Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Stara Gwardia
korzystałam jakiś czas temu z fajniej książeczki o patch worku ale nie jestem pewna czy to ta o której piszesz, jak sie zorientuję to się odezwę a na razie możesz zerknąć tutaj http://www.youtube.com/watch?v=BuqwLaKj6t8 może pomóc ci zaplanować własnego patch worka
Stara Gwardia
Witaj,

Niebieska poduszka w groszki i kroliczek mnie oczarowaly - zdolna jestes;)

A propos patchworku. Jesli znasz angielski to w necie jest mnostwo tutoriali dotyczacych patchworku. Jesli nie znasz angielskiego to bedzie trudniej ale tez mozna znalezc informacje, jakby co to sluze linkami.

Generalnie to proste. Wycinasz kwadraty jednakowej wielkosci (bo to najprosciej na poczatek). Ukladasz je na podlodze, lozku, etc i patrzysz czy pasuje Ci wzor, potem zszywasz je sciegiem prostym w rzedach (prawa strona do prawej), potem te rzedy zszywasz w calosc, doszywasz ramke i wierzch gotowy;) Potem zaczynaja sie schody... musisz miec jakis spod, troszke wiekszy od wierzchu i wypelnienie (ja uzywam ociepliny poliestrowej 100). Skladasz calosc w kanapke, tzn. spod (prawa strona do "podlogi"), ocieplina, wierzch (lewa strona do ociepliny), rozprostowujesz, zeby nie bylo zalaman i spinasz agrafkami, a potem to juz tylko pikowanie - na poczatek po szwie lub wzdluz linii szwu - a jak zlapiesz bakcyla to hulaj dusza ;)

Jakbys miala watpliwosci to pytaj - ja co prawda dopiero dwie narzuty mam na koncie i trzecia w trakcie, przy ktorych pewnie zlamalam wszystkie zasady :dokuczacz: ale trzeba probowac, wszystko jest dla ludzi. Mnie bardziej przeraza szycie ubran - mam jakies wykroje, material, ale boje sie zaczac;)
Bardzo przydatny jest ten film z youtub...chyba już wiem jak się zabrać:hura:Angielskich tutoriali tez poszukam:)
Gdzieś kiedyś widziałam, że do wypełnienia patchwork mogę użyć cieńkiego kocyka polarowego (albo kołderkę za 9,99 z ikea...) a pytanie odnośnie spodu: czy nadaje się tkanina MINKY?
I jeszcze raz dziekuje, bede pytać na 100% :) I jestem cała podekscytowana bo nie dosc ze to moje pierwsze kroki z szyciem to jeszcze to mega przyjazne forum:))))))
Stara Gwardia
Tutaj jest troche filmow pokazujacych kolejnosc prac (How to make a quilt): http://www.youtube.com/user/LearnHowToMakeQuilts/videos - moze sie przydadza.

Co do minky na spod to jeszcze nie probowalam, ostatnio jako spod wykorzystalam flanele (bardzo cienka i rozciagliwa - ale miala urocze pingwiny i nie moglam sie jej oprzec :kotek: ) i bardzo dobrze sie szylo. Z tego co pamietam to Susanna wykorzystala polar na spod. Ja kupilam ostatnio Minky i planuje wykorzystac w kolejnym projekcie, ale to za jakis czas wiec szybko sie nie podziele wrazeniami (pewnie bedziesz pierwsza). Natomiast polar jako wypelnienie powinnien sie sprawdzic, co do kolderek z IKEA to nie mam pewnosci. Tez mialam taki pomysl, ale z niego zrezygonowalam i pewnie koldre przerobie na wklady do poduszek :D
...dziekuje za dodatkowe linki:zacieszacz:
Wcześniej dostałam link odnośnie szycia bieżnika patchwork na stół...to powiem szczerze, że się trochę rozdziawiłam bo Pani na filmie wymiata:))) Ale perfekcja to perfekcja...ja niestety nie dysponuję ani żadnym nożykiem, ani matą...zrobie pierwszy patchwork nieduży na próbę a jak się uda i się nie zniechęce to wtedy bede myśleć o zakupie przydatnych rzeczy...Przypomnę raz jeszcze, że jestem laikiem...i dla mnie wszystko jest wielką zagadką...np nie miałam pojęcia jak częsci materiału ze sobą zaszywać jakim ściegiem, w jakiej odległosci od brzegu materiału. Pani na filmie powiedziała ze 7,5mm bo tyle ma szerokość stopki, a ja myślę dalej...no ale skąd mam wiedzieć czy pojdzie równo (czyli że brzeg stopki ma być równo z brzegiem materiału tak?) bo zmierzyłam tą stópkę i jest 7,5mm w każdą stronę...dobrze rozumuje? :-S
Stara Gwardia
No to jeszcze raz... napisalam sie i zniklo :wnerw::wnerw:

Jesli chcesz zobaczyc jak Pani wymiata to zajrzyj tutaj: http://www.youtube.com/user/MissouriQuiltCo/videos?view=0 - moja ulubienica, dzieki niej wszystko jest takie prosciutkie;)

Pani na filmie powiedziała ze 7,5mm bo tyle ma szerokość stopki, a ja myślę dalej...no ale skąd mam wiedzieć czy pojdzie równo (czyli że brzeg stopki ma być równo z brzegiem materiału tak?) bo zmierzyłam tą stópkę i jest 7,5mm w każdą stronę...dobrze rozumuje?

Bardzo dobrze rozumujesz :oklasky:

Musisz tylko pamietac o dwoch rzeczach:

1) wszystkie kwadraty musza byc rowniutko wyciete (wiem, ze nozyczkami jest ciezko, ale to jest mozliwe - spojrz na narzutke A.N http://ekrawiectwo.net/board/thread/29039/uszytki-an/?page=12 - na pewno sobie poradzisz);

2) odleglosc szwu od brzegu materialu musi byc zawsze taka sama (mozesz szyc na szerokosc stopki - 7,5mm, albo narysowac sobie linie 1 cm od brzegu i szyc po tych liniach, ale to zawsze musi byc ta sama odleglosc inaczej kwadraty sie nie zejda przy zszywaniu rzedow - co moze byc efektem zamierzonym;)) Ja mam stopke 1/4" z prowadnikiem, ktora bardzo ulatwia zycie, prowadze brzeg materialu wzdluz prowadnika i juz.

Powodzenia i czekam na pierwsze efekty Twojej pracy;)

Izabela
Pani z filmików prawdziwa mistrzyni...dzisiaj oglądałam film na którym pokazywała jak zszywać kwadraty...bardzo przydatne i zaczyna mi się rozjaśniać w głowie:hura:
Czyli jeśli sobie zaznaczę na każdym kwadracie linię w odległości 1cm od brzegu na zszywanie(żeby było prosto) to mam przyjąć na każdą strone kwadratu +1cm czy więcej (nie namieszałam zbytnio):zalamka:
Stara Gwardia
Jesli przyjmiesz zapas na szwy 1 cm i chcesz uzyskac kwadraty 10cm x 10cm to powinnas wyciac kwadraty 12cm na 12 cm.
Ja szyjac stopka 1/4" przyjmuje zapas 1,5 na obie strony i dziala. Czyli wycinam kwadraty 11,5 na 11,5 i mam po zszyciu 10 na 10 (mniej wiecej, bo zegarmistrz to ze mnie kiepski;))

Pytanie do naszej Szanownej Pani Administrator - moze biorac pod uwage, ze ilosc patchworkarek sie zwieksza, moglybysmy zalozyc odrebny watek jak Robotki reczne czy decoupage? Mialoby to sens?
Cześć :):):) Jeśli chodzi o książki do patchworku mogę Tobie polecić:
- Patchwork efektowne sposoby wykorzystania resztek tkanin, Gloria Nicol
- Patchworkowe torebki, Ellen Kharade

Mój blog: amatigirl.com
Zaaklimatyzowany
Dziekuje AmatiGirl:)...Mam pytanie do Pań na forum: w jakiej kategorii zamieszczać pytania odnośnie przyrządów (noże, maty do cięcia itp:) dziękuje za podpowiedz:zawstydzony:

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.