Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Świeżynek
Za tym jest jest ta zebatka???
Załączniki
Szpec od maszyn
Standardowo zębatka jest za chwytaczem na przedłużeniu strzałki. Chwilę obserwowałem zdjęcie i coś mi "nie gra", widać kawałek paska zębatego w nietypowym miejscu, może być inny typ napędu chwytacza. Nie "grzebałem" w tym modelu i coś bliższego mógłbym powiedzieć po oglądnięciu kilku dokładnych zdjęć (dobre oświetlenie) z różnych stron chwytacza i obudowy.
Świeżynek
zrobilam rozne zdjecia sa po kolei.Po ustawieniu chwytacza,wzgledem igly,po jednym obrocie kolkiem,igla idac na dol,uderza o chwytacz.Po sciagnieciu tego paska napedowego,przestawilam znowu chwytacz z (to czarne z zebatka),zalozylam z powrotem pasek napedowy,ale dzialo sie to samo.Niewiem czy problem nie tkwi w igle...moze tam sie cos przestawio.?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Załączniki
Świeżynek
Inne zdjecia.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Szpec od maszyn
Chyba zbyt późno odzywam się, ale w pierwszej kolejności uwagi : czy ustawianie chwytacza odbyło się w odpowiednim momencie tj.po ruchu igły w dół do max dolnego położenie i początku powrotu (kilka milimetrów ) w górę - to jedyny prawidłowy moment ustawiania chwytacza. Jeżeli po prawidłowym ustawieniu chwytacza i 1 obrocie koła maszyny chwytacz jest w złym położeniu, oznacza top uszkodzeniu w przekładniach zębatych, uszkodzenia paska, lub niedokręconych częściach przenoszących napęd na chwytacz, rzadko rozjechania się ogólnych synchronizacji maszyna.
W tej konkretnej maszynie regulacja chwytacza odbywa się z prawej strony paska napędowego, przestawianie o 1 lub kilka ząbków paska napędowego jest to tylko ustawianie "z grubsza", dokładne po luzowaniu śrub z prawej strony paska napędowego chwytacza.
Świeżynek
Pozno odpisuje,ale gdy Pan napisal,oddalam maszyne do naprawy,bo przypadkowo znalazlam mechanika.Dzis po 2 tyg,odebralam ja i psinco,niedal rady jej naprawic.Luzowalam te srubki co Pan pisal,ale po ustawieniu,dalej igla zschodzac na dol,uderzala o chwytacz.Niemam juz pojecia gdzie sie przestawila,pozostalo mi tylko czekac gdzies do konca lutego,na mechanika,ktory juz raz w niej wlasnie to naprawial.PIsalam i szukalam na roznych forach,ale niestety zadnej odpowiedzi do dzis,ani pomocy.
Szpec od maszyn
Niemam juz pojecia gdzie sie przestawila,
Na odległość to trochę zabawa w zgadywanki. Przeważnie przestawia się chwytacz, czasami igielnica, pewność daje sprawdzenie całej maszyny. Mam pytanie dotyczące ostatniego zdjęcia, widać nieprawidłowo poprowadzony pasek zębaty, czy do ustawiania chwytacza był poprowadzony prawidłowo?
Pośrodku paska jest naprężacz z dolną i górną rolką,dolna część paska jest ok. a górna część paska jest nieprawidłowo nad górną rolką, a powinna być pod rolką. Przy pasku założonym jak na zdjęciu jest różnica ilości zębów pomiędzy dolną i górną częścią paska - w takim ustawieniu igła na 100% będzie uderzać w chwytacz. Przystępując do regulacji luzujemy śrubkę mocującą naprężacz, przesuwamy w bok naprężacz luzując tym pasek, po regulacji przesuwamy naprężacz napinając pasek i dokręcamy śrubę mocującą naprężacz.
Świeżynek
Ostatnie zdjecie jest po poluzowaniu paska,ale potem wszystko jest w porzadku.Pasek wraca na rolki ,naciagniety.Chcialam tylko pokazac jak to wszystko wyglada po poluzowaniu.Dzis jeszcze sprobuje ustawic igielnice,moze ona sie jeszcze przestawila,a jak sie nieuda,coz pozostalo mi czekanie na wyzdrowienie mechanika.
Szpec od maszyn
W przypadku zdjęcia tylko poglądowego to ok.
Chciałem zwrócić uwagę, że pasek nie może być zdjęty z 1 rolki w trakcie regulacji chwytacza, regulacja jest wówczas nieskuteczna. Do regulacji pasek luzujemy przesuwając w bok naprężacz, a jeżeli luz jest zbyt mały (wyjątkowe sytuacje) zdejmujemy pasek z obydwu rolek - ponowne zakładanie paska na rolki wykonujemy ostrożnie aby ząbki paska nie przeskoczyły na zębatce.

--- Ostatnio edytowane 2015-01-04 12:51:42 przez bogdan ---

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.