Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4 >

Stara Gwardia
Helen, a jak w Germanii mówią na pierogi ruskie? Bo na wschodzie nazywa się je pierogami polskimi ;)

Susanno - moje za to lubią, chociaż ostatnio cały czas mnie nosi na ostre potrawy, więc ja nie wiem co zostanie z tradycyjnych potraw wielkanocnych, jeżeli do każdej dosypię ostrych przypraw ;)
Stara Gwardia
chociaż ostatnio cały czas mnie nosi na ostre potrawy, ;)
Mrufko, a może Ty w ciąży jesteś? ;)
Stara Gwardia
Mrufko, a może Ty w ciąży jesteś? ;)
Oby nie, chociaż naciski na mnie z różnych stron są. Nie mogę jednak zajść w ciążę bez maszyny z setką ściegów typu kaczuszki, kwiatuszki, ślimaczki, krasnoludki - teraz to nie mam czym ciuchów dziecięcych ozdabiać ;);)
Stara Gwardia
Helen, a jak w Germanii mówią na pierogi ruskie?
niemcy ich nie znaja, tesciowa Polka, dlatego zna i gotuje swoim maminsynkom ;)
Przepis na jajka w zalewie kminkowej muszę wypróbować. Dotychczas znałam tylko jajka na czerono. Robi się identycznie, tylko marynuje się w gęstym wywarze z czerwonych buraków. bardzo ładny efekt wizualny.

U mnie w domu zawsze jest biała kiełbasa, samodzielnie tarty chrzan (oj, oczy pieką...), ćwikła. Ta ostatnia koniecznie i to w dużych ilościach.
do tego dużo jajek, żurek, baba drożdżowa, makowiec i sernik.

Ostatnio moi rodzice wyprodukowali i uwędzili kiełbasy, boczek i szynkę. Na pewno będzie pycha :)
Stara Gwardia
Wlasnie robie te jajka kminkowe, jestem bardzo ciekawa efektu :)
A u nas plany wielkanocne ulegly zmianie i zamiast bycia zaproszonymi to my chyba bedziemy mieli gosci i troche roboty czeka... A meza, jak na zlosc, w sobote nie bedzie i nie wiem jak mam przy corci ze wszystkim zdazyc, wrrrrrr......

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Tak sobie pomyslalam, ze nie ma wielkanocy, bez babki wielkanocnej... pieczecie piaskowe czy drozdzowe? i macie moze jakies sprawdzone przepisy? ja drozdzowej nigdy nie pieklam i nie mam ani przepisu, ani doswiadczenia z takowa baba, a piaskowa mi ostatnio jakas sucha wyszla :-S
Jest tak zyliard przepisów i pewnie na babki drożdżowe jest z 200 ale ja np. zawsze kieruję się komentarzami osób które wypróbowały dany przepis, i powiem Ci że wiele razy udało mi się zabłysnąć fajną, smaczna potrawą zaczerpniętą z tej stronki
Stara Gwardia
dzieki za stronke, moze cos prostego znajde ;)

4 strony: < 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.