla), obroty sie zwiekszaja a igla wkuwa sie w material z wielkim trudem,na gorze nitka raz szyla raz nie , natomiast pod materialem sa splatane i pourywane nitki,totalny balagan :(
Moze powinnam maszyne naoliwic ,bo jak ja kupilam to tego nie zrobilam??? :/
Jak ciagne nitke (przy igle)to ladnie sie wysuwa a jak zaczynam szyc to juz totalna klapa...
Nie mam pojecia co dalej,pomozcie prosze:(
Pogromca spamerów
a igle zmienilas
a dobrze nawloklas nitke gorna
Świeżynek
No wlasnie igly nie zmienialam i nitki takze...wszesniej te sama przeszywalam i znowu chcialam tym samym kolorem cos przeszyc i nagle przestala mi dobrze szyc :(

3 strony: < 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.