Świeżynek
![]() |
|
Wszywanie zamków to prosta sprawa tak naprawdę. Ja robię to bez specjalnej stopki, ale jakoś mi się udaje zrobić to równo. Obejrzyj jakiś tutek na youtubie
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Pamiętam jak będąc dzieckiem miałam dżinsową, marszczoną w pasie spódniczkę. Mimo, ze dżins był dość cienki, to jednak sute marszczenie w pasie wpijało się z brzuch i trochę było niewygodne.Brr.. Chyba, że to jakiś mięciutki materiał dżinsopodobny, to wtedy można zrobić bez zamka.
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Ile metrów materiału trzeba kupić żeby uszyć spódnicę z koła do ziemi dla dorosłej kobiety? Załóżmy 70 cm w pasie i 170 cm wzrostu, i to, że materiał jest jednolity, więc nie trzeba pasować wzoru.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Obwód pasa dzielisz przez 2, a następnie dzielisz przez 3,14 (ze wzoru na obwód koła) i tu Ci wychodzi promień jakiego sobie uzyjesz do wyrysowania tego wewnętrznego koła, które będzie się znajdować na Twoim pasie, i tu mi wyszło ok 11,15cm. Do tego sobie dodaj długość Twojej spódnicy, czyli długość od pasa do kąd tam chcesz
![]() ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
No i dlatego właśnie tu pytam w nadziei, że już ktoś kroił i wie z doświadczenia, czy spódnica z koła do ziemi to trzy metry materiału, sześć, czy jeszcze więcej
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No ale jaka długa ona ma być? W sensie ile cm?
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jaką szerokość ma tkanina? No i jakiej ma być długości spódnica? - jak słusznie zapytała wyżej KotFilemon.
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Zakładamy standardową szerokość materiału 150 cm, a co do długości spódnicy to taka, żeby przeciętnemu człowiekowi (170 cm wzrostu) sięgała do ziemi. Czyli, nie wiem, metr?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No to przy założeniu że ma mieć długość 100cm musisz sobie do tego dodać to 11,15cm (czyli promień przy obwodzie talii równym 70cm) i przemnożyć przez dwa i tu Ci wyjdzie 222,3cm czyli więcej niż szerokość materiału więc możesz sobie to wyciąć np z dwóch części i wtedy potrzebowałabyś 222,3*2 (bo dwie połówki koła) czyli ok 4,5m. No chyba, że zrobisz kiecę z kilku części łączonych razem, to jak to mądrze rozplanujesz na materiale to może będzie potrzeba odrobinę mniej.
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To ja jeszcze dorzucę swoje 3 grosze.
Te połówki koła mogą na siebie "nachodzić". Potrzeba wtedy mniej materiału, im szerszy materiał tym mniej go potrzebujemy. Te części mogą się nawet stykać, bo i tak dokładnie w miejscy styku się powyciągają i będzie trzeba równać ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.