Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4

Stara Gwardia
Już rok z kawałkiem minął od zakupu mojej Bernette Sew&Go 7 ale dopiero teraz zmierzyłam się z wykonaniem dziurek. Oczywiście wcześniej testowałam i było ok. Obszywałam dziurki na pasku spodni, pierwsza wyszła dobrze ale przy drugiej zaczęły się schody. Szyłam, prułam kilka razy. Na Forum odnalazłam link http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T_hsgczWO2s Stopka do dziurek nazwana jest narzędziem tortur. Zgadzam się całkowicie, ma pod spodem ząbki i materiał jest umęczony. Na blogu Ultramaszyna polecana jest stopka z płozami (mają taką maszyny Janome) https://www.ultramaszyna.com/blog/-/b/wpis/obszywanie-dziurki-na-maszynie . Chyba dokupię taką, bo nie wyobrażam sobie, co będzie przy szyciu materiałów o luźniejszym splocie. A może jest jakiś patent na te ząbki, czymś je podkleić albo spiłować? Stopka Janome jest dosyć droga. Znalazłam jeszcze na Allegro do Łuczników (na zdjęciu)ale nie wiem czy będzie pasować?:bezradny:

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Dziewcyny, nie załamujta!!!
Każda maszyna ma stopki do siebie dostosowane, musicie się zapytać, czy będą pasowały do waszego modelu, inaczej nici z szycia, popsujecie materiał i sobie humor.
Janome jest do Janome, a one mają przeróżne szerokości i długości,od stopek 5mm przez 7 mm do 9 mm.
Łuczniki mają standart 7 mm. I stopki "z marketów" pasują.
Bernetki ... nie wszystkie mają tak samo. Nie tak dawno z jakłucznik wyżywałyśmy się na forum, bo do naszych modeli bennetek nie wszystkie stopki można założyć.
Stopki do dziurek należy używać dołączone do maszyny, najlepiej. Włączyć transportery, inaczej nie będą szyły wcale. Zwrócić uwagę, czy maszyna jest wyposażona w system " automatyczne obszywanie dziurki". (te niektóre długie stopki mają magnetyczny system rozpoznawania, inne opierają się o dźwignię) czy "czterostopniowe obszywanie dziurki". Po założeniu stopki wyciągnąć ramię z napisem "push" w dół i popchnąć je do tyłu.
W przypadku np. starych Łuczników 880 przełączyc na system obszywania i włączyć po kolei 1,przeszyć ten kawałek na wymiar guzika, później 2.. i tak dalej, maszyna na 2 i 4 powinna szyć w miejscu na 5 mm.
Ja jak się bardzo wkurzałam na to że mi źle wychodzi olewałam systemy, szyłąm jak długo chciałam na 2-3 mm gęstym zygzaczkiem, wyłączałam transport, robiłam w miejscu na 7 mm,później jechałam w drugą stronę gęstym zygaczkiem i znów zakończałam w miejscu. I bęc,tak można sobie to ręcznie regulować, jak masz np. 5 cm. wielki guzik do żakietu.
B-) Do not worry,be happy
PS. Mój Łucznik Izabella2 ma "swoją" stopkę,i magnetyczny pasek.
U mnie też robił "fochy" jak u i assani na transporter do tyłu na gęstym ściegu. Spróbuj "powalczyć" na sucho, czy będzie szyła gęstym do tyłu w ogóle. Jeśli masz podniesioną do połowy stopkę... to ci nie złapie w ogóle szycia :(
Bernette twojego modelu ma inny mechanizm rozpoznawczy. I dołączoną stopkę. Walczyć z ząbkami też nie lubię, więc przekazuję patent na spokojne szycie powyżej :D. Ale te z płozami też mają jakieś gumki z wypustkami od dołu.

--- Ostatnio edytowane 2018-02-01 09:03:23 przez Koma ---
Nie będę więcej edytować. Nasz upór w próbach pozyskania informacji n. t . stopek do bernetek i rynkowych standardów "podziałał", jeszcze niedawno ktoś próbował sprzedawać "na jedno kopyto", ale dla człeka który pyto, zmienia się i szewc i kopyto :)
:)
I oto EFECTUM
Do mojej, do Berci i do Sew & Go
I moje wątpliwości są jakby jaśniejsze.
Notabene,wypróbowałam przy tej mojej z szynami różne dziurki, jeśli materiał jest OK i nie jest to np. dzianina która będzie jeździła i rozciągała się razem z przytrzymującą stopką,to powinna szyć ok.
Gdzie ona ma ząbki, za wyjątkiem ustawienia dziurki na guzik, która MUSI sztywno trzymać guzik?
WA AUTOMATYCZNYM systemie robienia dziurek czyli tym na pasek magnetyczny (bernetek też) - tak to się zwie, teraz mam nadzieję wszystko jasne nie tylko dla mnie - trzeba stopki specjalnej. Stopki do Janome dealerzy nie sprzedają do Bernin, już im przeszło. Jest jeszcze system PÓŁAUTOMATYCZNY i to zdaje się jest ten na zdjęciu powyżej. Ten do Sew&Go 7 nie będzie pasował.
Powodzenia
:papa:

--- Ostatnio edytowane 2018-02-01 13:10:56 przez Koma ---

4 strony: < 1 2 3 4

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.