Zaaklimatyzowany
![]() |
|
czyli wychodzi na to że te spódnice które wkleiłam na początku na zdjęciach nie są z prawdziwego neoprenu tylko coś z tych dzianin piankowych ?? Bo one ewidentnie są szyte ...
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
no nie do końca, ponieważ neopreny występują w różnych grubościach i - od kiedy zrobił się na ich punkcie szum - bywają również szyte.
Chodziło raczej o to, że pianki sportowe, do których są przeznaczone, muszą spełniać warunki utrzymania nieprzemakalności i temperatury ciała. Nie wiem, doprawdy, co też Dziewczęta widzicie w tym materiale..? ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
hmmm .. szczerze ?? nie musi być taki materiał i nawet wolałabym inny ale za bardzo nie znam się na tkaninach a chciałabym spódnicę z dość sztywnego materiały "bez halki tiulowej". Może znasz i polecasz jakąś sztywną tkaninę która by się sprawdziła ??
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Sklep w ktorym byla ta "pianka" nie ma strony internetowej jest duży i znajduje sie na ul. Teatralnej w Katowicach. Metr tkaniny z kolorowym dołem kosztował od 20-40zl(w zależności chyba od koloru , wszystkie były z kolorowym dołem) i byl chyba w 5 kolorach nie przyglądałam sie bo absolutnie mnie nie interesował pod względem wykorzystania go do szycia- bardziej jako podkładkę pod kubek z kawą -zainteresował mnie wzorzysty dół
![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-10-07 00:26:50 przez Monik --- |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
ulijanka jeśli chcesz szyć z neoprenu i bardzo Ci na tym zależy to popytaj w firmach, które robią stroje dla nurków- może oni mają jakieś kawałki na zbyciu. Neopren z tego co wiem można szyć, i tak jak pisał Zibiasz, po prostu radzę Ci w tym nie nurkować
![]() ![]() Dzianina typu nurek też się nada na spódnicę. Moim zdaniem nie ma potrzeby jej podwijania (jak również pisała Monik), ale to też jej nie zaszkodzi, bo w gruncie rzeczy i tak jest to bardzo plastyczny materiał i ten szew wcale nie będzie wyglądał grubo. Ja szyłam trochę inna rzecz z tego materiału- mianowicie bluzo marynarkę z podszewką. Ale ja często używam materiałów na opak, więc tym raczej się nie sugeruj ![]() Zibiasz- jak już wyżej napisałam, lubię eksperymentować i np. do ubrań dodaję blachę, pcv miękkie lub sztywne, używam tkanin obiciowych. Jednak z neoprenem jeszcze nie miałam do czynienia a bardzo bym chciała ![]() ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
spódnice już szyłam i w różnym stylu ale nie miałam do czynienia jeszcze z tym materiałem, zależy mi na sztywności tkaniny więc zamówię tą z allegro dzianinę piankową.. jeśli tylko coś dowiem się na temat prawdziwego neoprenu tzn. gdzie można go kupić to na pewno dam znać... a tymczasem dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
P.S.
JoanP to widzę że ty lubisz szyć coś w stylu Macieja Sieradzkiego z Project Runway ![]() Bardzo ciekawie... ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
MONIK a ty gdybyś miała możliwość kupić tą tkaninę u siebie w katowicach to ja chętnie ją od Ciebie odkupię
![]() ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
a tkanina nylonowa z neoprenu to jest to ??
link : http://neoprenefoamtaiwan.com/pl/neoprene-nylon-fabric.html |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Jak byłam ostatnio to widziałam 4 bele już resztek tego materiału i nie ma pewności czy będzie ponownie. W tym sklepie asortyment zmienia się bardzo szybko, ale powiem Ci że przeszukałam na szybko internet i już wiem gdzie jest ona wykorzystywana. Jest to materiał tapicerski do obić samochodowych i pod tą nazwą musisz szukać. np. jak ta tutaj: http://m.hurtowniatapicerska.pl/item/31313738 czy tutaj http://www.ebay.fr/itm/Tissu-Revetement-velours-bleu-marine-ciel-de-toit-automobile-SAM189-02-au-metre-/271113109479.
Dane techniczne tkaniny:szerokość tkaniny 1,5 m,laminowana pianką poliuretanową o gr. około 3 mm,dodatkowo wzmocniona od spodu dzianiną. Także tak będzie pewnie łatwiej bo będziesz mogła kupić kolor jaki będzie Ci odpowiadał. |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
dziękuję bardzo wszystkim za cenne informacje A WIECIE może co to jest ?? bo jest napisane że to dzianina dresowa ale trochę sztywna jak na zwykłą dresówkę może to coś innego ?? wie ktoś ?
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.