Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Świeżynek
Witam,jestem tu nowa i mam problem z nowa maszyna do szycia...oczywiscie moge ja zwrocic bo jest na gwarancji,ale moze to blahostka;)
Otoz gdy zaczynam szycie nitka (ta dolna na metalowym bebenku)bardzo mocno napreza sie i nie podaje nitki:(
Na gorna ok,ale ta dolna jakby ten bebenek byl za mocno skrecony, ale to dziwne bo juz przeszla 1sze szycia,a potem za bardzo ja chwalilam i padla;(
Jesli ktos moze mi pomoc bylabym wdzieczna...
Z gory dziekuje za odp.
Pogromca spamerów
moze zle zalozylas szpuleczke
Zaaklimatyzowany
Naprężenie nici w bębenku można regulować, jest tam mała śrubka, którą wystarczy trochę odkręcić aby naprężenie nici było mniejsze.
Jak ja wyciagne to zobacze jak wkladam szpulke i takze te srubke-chociaz nic przy niej nie grzebalam;)
Teraz to powoli zaczynam meczarnie nad potrawami typu: pierogi,bigos ,golabki ;)
Dam znac czy pomoglo...
Stara Gwardia
Regulację napięcia dolnej nici zostawiłabym mechanikowi.
Pogromca spamerów
tez bym nie ruszala bebenka tylko zalozyla gorna nitke jeszcze raz i wyregulowala naprezenie
Świeżynek
Witam, podepnę się pod temat bo też mam problem z nową maszyną kupiłam maszynę Janome 525s i mam problem z ustawieniem naprężenia nici w ściegu prostym. Np. ustawiam długość ściegu na 2 i naprężenie nici na 3 i jest ok ale jak ustawię długość ściegu na 4 naprężenie nici na 3 to górna nić w materiale jest prosta i marszczy materiał. Czy za każdym razem trzeba zmianiać naprężenie nici? Dodam że jeżeli długość ściegu jest na 4 to nawet zmiejszenie naprężenia do 1 niewiele pomaga. Próbowałam szyć podwójnie złożoną cienką flanelkę.
Mistrzyni Krawiectwa
Mamolidki - Niektóre maszyny są tak ustawione, że najdłuższy ścieg w maszynie jest przeznaczony do marszczenia i od razu taki wychodzi spod maszyny ;-) Może tak jest i z twoją ;-)

Ninko - a nie zmieniałaś przy okazji szpuleczki? Niektóre są dość wysokie i nie nadają się do wszystkich maszyn - za ciasno mają w bębenku. Jaki masz typ chwytacza w maszynie? Tzn. czy wyciągasz tylko szpuleczkę, czy bębenek ze szpuleczką? Może jakaś niteczka utkwiła między blaszkami bębenka i teraz hamuje...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Przestudiowałam instrukcję i nie znalazłam nic o tym że na 4 ściegu ma marszczyć hmm troszkę się podłamałam bo bardzo zależało mi na nowej maszynie :(

Edit: przestudiowałam jeszcze raz i jednak była moja wina źle nawlokłam nitkę przy igle :) gapiostwo niestety :)

--- Ostatnio edytowane 2012-12-23 17:51:11 przez mamalidki ---
Świeżynek
Weszlam zeby zobaczyc czy ktos cos jeszcze napisal...
Otoz nie zmienialam nic w nowej maszynie,wszystko jest orginalne (oprocz nici);)
Mam maszyne Silver Crest - kupiona w Lidlu...czesto ja reklamuja...
Niestety nie moge sie udac do zadnego mechanika z nia,bo nie mieszkam w polsce...
Po swietach zajrze do niej i zobaczymy ktora z Was miala racje;)
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje:)

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.