Administrator
![]() |
|
Chciałabym kupić kilka kolorów farbek do tkanin i coś zmalować na koszulce ![]() Jeśli ktoś ma doświadczenie z farbami do tkanin to proszę o pomoc. Zastanawiam się nad takimi markami: - Nerchau KLIK - Nerchau do ciemnych tkanin KLIK - Marabu KLIK (ale czy można nimi malować tkaniny mieszane??) --- Ostatnio edytowane 2011-03-28 12:25:12 przez Susanna --- ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Marabu utrwala się poprzez prasowanie, tkaniny mieszane mogą nie znieść wymaganej temperatury żelazka - lepiej dopytać sprzedawcy.
![]() |
|
Kurcze ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Sus, dużego doświadczenia nie mam w malowaniu na tkaninie, ale rzeczywiście byłam w sklepie dla artystów plastyków tak jak chcesz zrobic i Ty i kupiłam FEVICRYL- farbe akrylowa uniwersalną /nietoksyczna do tkanin, drewna, plastiku, kartonu, papieru glinie i wiekszości porowatych powierzchni. Nie potrzebuje dodatkowych mediów, no i utrwala sie poprzez prasowanie po 24 godzinach. ja robiłam rysunek na koszulce bawełnianej i trzyma sie wszystko , troche tylko popekała farba, ale to tak chyba nawet na tych fachowo robionych tez pęka. ________________________________________________________
zapraszam na... http://nocneszycieaurin.blogspot.com/ |
|
Administrator
![]() |
|
O dziękuję za tak przydatne info! Jeszcze w EMPIKu jest dział z takimi różnościami dla artystów więc tez zaglądnę na to stoisko ![]() ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Do tkanin używam farb Decorfin
(to są te 16ml słoiczki co można dostać w Empiku oraz w wielu "sklepach dla wariatów") 16 ml kosztuje 7-9 złotych zależnie od sklepu. i teraz niespodzianka na allegro ta sama farba w słoiczkach 50ml kosztuje 9zł... A co do samych farb: używałem do bawełnianych T-shirtów - z czasem (a raczej z praniem) wyraźnie blakną. używałem do Elanobawełny - ale tych produktów nie piorę - to naszywki. używałem do poliestrowych podszewek - też prania nie widzą bo to flagi. W dwóch ostatnich wypadkach nie zauważam zużycia. Kupując radzę zwrócić uwagę które farby są "kryjące" ważne przy malowaniu ciemnych tkanin... inaczej trzeba się bawić w podkłady/nakładanie większej ilości warstw niż rozsądek podpowiada. I na koniec jeszcze jedna rada: farba przesiąka - przy malowaniu np T-shirtu koniecznie włóżcie jakowąś tekturę do środka bo malując przód upaprzecie tył... |
|
Administrator
![]() |
|
Ślicznie dziękuję za tak dokładnie podejście do tematu ![]() ![]() ________________________________________________________
|
Administrator
![]() |
|
A teraz jest przecena i 50 ml kilku kolorów jest w cenie 3,99 zł! Kupiłam 3 kolorki na wypróbowanie ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Widze je wlasnie na allegro -farby Fevricol i sie zast czy kupic. Szyje wlasnie sukienke biala w czarne groszki i chcialam sobie namalowac pasek i maly czarny kolnierzyk. Ale szukam takiej farby, ktora sie nie bedzie spierac, nie wyblaknie i nie popęka.
A nie chce naszywac czarnego paska i kolnierzyka z tkaniny zeby nie było grubo. --- Ostatnio edytowane 2013-08-04 14:22:18 przez monikowo --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
chyba fevicryl, to farby akrylowe po prostu... niestety mogą usztywniać, czy pękać
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.