Krawiec-Filozof
![]() |
|
Roksi! Ale u Ciebie jest za to bodaj najpiękniejsza i najbardziej malownicza trasa, jaką jedzie autobus!
Chodzi mi o ten odcinek pomiędzy Płockiem i Włocławkiem, kiedy już autobus przejedzie most na Wiśle w Płocku i jedzie później brzegiem zalewu. A kiedy jedzie się raniutko - na wodzie kładą się mgły. Droga biegnie nad samym brzegiem wody, dosłownie o 2 m, przy czym woda sięga zazwyczaj do wysokości asfaltu mniej więcej o wysokość krawężnika. Ma się wrażenie płynięcia statkiem, a nie jazdy autobusem! I tak do samego Włocławka! Tego trzeba spróbować samemu, bo opisać się nie da! Mam na Kujawach sporą gałąź rodziny, bo mieszkają tam od czasów króla Łokietka. Nasze miejsca to Bytoń, Czołowo, Nasiłowo, Aleksandrów i sam Włocławek. Do niedawna jeszcze Lipno, ale tamtejsza gałąź już się wykruszyła... Z ostatniej mojej podróży do Lipna zapamiętałem najbardziej pchanie pekaesu pod górę, kiedy musi podjechać na skarpę wiślaną po przejechaniu mostu we Włocławku. Po prostu stary, zdezelowany Autosan nie dał rady i kierowca powiedział: "Panowie, wykażcie się tężyzną wobec dam!" Co było robić? Pchalim pod górkie przez jakiś kilometr! ![]() Jak będę jechał do rodzinki, to dam Ci cynk i możemy się umówić w knajpce naprzeciw dworca we Włocławku. Tam jeszcze dwa lata temu można było palić przy piwie, co jest znaczącym plusem. ![]() W takich pawilonach gierkowskich. Ale jak się ta knajpka nazywa, to nie pamiętam za Chiny... Jakieś Bistro, cy cóś... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A co powie na tą randkę rodzinka? ![]() ________________________________________________________
Panie Boże! A mogłeś z tego żebra, taką fajną kolejkę elektryczną zrobić! |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.