294 strony: « < 260 261 262 263 264 265 266 > »
Świeżynek
![]() |
|
Kupiłem żonie janome e1015 w końcu i mam pytanie, dostałem stopkę do ściegu overlockowego lecz nie wiem który ścięgna mam wybrać na maszynie, ktoś pomoże?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry.
Chciałabym się hobbystycznie zająć szyciem posłań dla zwierząt i mam pytanie - czy maszyna do szycia z Lidla "pociągnie" takie szycie? bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
A może mi ktoś wytłumaczyć jak w niej włączyć scieg overlockowy, czy to jest na jedną igłę czy dwie? i czy ta maszynę trzeba smarować?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
ścieg overlockowy to G w bordowej opcji. Te ściegi (elastyczne, czyli bordowe na obudowie) szyje się pojedynczą igłą, możesz też zamontować podwójną igłę (ale jedną, nie da się dwóch igieł zamontować) i szyć np ściegiem prostym, tak się nieżle szyje dzianiny.
Smarować oczywiście trzeba. Generalnie polecam lekturę instrukcji maszyny. ________________________________________________________
www.popatchnatoblogspot.com |
|
Świeżynek
![]() |
|
Czyli 2 (miejscami 3) warstwy Cordury600 w psie łapki + lamówka (2 kolejne) + w 4 miejscach dochodzi do tego taśma uchwytu. Tyle jest do przeszycia na obrzeżu "przypodłogowym" takiego posłania. Jak myślisz, czy maszyna w której producent przydziadował ile się da na materiałach na mechanizmy i ich obróbce, wytrzyma takie ka(le)towanie?
"Tanie" narzędzia służą do markowania roboty. Ewentualnie do nauki i hobbystycznych prac (nie robót) przy rzadkim i niezbyt intensywnym obciążeniu. Macałem sobie ostatni dwie chińskie Łuczniczki (pewnie zjechały z tej samej taśmy co te Lidla) - w środku wzystko to jakieś takie liche. Trudno ocenić co w nich nie teges, ale straciły precyzję pracy. Nowe, a stały u mechanika. Z chęcią bym się taką pobawił na czymś lekkim, ale mojego szycia (turystyczno-motocyklowego) już by nie wytrzymały, to było widać. --- Ostatnio edytowane 2016-07-17 17:56:06 przez c64club --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Agnieszko,
Możesz podlinkować jak wygląda ten ścieg w tej bordowej wersji? W janome e 1015 ścieg oznaczony jako G chyba jest inny, prawda? W janome e1015 stopkę owerlokową można wykorzystać do obrzucania szerokim zygzakiem, tylko wtedy igła nie uderzy o środek stopki. |
|
Świeżynek
![]() |
|
do kodury to się raczej nie nadaje - to wiem
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Cześć i czołem
![]() szyję sobie od jakiegoś czasu na maszynie po mamie (Łucznik), złapałam bakcyla i...zachciało się więcej. Przeryłam forum i wiem już, że wybór nowej maszyny to sprawa bardzo indywidualna, ale postarałam się skonkretyzować oczekiwania i potrzebuję pomocy. Doszłam już do tego, co chciałabym, aby moja nowa maszyna miała na pewno, czyli: - regulację: długości, szerokości ściegu, docisku stopki, - ściegi- bez szaleństw, żeby był owerlockowy na pewno, - wolne ramie, - szycie wstecz, - obszywanie dziurki, może być w półautomacie. - chwytacz rotacyjny, choć nie jest to kryterium decydujące, No i cena...Myślałam, że uda mi się zamknąć w 700zł, ale okazuje się, że maszyny, które tu polecano, czyli np. Janome Juno E1015, Juki HZL 29Z, Singer 4423 nie mają regulowanego docisku stopki. Mam ją w Łuczniku, korzystam obficie i nie wyobrażam sobie bez niej życia. W pewnym sklepie(byłam w jednym, więc pewnie można taniej) dowiedziałam się, że najtańsza maszyna z taką regulacją kosztuje u nich 800zł. No ok, tylko którą wybrać? Dokopałam się do takich: 1.Janome Jubilee 60507 2. Juki HZL 353 ZR-A 3.ELNA 220-Explore (ona jako jedyna z nich ma wahadłowy) 1 i 2 to wydatek rzędu 1000zł, a Elna o jakieś 200zł tańsza. Czy polecicie coś tańszego? Dziękuję z góry P.S. w grę wchodzi też Husqvarna e20, używana, ale w pełni sprawna i jeszcze na gwarancji. --- Ostatnio edytowane 2016-07-26 12:28:56 przez buszkagruszka --- --- Ostatnio edytowane 2016-07-26 14:37:40 przez buszkagruszka --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A może warto się zastanowić nad Singerem 4432?
Spełnia wszystkie warunki i mam bardzo fajne opinie wśród szyjących na nim ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jako, że to mój pierwszy post chciałbym przywitać szacowne grono Forumowiczów.
Chciałbym prosić o poradę odnośnie zakupu pierwszej maszyny dla mojej żony. Rzecz jasna maszyna przeznaczona do nauki, drobnych prac domowych, a z czasem może jakieś ciuszki dla dzieciaków uda się uszyć. Po wstępnym rozeznaniu tematu w internecie stwierdziłem, że budżet 500 - 600 zł będzie całkiem rozsądny na początek. Poszukałem, poczytałem i na placu boju pozostały następujące modele: 1. Husqvarna E10 - 599 PLN 2. Redstar R10 - 549 PLN 3. Berenina Bernette Sew&Go 3 - 549 PLN Na dwa pierwsze modele jest obecnie 5 lat gwarancji. Z kolei Bernette jest obecnie w promocji, a cena regularna jest teoretycznie sporo wyższa. Czy znacie te maszyny i możecie powiedzieć, czy faktycznie są to dobre modele na początek? O ile o E10 jest sporo napisane, o tyle o dwóch kolejnych raczej mało w sieci. Czy w kwocie do 600 pln możecie polecić jeszcze coś innego? Z góry dziękuję za porady i sugestie. Pozdrawiam. |
294 strony: « < 260 261 262 263 264 265 266 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.