Świeżynek
![]() |
|
Witam!
Czy mozecie polecic mi jakies ksiazki odnosnie nauki tworzenia wykrojów i szycia na maszynie? Bede bardzo wdzieczna. ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Bardzo chciałabym znaleźć moją starą książkę z rysunku technicznego itd. Miałam też książkę nt. tworzenia form tylko... gdzie one są???????? ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
pewnie za maszyna
![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Sprawdzałam - niestety tam jej nie ma ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a może na strychu, w jakimś kartonie? ja zawsze tak pakowałam podręczniki (które chciałam zachować) i zeszyty z zakończonego właśnie roku szkolnego: w karton i na strych
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie ma nic w księgarniach na ten temat?
A z czego uczą się w szkołach? Podajcie mi jakieś ciekawe podręczniki o formach? Wiecie dlaczego pytam?Powinniście się już domyśleć. Pozdrowienia. |
|
Administrator
![]() |
|
Jedną znalazłam ale ćwiczeń z form nie widu ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dobra krawcowa musi umieć robić formy.Jeśli nie umie,to nie umie również robić poprawek na przymiarkach.
Korzystamy z gotowych form tylko dla wygody.Bo robienie form też pochłania czas. Znajdzmy więc żródło tej cennej nauki.Jestem zaskoczona,że w szkole tego nie uczą i nie mają podręczników. Każdy wychodząc,ze szkoły powinien wychodzić z podręcznikiem fachowym.Wiadomo,że może coś zapomnieć,czegoś długo nie robił. Są też ludzie ,którzy lubią uczyć się z książek.A nauczyciel,z czego uczy,nie ma żadnych wytycznych? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja uczyłam się z książki Parafianowicza "Konstrukcja i modelowanie odzieży damskiej ciężkiej" To według mnie podstawy, są podstawowe siatki konstrukcyjne. Mogą stanowić bazę. Po wykonaniu formy podstawowej i jej dopracowaniu, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że od razu z konstrukcji wyjdzie super może nam taka forma służyć do tworzenia wielu różnych modeli. Mam swoje sprawdzone formy sukni podstawowej, żakietu, płaszcza i przy ich pomocy tworzę kolejne modele. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
bardzo dziekuje
lubie sie uczuc z ksiazek dlatego pytam czy jest jakas ksiazka "biblia" o szyciu na maszynie?? |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.