Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry
Chciałbym poradzić się Was w temacie nici krawieckich. Jeśli taki wątek już był, przepraszam za powtórkę. Używam nici różnych producentów (próbowałam nawet kompletów nici z ikei, ale to było na samym początku i nie polecam, bo mają supełki), ale wciąż nie mogę trafić na te wymarzone. Najbardziej pasują mi popularne nici "Ariadny", ale też mam im czasem trochę do zarzucenia. Jakich nici używacie i z jakich jesteście najbardziej zadowoleni? Będę wdzięczna za poradę. Pozdrawiam |
|
Administrator
![]() |
|
Tiaa temat był poruszany kilkakrotnie. U mnie najlepiej sprawdzają się Amandy i Ariadny i na tych szyję. Overlock przetrawia także nici made in china i też jestem z nich zadowolona i nie narzekam na rwanie czy coś ![]() Tutaj poprzednie watki o niciach: KLIK, KLIK, KLIK --- Ostatnio edytowane 2013-02-08 11:59:33 przez Susanna --- ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam, ja polecam nici Amann oraz nici firmy Coats
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Natomiast nici Amanda byłam przy ich produkcji i nie polecam, mimo, że cena nie jest wysoka ale to mówi o surowcu ![]() ale wybór zależy od ceny, jakości itp. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Super, dziękuję
![]() Już zaglądam do poprzednich wątków w temacie ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tutaj w każdym jednym sklepie z materiałami i maszynami widziałąm tylko i wyłącznie nici Gutermann. Innych po prostu nie ma
![]() ![]() Trochę nici ukradłam mamie, po salonie krawieckim. Ale to noname'y. |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Dla osób z większym zapotrzebowaniem na nici polecam hurtownie, tam ceny markowych nici są niższe od chńskich w pasmanteriach, czy na Allegro (dochodzą koszty przesylki). Z moich obserwacji wynika, że negatywne opinie o niektórych europejskich (min. polskich) niciach wynikają nie z ich złej jakości, ale zastosowaniem niezgodnie z przeznaczeniem. Na rynku jest dużo rożnego rodzaju nici (w hurtowni można dostać od tej rożnorodności oczopląsu), kazda ma swoje przeznaczenie, istnieje tu specjalizacja, nie istnieje nić dobra na kazdy rodzaj szycia.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Bogdan ma racje, ja nici kupuje w polimexie - te do overloka. Oczywiscie nie po jednej szpulce, czekam az mi sie zbierze odpowiednie zamowienie. A tak na doraznie kupuje AMANDA ARENA i jestem z nich zadowolona. Jasne ze odpowiednie nici do odpowiedniej tkaniny ale czasami jak jest potrzebny odpowiedni odcien - kupuje co dostane. Gütermann czy Amann nie maja np. kolorow szaro-niebieskich, takich do szycia, latania jeansu. Tak wiec jestem zdania ze nie mozna sie decydowac na jednego producenta.
Beata |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.