Świeżynek
![]() |
|
Witam,jestem początkującą w krawiectwie i chce się przekonać czy lubię szycie,dlatego narazie nie chce inwestować w maszynę.Czy da się uszyć coś do noszenia bez maszyny czy też raczej efekt będzie tragiczny?Na początku tak jak radzą chce spróbować od spódniczek,a potem może prosta bluzka...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Oj zdziwiłabyś się jakie cuda można uszyć ręcznie! Zanim w XIX wieku wynaleziono maszynę do szycia wszystkie suknie i stroje męskie były szyte ręcznie! Wystarczy cierpliwości i precyzji- zreszą- to zawsze jest potrzebne ![]() ![]() Owocnej pracy! ![]() A i jeszcze nie zapomnij, że taki ścieg musi być raczej drobny ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Uszyć to można, i to bardzo dużo, ale czy w ten sposób przekonasz się, że lubisz krawiectwo - wątpię. Możesz się zrazić, bo szycie ręczne wymaga trochę więcej wprawy i cierpliwości. Oraz czasu.
Ludwiku! Dziękuję za podany link, sukienka na głównej jest wspaniała... ________________________________________________________
Przeszyj to sam ~ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuje za opinie
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
W takim razie warto kombinować samemu! C:
Może najpierw zacznij od przeszyć i udoskonalania według swojego gustu gotowych ubrań - aby nie było szkoda na nie pieniędzy warto wciągnąć się w grzebactwo lumpeksowe, bo można znaleźć naprawdę świetne rzeczy, wymagające tylko drobnego podrasowania i odświeżenia, za grosze. A nawet jak nie wciągniesz się w szycie od a do z, to mechaniczne umiejętności typu zwężenie spodni, skrócenie nogawki zawsze się przydadzą. ________________________________________________________
Przeszyj to sam ~ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Al myślę,że to świetny pomysł,tym bardziej,że głównie ubieram się w lumpeksach.Jak już wcześniej wspominałam,mam duży rozmiar i cienki portfel,więc lumpeks bym jedynym wyjściem dla mnie.Tam można dostać rozmiar 44-46 i za grosze.Tyle,że tam nie zawsze się znajdzie takie coś o czym by się marzyło by założyć.Praktycznie do wszystkich ubrań,które tam kupiłam mam jakieś ale...A mówisz o tych gorszych ubraniach za kilka zł?Ja z reguły kupuję bluzki, np. w przedziale 10-20zł,ale to są takie już do ubrania gotowe,takie które są na czasie
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Al wiec tez gustujesz w ubiorach historycznych? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Olllittto, to zależy. Bywało że udało mi się na lumpeksowych wyprzedażach znaleźć coś fajnego za absolutną taniochę, ale w dzisiejszych czasach dobra rzecz za 10-20 zł to również okazja, i na tyle tania, żeby nie bać się coś z nią pokombinować ![]() Proste spódniczki znajdziesz w BURDZIE. Ich wykroje są czytelne i dobre dla początkujących. Możesz też poszukać w internecie, np tu http://longredthread.wordpress.com/category/tutorial-kurs-obrazkowy/ Ludwiku, uwielbiam wręcz! Ubrania z epoki mają w sobie taką bajkowość i magię, są przepiękne! Co prawda jeszcze takich nie szyję, w krawiectwie jestem świeżynką, ale kiedyś zamierzam. Na pewno nie ma nic przyjemniejszego żeby stworzyć tak wyjątkowe dzieło sztuki. Bo zwykłym ubraniem nazwać się go nie da. ________________________________________________________
Przeszyj to sam ~ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ale konkretnie z epokoi rokoko czy ogolnie dawniejsze i do czsaow 1 wojny swiatowej?
A przy okazji moge sie pochwalic swoja pierwsza suknia dworska rokokowa wsparta na panier-rogowce ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-01-13 07:33:43 przez Susanna --- --- Ostatnio edytowane 2014-09-22 17:48:47 przez LudwikXVI --- ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Ludwiku załóż proszę swój wątek i wklejaj takie piękne prace częściej!Wspaniale poradziłeś sobie z tą suknią, po prostu jestem zachwycona i zdumiona jak wiernie odzwierciedliłeś detale!! Pani wygląda przepięknie, jej uroda świetnie współgra ze stylem dworskim ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.