Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4

Administrator
Piekę zawsze drożdżową. Mogę podać mój przepis:
Składniki:
mąka pszenna [0.5 kg]
mleko [1 szklanka]
cukier [0.5 szklanki]
drożdże [5 dag]
żółtko z jajka [5 szt.]
masło [0.5 kostki] (+ na wysmarowanie blachy)
sól - płaska łyżeczka [1 łyżeczka]
cukier puder
skórka z pomarańczy
migdały
rodzynki
sok z cytryny
herbata czarna
bułka tarta

Wykonanie:
Najpierw zalej rodzynki i skórkę pomarańczową wodą aby zmiękły.
Masło roztop w rondelku i ostudź je. Pokrusz drożdże i rozpuść je w podgrzanym, ale nie gorącym, mleku.
Mąkę (z 1/2 kg będą 2 babki) przesiej do misy, na środek wbij 4 żółtka (białka nie będą potrzebne), wsyp cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto. Teraz wlej porcjami przestudzone masło i cały czas mieszaj/zagniataj. Wyrabiaj masę tak długo, aż będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek misy. Teraz odcedź bakalie i dodaj je do ciasta. Wymieszaj ponownie, przykryj misę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Foremki wysmaruj masłem (możesz też opruszyć bułką tartą). Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozciągnij na kształt walca a wkładając do formy postaraj się je lekko okręcić. Posmaruj wierzch ciasta ostatnim żółtkiem i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do temp. 160-170 C (piekłam ciasto w nowym piekarniku, mocno grzejącym i wystarczyła temp. 150 C ), włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut.
Aby wierzch babki się nie przypiekł połóż na nim kawałek folii aluminiowej. Po ok. 30 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli jest to je wyjmij, pozostaw chwilę do ostudzenia i przełóż na talerz. Teraz możesz albo posypać cukrem pudrem albo przygotować lukier z soku z cytryny i cukru pudru oraz przyozdobić bakaliami :)

Porada: Aby babka była bardziej wilgotna i "nie dusiła" podczas jedzenia warto zaparzyć herbatę, dodać cukru/rumu i nasączyć tym roztworem upieczone ciasto. Tylko, że po tym zabiegu babka musi przez kilka godzin schnąć i dopiero potem można aplikować lukier lub sypać cukrem pudrem.

Porada 2: WSZYSTKIE składniki które zostaną użyte do zrobienia ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, masło/mleko nie mogą być gorące!
Druga ważna sprawa: ciasto nie może być "tęgie" czyli zbyt gęste bo nie wyrośnie. Jeśli zauważysz, że po np. 30 minutach ciasto nie rośnie to znaczy, że jest za gęste. Dodaj trochę ciepłej wody lub mleka.

* Susanna szyje - mój blog :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Dziekuje za trud napisania przepisu, babeczki wygladaja apetycznie, mniam :D
Administrator
Mam nowy przepis na babki drożdżowe -lepszy niż ten mój :> Dziś upiekłam 6 babek...

Stara Gwardia
tak mi kminkowe jajka posmakowaly, ze wczoraj znow je zrobilam i bede miec jutro na kolacje :D
Jeee bardzo się ciesze :D Jestem wręcz szczęsliwa :D

Stara Gwardia
tak mi kminkowe jajka posmakowaly, ze wczoraj znow je zrobilam i bede miec jutro na kolacje :D
Jeee bardzo się ciesze :D Jestem wręcz szczęsliwa :D
jajka w kminku tak mi zapadły w pamięć, że specjalnie dokupiłam jajek, żeby na nie starczyło :) tylko, że przepis pamiętałam tyle o ile (nie miałam czasu na przeszukanie forum :( ) .
Wyszły pyszne, chociaż moczyłam je obrane w wywarze z mielonego kminku (innego w domu nie miałam, a znowu do sklepu nie bardzo chciało mi się lecieć...), no i krócej niż dwie doby, bo tak ładnie się do nas uśmiechały ;) :p
Wesołych świąt! u nas sypie śnieg, jest już go po kostki :rotfl: ;):D
Administrator
Pajesiu bardzo się cieszę, że i Tobie jajka posmakowały :) Mój przepis na jednym z portali kulinarnych został mocno skrytykowany choć osoby, które miały mu wiele do zarzucenia nigdy go nie wypróbowały :) U nas oczywiście także w tym roku jaja z kminkowego wywaru królują na stole wśród innych przysmaków :)

Gratuluję odwagi i życzę dalszego miłego świętowania :)

4 strony: < 1 2 3 4

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.