Stara Gwardia
![]() |
|
Witam,
znalazłam piękną ceratę (na obrus kuchenny) koronkową i chciałam z tego uszyć prostą torbę typu na zakupy. I pytanie: jaką igłą szyć i czy trzeba liczyć się z jakimś problemami przy szyciu? Może ktoś szył i może podzielić się swoimi doświadczeniami w tej materii. Dzięki |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jedyny problem jest taki, że igła trochę potnie ceratę i może się okazać, że cerata nie wytrzyma zakupów. Czyli igła 90, ścieg możliwie długi 3,5-4,0 nici mogą być 80. Więcej po prostu sama cerata nie udźwignie. Możesz jeszcze spróbować szyć torbę z "podszewką" (mocna bawełna) i wtedy podszewka przejmie całe obciążenie. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Szyłam z ceraty lunch bag, ale się potargał. Następny szyłam tak, że cerata jest w środku, a na zewnątrz tkanina i to się trzyma. Cerata może się też ślizgać przy szyciu i źle się obracać z lewej na prawą.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Ależ macie, Dziewczęta, pomysły! ![]() Cerata jest wyjątkowo nietrwałym materiałem, bo takie jest założenie w samej idei jej produkcji - ma być taniutka, w związku z czym jest wytwarzana z najpośledniejszych materiałów! I jej przeznaczeniem nie jest dźwiganie, a raczej zastosowanie w charakterze np. obrusa właśnie, który - po uszkodzeniu - bez żalu się wyrzuca i bierze następny. Cerata należy do materiałów tzw. "wylewanych", które nie są prasowane pod ciśnieniem, a jedyne utrwalenie to przejście przez tunel wygrzewający, gdzie odparowuje się rozpuszczalnik lateksu. Jako nośnik zawsze jest stosowane najgorszej jakości płótno o rzadkim, nieregularnym splocie, z nierównych włókien ze zgrubieniami, którego nie da się sprzedać jako "płótno". Na torbę samonośną nie nadaje się zupełnie, bo dodatkowo szycie ją osłabi i będziesz zbierała zakupy z chodnika... Może stanowić świetną podszewkę do torby, bo oprócz nieprzemakalności ma również tę cechę, że utrzymuje temperaturę, dzięki czemu np. doniesiesz do domu w dobrym stanie mrożonki, albo wciąż ciepłego kurczaka z rożna. I dosyć łatwo ją umyć. Jednak żywność po dłuższym czasie zalegania w ceratowej torbie przesiąka specyficzną, lateksową wonią. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Można kupić specjalna folię, którą naprasowuje się na materiał - i uzyskuje on wtedy nieprzemakalność ceraty. To fajna rzecz, bo np. można "uceracić" np. tylko dno torby albo dno plus 5-8 cm w górę...
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
hej,
nie wiem jaka jest ta cerata bo sa....ceraty i ceraty. Sa w sprzedarzy zwykle tanie plastikowe, sa plastikowe z flisowym spodem(troche drozsze), sa i takie z powlekanej bawely, te najbardziej nadaja sie na wszelkiego radzaju torby. Wlasnie z takiej "tkaninowej" ceraty szylam juz kilkakrotnie torby i nie bylo jakich specjalnych problemow podczas szycia i jej obrobki. Szylam zwykla uniwersalna igla (80), scieg o dlugosci 3,0 - 3,5mm, do stebnowania po tej plastikowej powierzchni uzywalam teflonowej stopki bo inna sie po tym ustrojstwie nie chciala przesuwac, wiadomo trzeba uwazac i szyc dokladnie bo material nie toleruje jakichkolwiek bledow....kazde bledne przeszycie widac jest na materiale w postaci trwalych dziurek :/ To chyba tyle co do moich spostrzezen, jak mi sie jeszcze cos przypomni to naskrobie, a ponizej fotka jednej z torebek jakie udalo mi sie wyprodukowac ![]() pozdrawiam Masza |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Piękne! I materiały, i uszytki!
To raczej są tkaniny laminowane. To co się widzi w sklepach AGD pod nazwą "cerata" chyba niewiele ma wspólnego z tkaniną... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
dziekuje serdecznie Aniu
![]() Byc moze masz racje z tymi laminowanymi tkaninami ale tu sprzedaje sie takie cuda wlasnie jako ceraty a ludziska uzywaja tu takowych zazwyczaj jako "obruski" na stoly ogrodowe , na jadalniowe raczej nikt czegos takiego nie "przywdziewa"....znaczy ja nie uzywam w domu takich gumowych obrusow ![]() pozdrawiam Masza |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Torba cudna. --- Ostatnio edytowane 2014-08-09 15:18:52 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Swego czasu (jakieś 3 lata temu) drukowaliśmy sporo takich toreb, bo pewna niemiecka agencja miała taką usługę, że każdy mógł sobie stworzyć własną torbę, ze zdjęciami z wakacji, z ulubionym kotem, z obrazkami z komiksów itd... Druk zlecali nam, bo było dla nich taniej.
Później, po wydrukowaniu, były laminowane płynnym laminatem, ale tu się zaczynały schody - latem, kiedy było ciepło, pootwierane były wszystkie wrota od hali. A laminat trochę cuchnął i wabił setki owadów, które się do niego przyklejały... Wydruki zostawialiśmy rozłożone na stołach do wyschnięcia na całą noc, a rano trzeba było wydłubywać nożykiem przyschnięte muszki... ![]() Z większymi owadami to jakoś szło, ale część tych najmniejszych zostawała na wieki wieków w laminacie. Niemcy ciągle kręcili nosem na te "dodatki" i w końcu przestali nam to zlecać, bo znaleźli firmę z maszyną do laminacji, gdzie nie robiło się tego wałkiem i pędzlem. Ten materiał to IKONOS, czyli taki uszlachetniony rodzaj winylowanego płótna, przeznaczony na roll-up'y i okładziny ścian w ekspozycjach wewnętrznych. Jest bez porównania szlachetniejszy od ceraty - ma jednorodną, gładką powierzchnię, stałą grubość i nadaje się do druku solwentowego oraz UV. Kosztuje też odpowiednio więcej, niż cerata. ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.