Stara Gwardia
![]() |
|
Bardzo fajna ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Kupiłam. Zaprojektowała ją Kazuyo Nomura dla Ikei. Ta pani jest bardzo znana i uznana w Szwecji, właśnie piszę o niej artykuł, będzie niedługo dostępny na blogu, muszę tylko skompletować linki i zdjęcia. ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Piękna, bardzo mi się podoba ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Ale fajna.. uwielbiam takie... na pewno swobodniej czuję się w takich niż w mini
![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Spódnica ok i pasuje do Ciebie ![]() ________________________________________________________
zapraszam na... http://nocneszycieaurin.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
No nie ma śladu wosku, bo ta tkanina jest produktem masowym a nie rękodziełem. ;( Kojarzy się z batikiem i zresztą nazywa się PS Batik i tyle jej związków z tradycyjną techniką. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Taki chwyt marketingowy, a myslałam, że tkaninę jako taka kupiłaś białą, a farbnęłas na kolor który lubisz ![]() ________________________________________________________
zapraszam na... http://nocneszycieaurin.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Mam książkę o farbowaniu tkanin barwnikami naturalnymi i niewykluczone, że w końcu zrobię z niej pożytek. Albo kupię gotowe farby syntetyczne i zaszaleję ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Chcialabym sobie uszyc na lato taka maxi spodnice, ale nie bardzo wiem, jak sie za nia zabrac... Uzywalas jakiegos wykroju, czy improwizowalas? I ile materialu potrzeba na taka kiecke? Bylabym bardzo wdzieczna za wszelkie podpowiedzi ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Nie, jak daleko sięgam pamięcią, nigdy nie używałam konkretnego wykroju do uszycia długiej spódnicy. Do batikowej spódnicy szukałam wykroju karczka, ale zamiast gotowego wykroju można wyciąć prostokąt o długości równej obwodowi bioder plus kilka-kilkanaście cm luzu (plus zapasy na szwy). Długość karczka równa się odległości od pasa do bioder (plus zapasy na szwy i na tunel na gumkę). Do tego doszywam marszczony dół i już.
W spódnicy poniżej górę uszyłam z prostokąta, jak widać, leży całkiem nieźle na biodrach. ![]() A co do ilości tkaniny - obwód falbany na dole powinien mieć około 2,5m, mniej gdy tkanina jest sztywniejsza, natomiast cienka i wiotka tkanina "wybaczy" nawet większy obwód. Potrzebny jest zatem prostokąt o szerokości 2,5m i długości równej odległości od bioder do miejsca, gdzie spódnica ma się kończyć. U mnie to było ok. 85cm. Przy tkaninie o fabrycznej szerokości 150cm wystarcza kupić ok 2m, odcięte kawałki wystarczają na karczek. W sumie to wszystko ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.