Administrator
![]() |
|
Dziewczyny i Chłopaki jakie potrawy królują na Waszych stołach w czasie Świat Wielkanocnych? Pytam z czystej ciekawości, w tym roku sama muszę wszystko przygotować więc szukam i nowych pomysłów i inspiracji ![]() Myślę, że więcej "rozbieżności" na stołach w różnych regionach PL jest w czasie Świąt Bożego Narodzenia ale co tam. Piszcie ![]() U nas będzie: drożdżowa baba wielkanocna z bakaliami ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
U nas będzie biały barszcz chrzanowy z wędlinką i jajkiem.
Zawsze "rósł mi w ustach" - nigdy go nie lubiłam, aż raz... spędzałam Wielkanoc w Niemczech. Bardzo mi go wtedy brakowało. Zawsze u nas na wsi, z której pochodzę, robiony był barszcz ze świeżo ukiszonych "barszczowin" (tak Babcia mówiła o ukiszonej, odłożonej do słoiczka mące żytniej); ja jestem w trakcie kiszenia zakwasu na barszcz, ciekawe, co mi wyjdzie, zaczyna właściwie pachnieć ![]() ![]() ![]() poza tym, będzie sernik, mazurki, w tym orzechowy (uwielbiam, jedna czy dwie blachy to stanowczo za mało) ![]() W niedzielę wieczór chodzenie "po dyngusie" ![]() ![]() Pochodzę z Mazowsza. ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
U mnie przede wszystkim żurek z białą kiełbasą i jajkiem. ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie to u nas tradycja.
Jedni dokładaja jajka i łychę chrzanu inni tylko popijają czysty do śniadania... wedle uznania ale być musi Mazurki - najlepiej duzo i rózne ale niestety nie piecze się u mnie lecz kupuje zamówione w cukierni. Zawsze był sernik i makowiec. W tym roku zamiast sernika będą 2 blachy 'krówki' - przepadamy za tym ciastem i trzeba sobie dogodzić ![]() Szynka i schab pieczony z wędlin. Pasta jajeczna,śledzie w occie i w śmietanie i w oleju. Lubimy sledzie... w Wielki Piątek już będzie namiastka świąt bo będzie zupa z mlecza sledziowego ,ziemniaki w skórkach z masłem - to tradycyjny rarytas,który spozywamy w Wigilię BN i w WP obowiązkowo. Poza tytm rózne przystawki jak sałatka jarzynowa ,marynowane pieczarki,dużo sałaty zielonej ,papryka ... Po raz pierwszy rezygnuje z większego wyboru wędlin - nie zjadamy zwykle a one szybko robią się obleśnie obślizgłe... więc w tym roku kładę nacisk na białą kiełbasę,schab,szynkę. Świąteczny obiad to obowiązkowo rosół - tym razem z części indyka a na drugie danie uda z kaczki zapiekane w jabłkach z majerankiem, ziemniaki pure (czyli tłuczone z masłem i śmietana) Mizeria i sałata również ze śmietaną ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
O dobrze, że przypomniałyście mi o sałatce wielowarzywnej.
Mmm tyle pyszności na Waszych stołach, aż miło poczytać o zachowywaniu tradycji ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A ja w tym roku zrobię paschę - co prawda w małopolsce raczej nie ma takiej tradycji, a przynajmniej u mnie nigdy na stole jej nie było, ale jest to pyszna słodycz i niezbyt skomplikowana.
Co więcej będzie na stole - nie wiem ![]() A i jeszcze - kiełbasa biała w sosie sojowym z cebulką - pieczone. Pychne ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Mrufko wypraszam sobie - to Makłowicz zaczerpnął od nas przepis bo te jaja goszczą u nas w domu od ponad 20-lat ![]() Podaję przepis:
|
|
Ochhh, chyba wypróbuję ten przepis! Wygląda smakowicie ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Kurza twarz, a ja w tym roku - nic... ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Susanna podaj przepis na te jajka w sosie kminkowym.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.