22 strony: « < 16 17 18 19 20 21 22 >
Stara Gwardia
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No, więc naoczny dowód, że sami księza to nie pedofile, tylko osoby bez wyuczonego zawodu.
Dzięki myszek67 --- Ostatnio edytowane 2014-02-07 22:03:46 przez Niteczka82 --- ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie przeczytałaś ostatniego zdania?
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Sam dokument tyczy się osób osadzonych lub skazanych. Wydaje mi się, że ogólnie jeśli chodzi o przestępstwa seksualne zarówno na nieletnich jak i osobach dorosłych dość rzadko są zgłaszane ze względu na to, że ofiary gwałcą osoby im znajome lub bliskie. W takich sytuacjach czasami dorosłej osobie ciężko jest odróżnić czy ktoś w tej sferze przekracza granice, a co dopiero dzieciom. Dzieci szczególnie powinny być chronione przez najbliższych ale jeśli gwałci osoba bliska dziecku? Niejednokrotnie ofierze trudno jest odróżnić czy to dobre czy złe bo najczęściej tego nie zna. Myślę, że niejednokrotnie szeroko pojęci "wujkowie" bliscy rodziny działają na takich schematach, znane jest też to, że w samej bliskiej rodzinie takie zjawisko występuje- a otoczenie tego nie zauważa. Dość powszechny i przerażający schemat.
Co do wniosku ONZ martwi mnie to, że jednak wynika z niego że księża w dużej mierze są ponad prawem. O przestępstwach takich jeśli już ktokolwiek wie to jest to przełożony który natychmiastowo działa. Przenosi duchownego na inna parafię, do innego kraju, gdy przypadek jest głośny na parę lat taka postać niknie chroniona przez kurię. Tego niestety nie jestem w stanie zrozumieć. Pedofilia to zaburzenie psychiczne które przez psychoterapeutów uważane jest za praktycznie nieuleczalne- więc jedynie odizolowanie od pobudzenia może dać jakikolwiek efekt ale tylko dla społeczeństwa, bo dla samej osoby cierpiącej na to zaburzenie powoduje to większą frustrację i koło się zamyka. Ale też trzeba powiedzieć, że takie zaburzenie nie bierze się znikąd - uważam, że celibat ma w tym swój udział. Dlaczego wojskowi przebywający nawet w służbie zasadniczej pobierają brom? Dlatego, że jeśli tego by nie stosowano po paru miesiącach wystąpiłyby gwałty w jednostkach wojskowych. To dość prosty przykład i strasznie ogólnikowo, ale niestety mamy swoją naturę którą ciężko oszukać. We wniosku ONZ spodobało mi się to co napisali w jednym ze zdań. To o czym rzadziej się mówi, a problem istnieje. Kościół który na każdym kroku podkreśla rolę PEŁNEJ rodziny jako podstawy do wychowania potomstwa , zabrania kontaktu księży ze swoimi dziećmi? Niech ktoś mądrzejszy ode mnie mi to wytłumaczy...Ogólnie można sięgnąć do historii powstania w kościele katolickim celibatu i chyba o to się wszystko rozchodzi, choć to smutne....jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze... A odwołując się na zakończenie do tego co poruszała wcześniej czeremcha, tak mamy inne przyzwolenie społeczne na spożywanie alkoholu w pracy dla robotnika kładącego kostkę brukową, który swój dzień pracy zaczyna od charakterystycznego dźwięku otwieranego piwa i jakoś 9 z 10 przechodzących obok przechodniów to nie dziwi...jednak gdy, tą samą czynność wykonałby lekarz wchodzący do gabinetu odbierane byłoby to ZUPEŁNIE INNACZEJ. Dlatego społeczeństwo przymyka oko gdy o gwałt podejrzewany jest artysta, a oburza się gdy jest to ksiądz....No i tutaj moglibyśmy rozpocząć dyskusję na temat moralności... ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czeremcho, księża i osoby typu Allen, Czy Polanski, powinni świecić przykładem, bo osoby o skłonnościach pedofilskich patrzą też i na ludzi sławnych, celebrytów, i mogą brać z nich przykład, bo przecież im też się upiekło, my też tak możemy. A społeczeństwo ma wstrzykniętą znieczulice, tylko na księży najeżdżać. Moim zdaniem na równi powinni być traktowani, bo na równi krzywdzą niewinnych.
Nie popieram krycia takich księży przez podwładnych, na pewno moralnością się nie kierują, może kryją kolegów, nie wiem, może taki ksiądz pedofil skorzystał ze spowiedzi i wtedy tajemnica spowiedzi zobowiązuje i jedyne co można zrobić to przenieść takiego księża, czy napomnieć, żeby się przyznał. Taki ksiądz pedofil, ma jak każdy pedofil, chorą głowę, chyba będzie uciekał przed sprawiedliwością, powtarzam, nie rozumiem tych co go kryją, bo działają na szkodę całego kościoła. Co do zniesienia celibatu, jestem przeciw,w Polsce to nie wyjdzie, a jak wyjdzie to i tak ludzie będą narzekać na księży ze nie mają dla nich czasu, bo rodziną się zajmują.A oni będą pracować za granicą na utrzymanie rodziny, bo państwo przecież z ofiar nie utrzymają się, bo ludzie nie będą dawać na księdza rodzinę. Tak źle i tak niedobrze. Zniesienie celibatu pogorszy sprawę. Co do bromu i podawania go żołnierzom, to nie wiem czy wszędzie dają, bo znane są sytuacje gdzie np. amerykańscy żołnierze gwałcą w wiosce wszystkie kobiety. To są skomplikowane sprawy. Wszędzie są nieprawidłowości, można by też tu rozszerzyć sprawę nieprawidłowości w skarbcu watykańskim, ale wątek dotyczy ideologii-teorii-nauki gender. Ja wierzę w Boga sprawiedliwego i boli mnie to że tu na ziemi wielu chodzi bezkarnie. Niestety, szatan też ma przyzwolenie i też działa. Miał przyzwolenie za czasów Jezusa, to i teraz ma. Szatan bardzo łatwo zniewala ludzi przez sferę seksualną i poprzez nowe trendy, w tym również gender, źle zrozumiana i źle używana w praktyce teoria może przynieść wiele szkód. Gender praktykowane na dzieciach przyniesie wiele szkód. --- Ostatnio edytowane 2014-02-08 08:58:02 przez Niteczka82 --- --- Ostatnio edytowane 2014-02-08 08:58:38 przez Niteczka82 --- --- Ostatnio edytowane 2014-02-08 09:01:21 przez Niteczka82 --- ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stara Gwardia
|
|
A ja bym chciała, żeby znieśli celibat - w końcu są też pastorzy i jest OK.
Zresztą wtedy taki ksiądz czy pastor byłby dla mnie jakimś wyznacznikiem, znałby problemy od środka, a nie tylko w teorii. Z takim księdzem/pastorem miałabym z czym rozmawiać. Czy nawet z jego żoną, a tak nie mam. I myślę też, że nie byłoby pedofilii wśród księży, bo nawet jeśli byliby tacy, to ci z rodzinami w pierwszej kolejności by ich zgłaszali, żeby chronić swoje rodziny. A co do gender - chyba w teorii to miało być zrównywanie szans, a w praktyce - po domieszaniu jeszcze polityków, księży i chcących się wykazać pseudonaukowców - wyszła z tego mieszanka jakaś promująca zboczenia i nadmierną seksualność. ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Nic dodać, nic ująć.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Właśnie usłyszałam o nowej ideologii: animalogia.
Słuchajcie, ja też chce stworzyć nową ideologie, nie wiem czego będzie dotyczyć, ale na pewno wywoła sensacje, trzeba mi asystenta, nie martwcie się o kasę, sponsorzy w rządzie się znajdą lub środki unijne ![]() Celem będzie- temat zastępczy, żeby naród poróżnić, no i oczywiście musi być antykościelna ideologia. Glizdologia...jeszcze nie wiem... ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślisz ze wśród pastorów nie ma pedofilów, i że to da się szybciej wykryć? Na pewno nie. U nas jest kraj biedny i pastor, czyli ksiądz polski chodziłby w dziurawych spodniach, a żona nie pozwalałaby swemu mężowi-pastorowi rozmawiać z ludźmi, bo chciałaby mieć męża-pastora w domu i też by źle było. Ksiądz musiałby dorabiać na budowie żeby wyżywić rodzinę i nie miałby czasu na rozmowy z wiernymi, bo miałby te same problemy co przeciętny Kowalski. Pastor to nie rozwiązanie, problemy nadal będą, nie ma idealnego rozwiązania. Pastorzy też potrafią być chciwi i wyzyskują:
http://www.youtube.com/watch?v=rsiWOgHrLVw Nie ma na ziemi człowieka, którego diabeł nie kusiłby błyskotkami, nie ma. --- Ostatnio edytowane 2014-02-08 12:42:11 przez Niteczka82 --- ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
|
|
Może i tak ... a może i nie.
Ale jak na weselu kuzynki ksiądz się chwalił, że ma auto z iluśtam biegami (5-6?) i musi jeździć do Niemiec na autostradę, żeby się rozpędzić, bo w Polsce nie może, to mi się nóż w kieszeni otwierał. Zresztą księża kojarzą mi się z takimi Piotrusiami Panami, którzy nie dorośli do odpowiedzialności, tylko "zabawki" chcieli by drogie i wciąż im mało. Ale pewnie są i dobrzy księża. Nie ma rozwiązań idealnych w żadnej dziedzinie... ________________________________________________________
|
22 strony: « < 16 17 18 19 20 21 22 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.