Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam wszystkim serdecznie
i zwracam sie zapytaniem jak uszyc spodnice jak na zalaczonych zdjeciach. Czy to jest zwykla spodnica z 2-3 zakladkami szyta z prostokata, czy tez z polkola plus zakladki? Czy do takiej spodnicy potrzebny jest jakis specjalny material, aby sie tak pieknie ukladala mimo tylko 2-3 zakladek?

pozdrawiam
katarzyna

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Sztywne odstające tkaniny ze zdjęć to tzw. nurek.
Możesz uszyć z prostokąta robiąc kontrafałdy. Możesz wymodelować dół trapezu w łuk, wtedy będziesz mogła powalczyć by dołu było więcej niż tkaniny przy pasku a co za tym idzie, kontrafałdy będą mogły być mniejsze.
Zaaklimatyzowany
Raczej z pól kola plus kontrafałdy.
Stara Gwardia
nurek? czyli neopran? z tego sie szyje ubrania? !
To sie daje "nosic"?! Autentycznie sie zdziwilam, bo po "noszeniu" pianki (w czasie zeglowania); po kilku godzinach mialam dosc...a moze chodzi o jakas inna tkanine? NB. wpisalam do wyszukiwarki, ale pojawilo sie za duzo hasel, i zadne nie bylo zwiazane z tkaninami (z wyjatkiem wlasnie pianek do nurkowania); stad moje pytanie!

Stara Gwardia
Nie taki ten "nurek" straszny. Evcia1 zrobiła mu kiedyś zdjęcia: http://ekrawiectwo.net/board/thread/80681/dziwna-tkanina/?page=2#post-80745

Fides
Mistrzyni Krawiectwa
To sie daje "nosic"?! Autentycznie sie zdziwilam, bo po "noszeniu" pianki (w czasie zeglowania); po kilku godzinach mialam dosc...a moze chodzi o jakas inna tkanine? NB. wpisalam do wyszukiwarki, ale pojawilo sie za duzo hasel, i zadne nie bylo zwiazane z tkaninami (z wyjatkiem wlasnie pianek do nurkowania); stad moje pytanie!

To nie jest neopren, to dzianina chyba poliestrowa, dość sztywna i mięsista, a nazwa to raczej radosna twórczość producentów bądź sprzedawców. Szyje się z tego właśnie spódnice sukienki czasami bluzki, najczęściej bez wykańczania brzegów. Po kilku noszeniach materiał zaczyna się jednak strzępić, taki "hit jednego lata".
http://sklep.textilmar.pl/nurek-c-388.html?osCsid=1032b14f674095a9e81ccb2c449ee749

A wracając do dziwnych materiałów: w Zarze widziałam bluzkę z siatki dystansowej do plecaków, a w pobliskim sklepie z tkaninami takąż samą siatkę: czarną i białą, ja miałam pomysł na torbę z tego ale spódnica też może być.
Ostatnio kupiłam materiał, którym pokrywa się materace, na razie testuję go jako narzutę ale może coś jeszcze wykombinuję bo kawałek mi został.

--- Ostatnio edytowane 2014-07-09 06:46:47 przez agaaffek ---
Mnie sie tez wydawalo, ze te spodniczki moga byc z tzw.pianki(nurek). Kilka razy czytalam o ubraniach szytych z tych materialow, ale na wlasne oczy jeszcze nie widzialam.
Ja na taka spodniczke zakupilam dosc sztywna pikowana bawelne i dlatego zastanawialam sie jak zrobic wykroj aby uzyskac podobny efekt.

--- Ostatnio edytowane 2014-07-09 09:01:40 przez kaja9912 ---

--- Ostatnio edytowane 2014-07-09 09:02:01 przez kaja9912 ---
Stara Gwardia
Raczej wykrój z półkola.Będzie ładniej się układać i w okolicy bioder będzie "mniej" tkaniny(kontrafałdy dodają centymetrów).Wg.mnie na drugim zdjęciu jest tak właśnie szyta spódniczka.
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551)
Stara Gwardia

To nie jest neopren, to dzianina chyba poliestrowa, dość sztywna i mięsista, a nazwa to raczej radosna twórczość producentów bądź sprzedawców. Szyje się z tego właśnie spódnice sukienki czasami bluzki, najczęściej bez wykańczania brzegów. Po kilku noszeniach materiał zaczyna się jednak strzępić, taki "hit jednego lata".
http://sklep.textilmar.pl/nurek-c-388.html?osCsid=1032b14f674095a9e81ccb2c449ee749

A wracając do dziwnych materiałów: w Zarze widziałam bluzkę z siatki dystansowej do plecaków, a w pobliskim sklepie z tkaninami takąż samą siatkę: czarną i białą, ja miałam pomysł na torbę z tego ale spódnica też może być.
Ostatnio kupiłam materiał, którym pokrywa się materace, na razie testuję go jako narzutę ale może coś jeszcze wykombinuję bo kawałek mi został.

--- Ostatnio edytowane 2014-07-09 06:46:47 przez agaaffek ---
Jeżeli jest to biały materiał (z szenilą)pięknie pikowany, to chyba nadaje się też na spódniczkę (raczej ołówkową:)).Myślałam jeszcze o kurteczce biker lub kamizelce z Diany nr.2/2014(model 31F):)
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551)
Stara Gwardia
Dziekuje pieknie, za odp. Fides i Agaffek -to jednak nie jest pianka "nurkowa"-troche mnie to uspokoilo :mysli:
NB. moje starsze potomstwo tez w tym ubranku "paraduje" na lekcjach surfingu;
i narzeka...
Ad rem:
Ten "dzianinowy nurek" bardzo mi sie podoba! Ciekawe jak sie nosi? Macie jakies doswiadczenie (oprocz strzepienia sie, rzecz jasna?).

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.