Wersja do druku

294 strony: « < 51 52 53 54 55 56 57 > »

Mistrzyni Krawiectwa
Pardąsik - to w Pfaffach Select tak jest ;-)

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
jeszcze jedno pytanko. Co prawda ta rzecz nie ma wpływu na jakość maszyny, ale czy Janome posiada normalną walizkę do przenoszenia - taką ze spodem czy tylko nakładkę tak jak Elna?
Stara Gwardia
jeszcze jedno pytanko. Co prawda ta rzecz nie ma wpływu na jakość maszyny, ale czy Janome posiada normalną walizkę do przenoszenia - taką ze spodem czy tylko nakładkę tak jak Elna?
O walizkę to możesz spytać sprzedawcy w sklepie zwykłym lub internetowym. Różnie bywa, jedna maszyna tej samej firmy ma walizkę a druga nie ma. Przeważnie walizka wpływa na cenę maszyny.
Świeżynek
Witam serdecznie! Zaczynam przygodę z szyciem, zapewne głównie różnego rodzaju poprawki, podszywanie zasłonek, trochę ozdobnych prac (robię albumy, ozdoby z materiału, ale to wszystko ręcznie i hmm nie tak dobrze, jak myślę, że mogłabym maszynowo). Budżet mam ograniczony, 300-400 zł to jest maksimum, jakie chcę wydać, głównie dlatego, ze nie wiem, jak wyjdzie moje zaprzyjaźnianie się z maszyną :) Chciałabym się poradzić, czy lepiej kupić np. Singera (1408 lub 8280), używanego Brothera XP 100, czy 'zainwestować' dużo mniej w starego, używanego Łucznika (834 albo 884). Na SilverCresta się spóźniłam, niestety. Będę wdzięczna za poradę :)

------
po milionowym przeczytaniu calego watku i opisow przy maszynach, zasadniczo jestem juz prawie zdecydowana na Singera 8280. Chyba, ze uwazacie Panstwo, iz stary Lucznik (np z tych w/w) bedzie lepsza deyzja?

--- Ostatnio edytowane 2012-10-10 11:58:06 przez zofiusnik ---
Świeżynek
Dobry wieczór:)

Jestem zdecydowana na zakup maszyny do szycia.

Przeczytałam cały ten temat i kilka innych, w rezultacie doszłam do wniosku że chcę kupić silver crast 8750 (Lidl)ale właśnie odkryłam że tej maszyny nie ma w ofercie! Czytałam wasze posty z września i wtedy jeszcze była, teraz jest tylko singer symfonia. Jak często "zmieniają" się maszyny w Lidlu?
Zainteresowała mnie też ta maszyna Singer 4210 oraz ELNA 1000 SEW Green. Która z nich jest lepsza? Dodam że na maszynę mogę wydać około 500zł, ale dopiero się uczę szyć i zakup wypasionego sprzętu chyba mija się z celem.

Bardzo proszę o pomoc.

--- Ostatnio edytowane 2012-10-13 23:27:12 przez kropelka ---
Świeżynek
Witam ponownie, stwierdziłam, że podzielę się z Wami nowiną, otóż SilverCest z połamaną śrubką mocującą igłę, mąż mój z pomocą swego silnego ramienia i uroku osobistego zostawił w Lidlu, otrzymawszy zwrot pieniążków. Nabawiłam się traumy przez tę śrubkę i gdy patrzyłam na SC zastanawiałam się co następne pęknie??

Zasłonki dokończyłam już na Elnie 220ex, którą zakupiłam od razu po powrocie męża z Lidla. Mam kilka porównań, które od razu mi się nasunęły, dodam, że żadna ze mnie krawcowa.

SilverCrest: Obsługa SC jest bardzo intuicyjna. Dźwignia unosząca stopkę jest z tyłu. Zdecydowanie lepszy obcinak nitek. Mało ergonomiczne pokrętła z boku (śliskie i wymagają trochę siły, ale dodam, że nie zdążyłam zbyt dużo poszyć), po dwóch godzinach szycia miałam nadwyrężony nadgarstek, ale wiem, że to tylko dla tego, że eksperymentowałam ze ściegami, a w SC właśnie bocznym pokrętłem zmienia się ściegi. Jeszcze jedno SC łatwo wprawia w ruch mebel na którym szyję, do tego stopnia, że zastanawiałam się nad zakupem lepszego stołu. :) Po za tym jest super:)

Elna 220ex: wrażenie lepiej wykonanej obudowy, cicha praca i stół też już nie szaleje w czasie szycia. lepiej radzi sobie z kilkoma warstwami materiału, obcinak nitek tępy. Dźwignia stopki dociskowej zamontowana wewnątrz/z boku ramienia, dla mnie lepszym rozwiązaniem jest dźwignia z tyłu. Nie mogłam długo rozgryźć naprężenia nici (zresztą nadal nie czuje tego naprężenia) z czym zupełnie nie miałam problemu przy SC. Gadżet: nawlekacz nitki - przy dobrym wzroku jest to zbędny dodatek:)

To porównanie dotyczy naturalnie moich pierwszych wrażeń.

Mam nadzieję że Elna zamieszka ze mną na długie lata:)

Dziewczyny, dziękuję za rady.

Pozdrawiam
Iza

--- Ostatnio edytowane 2012-10-16 19:28:14 przez izus ---
Administrator
izus myślę, że mimo wszystko Elna posłuży Ci dłużej. Teraz się trochę się obawiam bo sama poleciłam koleżance tego Silverka a tu może być taka wtopa... No ale nic, nie nastawiajmy się negatywnie.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Nie szyłam dużo na SC. Firanki z grubymi koronkami i zasłonki. Próbowałam szyć kawałki zwiniętego sztruksu i jensu. Szyła b.dobrze. Jeżeli chodzi o poruszanie stolika to ja odczułam tylko ,że przesuwa się po śliskim. Położyłam maszynę na podkładce takiej na stół pod naczynia z chropowatym spodem. Maszyna podczas szycia nie przesuwała się i stół stał grzecznie. Chodzi cicho ma regulowaną wysokość stopki. Nie dużo ale ma. Mam wrażenie, że to był pechowy felerny egzemplarz :( Wiele dziewcząt na forum ma SC i są zadowolone.
Nie ma co popadać w panikę:)

--- Ostatnio edytowane 2012-10-17 11:24:10 przez mamamarta55 ---
Świeżynek
Ja też tak uważam, po prostu trafiłam na ten jeden z tysiąca i tyle:)
Świeżynek
Witam jestem nowy na forum nie mam doświadczenie z szyciem.

Przestudiowałem temat dwa razy i stwierdziłem że lepiej będzie zapytać.

Jest mi potrzebna maszyna do szycia (na razie) tylko do prostych ściegów z funkcją pracy do przodu :) i do tyłu.
Najważniejszą cechą jest cena, łatwość w obsłudze i trwałość.

Konkretnie chodzi głównie o takie zszywanie. W przyszłości może coś więcej więc też taka maszyna która nie zamyka się na jednym ściegu.

http://i46.tinypic.com/wahsoy.jpg

prosił bym o konkretne rady.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

294 strony: « < 51 52 53 54 55 56 57 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.