Krawiec-Filozof
![]() |
|
Witam dostojne Bractwo Igielne! ![]() Zabrałem się dzisiaj dzielnie za szycie, ale musiałem zacząć od "drobnego" serwisowania ![]() silnik stanął w poprzek i nijak nie chciał iść, tylko buczał (ktoś tu ostatnio chyba opisywał podobny objaw?). Wiedziony przeczuciem spróbowałem ruszyć samym wirnikiem silnika, z pominięciem wszystkich korb i mechanizmów, co doprowadziło mnie do jedynie słusznego wniosku - silnik na kanał! ![]() Smary mu zaschły w łożyskach i pomieszane z kurzem zamieniły się w niezły kit... Zdjąłem, rozebrałem do naga, wyczyściłem czopy, wycmoktałem brudki, wywinąłem na lewą stronę, wpuściłem parę kropelek Brunoxa, wytarłem do sucha, ubrałem, założyłem z powrotem i...... (werble warczą, napięcie rośnie, wieżowce się walą, ogień bucha) i działa!!! Ale jestem z siebie, kurde, dumny! ![]() A pracuje teraz tak cichutko, że aż nie poznałem mojej zabytkowej maszynerii! ![]() Ale właściwie to nie o tym głównie chciałem napisać; otóż pokończyły mi się już stare zapasy nici, kupowanych jeszcze na Stadionie od Wietnamczyków i musiałem sięgnąć do jeszcze starszych zapasów, a mianowicie nici Gutermann'a. I od razu mi się przypomniało, dlaczego leżały odłogiem tyle lat w szufladzie ![]() Tak fatalnie skręconych i tak plączących się nici nie widział świat! Kiedy sobie jeszcze przypomnę, jak relatywnie drogie były wobec tych wietnamskich... Brrr!!! Przekląłem je wszystkimi najbrzydszymi wyrazami, jakie znam, piżgłem z furią na dno szuflady i będą tam czekały na archeologów. Ale teraz mam kłopot, bo bardzo dawno nie kupowałem nici i nie jestem za bardzo zorientowany, na których można teraz polegać? Liczę na Wasze porady ![]() Chodzi o zwykłe nici maszynowe, jakieś uniwersalne, do igieł 90-100. Jest jakaś ogólnie sprawdzona marka? Poradźcie, proszę! Za to a'propos marki - wypróbowałem dzisiaj igły Schmetz 90. Do tej pory używałem jakichś starych, jeszcze NRD-owskich, czy ruskich, ale dzisiaj po raz pierwszy szyłem Schmetzem. Poezja!!! To tak na otarcie łez, po tych przygodach z nićmi ![]() Poszyłem trochę tam, gdzie można użyć białych nici (bo takie jeszcze mam wietnamskie) i do głębi byłem potrząśnion cudowną gracją i lekkością, z jaką ta igła pracuje w materiale... No zasługują na stworzenie poematu, jako żywo! ![]() Nic nie musiałem kombinować z wysokością mocowania igły, tylko osadziłem, przykręciłem - i działa! Ale jak działa! Ścieg równiutki, pięknie zaciągnięty, niemal identyczny po obu stronach... No miód-malina-ultramaryna! ![]() Przysięgam, że nic mi nie płacą za reklamę! To stwierdzone, rzeczywiste zalety! Szczerze polecam każdemu. Właściwie ten mój cały wpis jest tak trochę "od czapy", ale musiałem się z Wami podzielić tą radością ![]() Co za dzień...! ![]() ![]() Zbych ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
oj Zbychu
Ciebie sie czyta jak poezje a tak w nawiasie teraz nici gutka sa bardzo dobrej jakosci i droooogie ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Brawo, brawo - a wszystkie elementy znalazły swoje miejsce w silniku - czy coś zostało ![]()
No właśnie też się zdziwiłam antyreklamą, bo szyję i patchworkuję głównie Gutkami i sobie chwalę, nie narzekam też na polskie Ariadna (choć czasem lubią się trochę mechacić), ostatnio nabyłam też nici Amann i też są niezłe. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zbychu, na rynku warszawskim, stacjonarnym królują Basici po 5000y. W detalu kosztują 3,70 zł w Alexis (tu mało kolorów), 4,00 zł w Goldpolu (tu dużo kolorów). Małe szpulki Ariadny 200m kosztują 3-4 zł, więc są mało opłacalne. Basici mają grubość 90, podczas gdy Ariadna 120. Jedne i drugie nie są idealnie równe. Nie nadają się do igieł rozm. 60, bo otwór na nić tam mały jest i nić się rwie.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Troszkę nastrój nostalgiczny mnie ogarnął bo Wifamę to dostałam od mojej mamusi we "wianie". Była na napęd nożny bo silnik się spalił ![]() Pozdrawiam! ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-06-06 17:22:46 przez mamamarta55 --- ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Stara Gwardia
|
|
No więc po pierwsze, zazdroszczę Ci Wifamy, bo to jedyna maszyna do szycia produkowana w Łodzi ![]() ![]() A po drugie, współczuję przeżyć z nićmi Gutermanna, ja je uwielbiam - używam nici Mara (nr 120 i grubsze). Zupełnie nie sprawiają kłopotu. Odkryłam je przypadkiem na szwedzkim jarmarku a potem znalazłam w Łodzi, są super. Nici Saba Amman też są ok. Nici Metrosene Metler wyglądają na tkaninie bardzo profesjonalnie. Polskie nici Artyn Ariadny mniej już lubię (choć są łódzkie ![]() Niektóre "bezmarkowe" nici też są dobre, ale jakość niektórych woła o pomstę do nieba, pewnego razu gdy takich używałam, to wymyśliłam kilka nowych przekleństw, tak mnie wytrąciły z równowagi. Igły Schmetz są fajne! Spróbuj jeszcze igieł Organ - świetne. ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Zakup nici to w hurtowni, korzystne ceny i bogaty wybór. Dla doboru grubości nici do grubości igieł zaglądnij na www.ariadna.com.pl , tam przy opisie poszczególnych nici są podawane zalecane grubości igieł, te zalecenia są porównywalne z nicimi innych producentów.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Matko, znaczy Zibiaszu Wifamę masz. Ja przez głupotę swoją przegapiłam Elnę grasshoppera. Teraz oczka mi się świecą do Tuły ale mnie Mżonek z domu wygoni.
Osobiście używam Ariadny i jestem bardzo zadowolona. Z tymi nićmi dobrze sobie radzą Singery: i ten na korbkę z 1920 i ten elektroniczny z 2002 ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.