Świeżynek
![]() |
|
Kochani pomóżcie!! chcę zabrać się za uszycie żakietu takiego prostego z rewersowym kołnierzem ale niewiem jak prawidłowo wszywa się rękawy(tego muszę się nauczyć)
proszę poradzcie mi prosto i fachowo:: |
|
Stara Gwardia
|
|
Tu jest wątek o rękawach, może się przyda
http://ekrawiectwo.net/board/thread/2290/te-nieszczesne-rekawy/?page=1 |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wykrój będziesz pewnie miała gotowy, chodzi o samo wszywanie jak zrozumiałam.
Na górze główki rękawa zrób sobie drobną fastrygę i lekko to ściągnij w ten sposób łatwiej będzie wdać nadmiar tkaniny. Następnie wepnij rękaw w podkrój pachy, zwróć uwagę, aby pkt montażowe zaznaczone na podkroju pachy i na główce rękawa stykały się ze sobą. Pewnie jeszcze nie wszywałaś rękawa, więc łatwiej ci będzie jeżeli go najpierw przyfastrygujesz. Rękaw dobrze wszywać szyjąc w ten sposób, że rękaw jest od spodu a podkrój na górze. Wszywając rękaw zaczynam w połowie wysokości pachy, następnie dół a na końcu góra główki rękawa. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Biedzę się w wczytaniem obrazów... Z podręcznika Burdy.
I nie wiem, dlaczego wkleiły się w odwrotnej kolejności. Ania --- Ostatnio edytowane 2010-11-20 15:19:37 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziewczyny dziękuję Wam za podpowiedz jak wszywać rekawy skorzystam bo chcę się nauczyć dobrze to robić.Pozdrawiam.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Chciałam zapytać jak ważna jest kolejność zszywania kawałków materiału, ponieważ wiem, że przy dzianinie można na początku zszyc ramiona przodu i tyłu, potem na płasku zszyć rękaw z podkrojem pachyb i na końcu zamknąć jednym szwem rękaw oraz boki. Czy taką kolejność można także stosować podczas szycia z tkaniny? Asia |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Można, ale tylko wtedy, kiedy mamy rękaw z jednym szwem i ten pokrywa się ze szwem boku. W przypadku rękawów z dwoma szwami do zszytego korpusu wszywamy zszyte rękawy. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Niby można. Pozbawiamy się jednak możliwości przymiarki kadłubka. Nie wiemy, jak leży przód i tył zszyte, czy np. nie trzeba korygować skosu ramion. Po zszyciu całości, gdy źle leży, mamy więcej prucia.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Hmmm, to prawda. Dziękuję za odpowiedź.
Wczoraj robilam sobie próby i zszywałam i w ten i w ten sposób, cały czas coś nie leżało. To łączenie odstaje w niektórych miejscach i jest trochę szpiczaste. W wykroju mam przedłużoną linię ramion(19cm), i obniżoną główkę rękawa. Nie znam się za bardzo na konstrukcji i zastanawiam się czy może w wykroju jest coś nie tak... Z drugiej strony wszystko wydaje się ok, obwód rękawa jest o 2,5 cm dłuższy niż podkroju pachy, może to trochę za dużo? Docelowo będą szyła z dość cienkiej tkaniny. |
|
Administrator
![]() |
|
Napewno masz na rękawie zaznaczone punkty styczne i ja bym już wdawała od tych miejsc rękaw, żeby zgubić te 2,5 cm. Moim zdaniem to nie jest tak dużo. Powinnaś to "zgubić" bez problemu. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.