Wersja do druku

14 stron: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Stara Gwardia
Chcę sobie uszyć spódnicę z pasem gorsetowym, o tą http://www.papavero.pl/wykroje-do-pobrania/379-gotowy-wykroj-spodnica-z-gorsetowym-pasem
I mam takie pytanie- po co ten pas gorsetowy (części od 1-6) kroić aż po 2 razy ze złożonego materiału ?_?

I dlaczego podszewka jest dłuższa od spódnicy ?_? Tył jest dłuższy- ten cały ogon.
--- Ostatnio edytowane 2013-08-22 10:55:26 przez mio ---

--- Ostatnio edytowane 2013-08-22 10:58:27 przez mio ---
Stara Gwardia
No ok., ale wtedy wystarczy skroić po 1 razie ze złożonego materiału i mam ładnie na prawej stronie i na lewej.
A po co drugi raz to samo?

A i bok podszewki przodu jest krótszy, niż bok podszewki tyłu, więc jak to zszyć. I w ogóle ta podszewka jest o kilka cm szersza, niż spódnica. Może ma być luz w pasie? Mam ją zmarszczyć czy jak?

--- Ostatnio edytowane 2013-08-22 11:03:39 przez mio ---
do spodnicy dochodzi Ci jeszcze karczek

--- Ostatnio edytowane 2013-08-22 11:07:43 przez roksanitka ---
Pogromca spamerów
nie mozesz robic ze zlozenia,bo bo elementy karczku masz dopasowane po lukach,a podszewke musisz dopasowac zakladkami
Stara Gwardia
Mio, masz rację, mogliby napisać, że skroić raz, z podwójnie złożonego materiału. To jest kwestia sformułowania, ale sens jest taki, że każdy element paska trzeba skroić w 2 egzemplarzach.
Mio, ostrzegam, że to fason bezlitośnie podkreślający niedoskonałości figury.
Stara Gwardia
Dochodzi ten pasek na dole, ale ten ogon w tylnej części podszewki jest dłuższy, niż spódnica z tą listwą u dołu.
Mam wycięty wykrój i sobie próbuję go jakoś dopasować.

Ja patrzę na ten ich rysunek http://papavero.pl/images/fotki/SJP/sjp60/w_sca_11_11_rozkroj.jpg
I na to, co piszą powyżej- jak i ile kroić. I jak widzę np.: 1 pasek przodu, 2 razy ze złożonej tkaniny i patrzę na rysunek, to mi wychodzi, że po wykrojeniu będę miała 4 identyczne części. To dla mnie nie ma sensu, ale mogę się mylić.

A- jeszcze coś, te paski doszywane do dołu spódnicy różnią się szerokością. Podejrzewam, że tu jakiś błąd się wkradł.

Eh aż mi się odechciało szyć tą spódnicę.

Moja figura nigdy nie była, nie jest i nie będzie doskonała, ani w całości, ani nawet w części.
Uszyłam sobie sukienkę taką dopasowaną i fajnie wygląda, więc pomyślałam, że spódnica dopasowana też powinna.
Niestety nie wyglądam dobrze w takich rozkloszowanych.
bo pewnie szersza listwa idzie od spodu,jako takie oblozenie,a ten ogon w podszewce jest dluzszy zeby ladnie przy rozporku wygladalo,a te krotsze boki zeby zeby nie wylazilo
jak masz grubsza tkanine to przeciez nie musisz dawac podszewki,ja nie mam w zadnej spodnicy podszewki,wystarczy ze ten podwojny kaczek zrobisz i tez bedzie ladnie,a i listwy na dole tez nie musisz doszywac
mozna zrobic szerszy podklad i podlozyc recznie

--- Ostatnio edytowane 2013-08-22 11:35:53 przez roksanitka ---
Stara Gwardia
Mio, nie zniechęcaj się, odłóż ją na dzień, dwa, spróbuj jeszcze raz przeanalizować listwy, olśnienie przyjdzie albo przed uszyciem, albo w trakcie. Możesz listwy skroić dłuższe, a potem przyciąć, jeżeli uważasz, że oni się pomylili.
Stara Gwardia
Roksanitka ma rację, można zrezygnować z podszewki, a całość można uprościć, żeby się nie zapłakać ze zgryzoty, że za trudne.

14 stron: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.