Stara Gwardia
![]() |
|
Xanti, a jaką masz elnę? Ten merrylock jest identyczny z Elną 344 - różni się jedynie napisami i tym, że merrylock ma gratisy :P Ze stopką do marszczenia w takim razie szkoda, ale nie zniechęcam się, spróbuję
Susanna - nie strasz, bo ja jutro ze strachu maszynę odeślę zamiast próbować. Poza tym, zapominasz, że mam 30 metrów materiału - z czego pewnie 30-40% to dzianiny :P Jak ustawię ścieg to będę miała co szyć przez najbliższy tydzień ![]() ![]() ![]() Dzięki dziewczyny, ale już mnie nie straszcie, bo z samego wrażenia sobie nie poradzę. |
|
Stara Gwardia
|
|
No właśnie mam Elnę 344 i jestem z niej bardzo zadowolona. Szyje bezawaryjnie.
I pamiętaj, żeby przy zmianie koloru nici nie męczyć się z nawlekaniem, tylko wiązać nici i dopiero wtedy przeciągać (końcówka poprzedniej, do początku następnej zakładanej szpulki) Życie (szycie) z overlockiem jest o wiele lepsze ![]() Przyjemnej zabawy!!!!! |
|
Administrator
![]() |
|
Xanti sama reflektowałam na Elnę (nie pamiętam który model) ale zrezygnowałam z powodu potrzeby zmiany płytek. Ważne, że jest jedna i na jednej się szyje.
Mrufka jak planujesz póki co szyć dzianiny to spoko, być może wystarczy raz ustawić ścieg i samo pójdzie ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Stopka do koralików i cekinów służy do przyszywania taśm z koralikami, cekinami czy perełkami, nie pojedynczych.
http://www.okazje.info.pl/okazja/sprzet-agd/janome-zestaw-stopek-do-koralikow.html Po prostu - normalna stopka nie "przepuści" koralika czy perełki przy przyszywaniu. Stopka "koralikowa" ma podcięcie pod spodem wysokie na tyle, żeby przeszedł przez nią koralik. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam maszynę, mam maszynę
![]() Przeczytałam już całą instrukcję i nie czuję się przerażona - przewlekanie nie wygląda na takie straszne. Może kiedyś dojdę do szybkiego nawlekania? Wygląda to naprawdę prosto jak na overlocka, jest tylko jedna nić (od dolnego chwytacza), która idzie w sposób skomplikowany, może jednak to tylko wygląda tak prosto? Zobaczę po zajęciach ![]() W tym modelu nie trzeba zmieniać płytek do każdego ściegu. A już na pewno nie dostałam żadnych płytek. Zmiana ściegów polega chyba głównie na przestawianiu mechanizmu różnicowego, długości ściegu, włączania/wyłączania górnego noża, ustawiania palca szerokości ściegu i w przypadku dwóch ściegów wymontowuje się igłę prawą lub lewą. Cieszy mnie to, bo może będę w stanie szybko zmieniać ściegi ![]() ![]() Minus jak na razie to plastikowa dźwignia podnosząca stopkę, przyzwyczaiłam się do metalu :/ Drugi minus, ale mniejszy, bo świadczy też o dużej zalecie, to waga, dla mnie maszyna jest za ciężka, ale chłop będzie nosił. Sam też ostro wziął się do pomagania mi z ustaleniem co jest czym i przeczytał instrukcję ![]() Czeremcho - pisałaś wcześniej, że nic poza prostymi krawędziami na overlocku nie przeszyję, czyli pewnie muszę włożyć między bajki ich rysunki pokazujące, że da się szyć z krawędziami wewnętrznymi/zewnętrznymi i przy nierównych brzegach? Bo jeżeli miałaś coś innego na myśli,co dają nowe maszyny, a nie takie starocie jak moja - to ja nie wiem co to, ale to chyba i dobrze ![]() A poza tym ech, czuję się dopieszczona - pojemnik na ścinki i szuflada na drobiazgi w maszynie... ![]() ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Mrufka witaj w gronie overlomaniaków ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mrufko,gratuluję i czekamy na pierwszą rzecz jaka zejdzie z Twojej nowej maszynerii ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To jest czysta radość
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a czy będziesz z niż spać?