Wersja do druku

Świeżynek
Dzień dobry
Chciałbym poradzić się Was w temacie nici krawieckich. Jeśli taki wątek już był, przepraszam za powtórkę.
Używam nici różnych producentów (próbowałam nawet kompletów nici z ikei, ale to było na samym początku i nie polecam, bo mają supełki), ale wciąż nie mogę trafić na te wymarzone.
Najbardziej pasują mi popularne nici "Ariadny", ale też mam im czasem trochę do zarzucenia.
Jakich nici używacie i z jakich jesteście najbardziej zadowoleni?
Będę wdzięczna za poradę.
Pozdrawiam
Administrator
Tiaa temat był poruszany kilkakrotnie. U mnie najlepiej sprawdzają się Amandy i Ariadny i na tych szyję. Overlock przetrawia także nici made in china i też jestem z nich zadowolona i nie narzekam na rwanie czy coś :)

Tutaj poprzednie watki o niciach: KLIK, KLIK, KLIK

--- Ostatnio edytowane 2013-02-08 11:59:33 przez Susanna ---

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Witam, ja polecam nici Amann oraz nici firmy Coats:):):):):)
Natomiast nici Amanda byłam przy ich produkcji i nie polecam,
mimo,
że cena nie jest wysoka ale to mówi o surowcu:),
ale wybór zależy od ceny, jakości itp.
Świeżynek
Super, dziękuję :)
Już zaglądam do poprzednich wątków w temacie :)
Świeżynek
Tutaj w każdym jednym sklepie z materiałami i maszynami widziałąm tylko i wyłącznie nici Gutermann. Innych po prostu nie ma :) Jestem kompletną amatorką, nie mam porównania, ale mi te nici pasują. Nigdy mi się jeszcze nic nie zerwało (a jak mi się poplątało wszystko, z mojej winy, przy bębenku, to wręcz żałowałam, że cholery takie mocne są, nie da się ich urwać:)

Trochę nici ukradłam mamie, po salonie krawieckim. Ale to noname'y.
Szpec od maszyn
Dla osób z większym zapotrzebowaniem na nici polecam hurtownie, tam ceny markowych nici są niższe od chńskich w pasmanteriach, czy na Allegro (dochodzą koszty przesylki). Z moich obserwacji wynika, że negatywne opinie o niektórych europejskich (min. polskich) niciach wynikają nie z ich złej jakości, ale zastosowaniem niezgodnie z przeznaczeniem. Na rynku jest dużo rożnego rodzaju nici (w hurtowni można dostać od tej rożnorodności oczopląsu), kazda ma swoje przeznaczenie, istnieje tu specjalizacja, nie istnieje nić dobra na kazdy rodzaj szycia.
Świeżynek
Bogdan ma racje, ja nici kupuje w polimexie - te do overloka. Oczywiscie nie po jednej szpulce, czekam az mi sie zbierze odpowiednie zamowienie. A tak na doraznie kupuje AMANDA ARENA i jestem z nich zadowolona. Jasne ze odpowiednie nici do odpowiedniej tkaniny ale czasami jak jest potrzebny odpowiedni odcien - kupuje co dostane. Gütermann czy Amann nie maja np. kolorow szaro-niebieskich, takich do szycia, latania jeansu. Tak wiec jestem zdania ze nie mozna sie decydowac na jednego producenta.
Beata

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.