Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Witam proszę Was o pomoc, jestem początkująca w temacie szycia ale odwiedziłam inne wątki i wiem że jest tu sporo osób które mają na prawdę ogromną wiedzę i liczę , że ktoś mi podpowie jaka to tkanina i ewentualnie gdzie taką kupić - chodzi mi o materiał spódnicy dołączonej na zdjęciach
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Nie wiem skąd jesteś, ale w katowickich sklepach z tkaninami opisany jest jako pianka. Ostatnio właśnie widziałam dwukolorowe z takimi kolorowymi kwiatkami od spodu
![]() --- Ostatnio edytowane 2014-10-05 23:38:57 przez Monik --- |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
To jest neopren
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
aha dzięki wielkie a czy wiecie może czym ona jest tu wykończona ?? chodzi o tą białą koronkę od spodu jak na zdjeciu ??
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Wygląda mi to na ozdobną taśmę, ale czy jest przyszyta czy jakimś cudem przyklejona, to nie mam pojęcia, ponieważ w ogóle pierwszy raz się spotkałam z takim rodzajem neoprenu, a na zdjęciach nie mogę dopatrzeć się szwu. Może poza jednym fragmentem- prawy skrajny brzeg żółto niebieskiej spódnicy- ale to może mi się tylko wydawać, że widzę tam szew. No i przy czarnej spódnicy też mi się wydaje, że ten szew widzę. Niestety za bardzo Ci nie pomogę ;(
Teraz ja się zapytam- wiecie gdzie można dostać taki neopren? I jak tak to w jakiej jest cenie? |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
właśnie też szukam i znalazłam na allegro tu link:
http://allegro.pl/dzianina-piankowa-neopren-pianka-scuba-nurek-i4579448115.html wiesz wydaje mi się że ten materiał jest lepszy bo widzę przekrój bo inne są takie cienkie jak materiał na kostium kąpielowy a piszą że to ta pianka więc ja się chyba zdecyduję na ten widziałam jeszcze zdjecia w jednej hurtowni internetowej ale musze poszperać bo gdzieś to zgubiłam i jak znajdę to wkleję tu link. A wiesz może jaką igłą szyć takie cudo ? szew jest napewno z boku bo go widać z pod spodu tylko zastanawiam się nad dołem jak wykończyć ten brzeg ?? może ktoś pomóc ?? |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
A wiesz może czy te katowickie sklepy mają swoją stronę internetową lub sklep online ?? U mnie w mieście niestety nigdzie nie ma tego typu materiałów...
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Link, który wysłałaś to niestety dzianina udająca neopren. Nawet w składzie jest napisane poliester i elastan. A neopren to zmodyfikowany kauczuk syntetyczny. Szyłam już z tej dzianiny i używałam normalnej igły do dzianin. Wygodniej się szyje na pewno niż bardziej elastyczne dzianiny, bo ta typu nurek jest ciut sztywniejsza, mniej rozciągliwa. Jeśli chodzi o sam neopren, jest on używany w skafandrach dla nurków, jest to bardzo wytrzymały na zmiany temperatury i otarcia materiał, więc jak mniemam szyje się go ciężej. Niestety nigdy nie miałam przyjemności go zszywać.
Co do szwów to miałam na myśli wykończenie dołem właśnie. Neopren ma to do siebie, że jest zbitą masą, nie ma nitek, tak więc nie trzeba go wykańczać- wystarczy, że go obetniesz i zostawisz. Jeśli chodzi o tą dzianinę, to efekt może być podobny, tylko nie wiem jak po praniach to się będzie trzymać. Z ciekawości wygrzebałam tą dzianinę "nurek" i trochę ją poszarpałam i starałam się powyciągać nitki z każdej strony. Wyszły tylko dwie, więc myślę, że się będzie w miarę trzymać. Ale efektu takiego jak przy neoprenie niestety nie osiągniesz. Minusem neoprenu jest niestety to, że jest to tworzywo, które nie oddycha. --- Ostatnio edytowane 2014-10-06 14:15:55 przez JoanP --- |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Pianki dla nurków i surferów nie są szyte, ale klejone.
Woda jest taką cholerą, że znajdzie sobie zawsze choćby najmniejszą dziurkę i przez nią się wciśnie... Dlatego szycie nie wchodzi w grę. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
dziękuję Ci bardzo za rzetelną odpowiedź, rzeczywiście szukałam tego neoprenu i nigdzie nie można znaleźć takiej tkaniny, gdzieś natknęłam się na informację, że taki materiał to też softshell i jego prędzej można kupić jako tkaninę na metry... a czy masz jakieś doświadczenie z szyciem tej dzianiny piankowej ?? mogłabyś napisać jakim sposobem wykańczałaś dół ?? bo rzeczywiście oglądałam sukienki prawdziwego neoprenu i nie mają żadnych szwów na dole. A czy myślisz że jak bym lekko ją podwinęła pod spód to będzie nieestetycznie i grubo ?? niestety nie posiadam overlocka
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.