Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zostaje wyliczyć... Zależy z jakiej wielkości koła wyjdziesz, bo może być większe albo mniejsze, fałdy będą wtedy mniejsze albo głębsze... Z tym się będzie wiązać wyliczenie długości całości - i wydłużonych "zębów" i krótszej części firanki...
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Pragnę zauważyć, (być może dość niejasno napisałam) iż uważam, że lepszym rozwiązaniem jest wykrojenie kwadratu, łatwiejsze do obliczenia i chyba układa się lepiej. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
Kochani do obliczeń zaciągłam mojego kochanego męża bo ja z matmy noga stołowa(on pan inż).
I tak jak radziliście koło w kwadracie.Po obiedzie wzięłam się za to zrobiłam mały wzór a mąż policzył.Jak wiecie woal jest najszerszy na 300cm i wg tego obliczył kwadrat o boku 300cm i koło o średnicy 75cm dało mi mniej więcej to co chce mieć czyli wys ok 140cm z zębem i szer 546cm firany no ciut więcej ale to nic z większego mniejsze da się zrobić jeszcze do tego taśma będzie. No super dzięki ,dzięki dla Ani Kini i Agi no i oczywiście Zibiasza ![]() ![]() być może kiedyś i ja pomogę rozwiązać jakiś problem. ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a ja mysle,ze jest to z jednego kawalka w ksztalcie paraboli,czy jak sie tam to zwie ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam sorki ,że wcześniej mnie tu nie było ale choróbsko mnie dopadło.
Kochani chciałam się pochwalić tym co udało mi się z Waszą pomocą zrobić. Oto moje ,,dzieło'' firana z ,,tą fałdą''. |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
No brawka! Ładnie wyszła! ![]() Ale jednak różni się od tej, która była pierwowzorem... Nie ma tych poziomych linii pomiędzy fałdami, co zresztą było oczywiste. Ciągle mnie nurtuje tamten sposób... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zibiasz, ja z uporem godnym lepszej sprawy twierdzę, że dziura powinna być w kształcie kwadratu, a Niunia pewnie wcięła koło. Uważam również, że najważniejsze żeby autorce się podobało. ________________________________________________________
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
To jasne, że najważniejsze jest zadowolenia autorki! To nie podlega żadnej kwestii! ![]() Tylko, że tamten pierwowzór nie daje mi spokoju... Kombinowałem z kwadratową dziurą też, ale to też nie to, bo wówczas dolne krawędzie byłyby obłe, a nie szpiczaste... ![]() Efekt najbliższy tamtej firanki uzyskalibyśmy przy takim cięciu, jak w załączniku, gdzie dziura byłaby wycięta w kształcie ośmiokąta (czerwona linia), a pół-przekątne stanowiłyby szczyty fałdek zwisających w szpic (przerywane). Ale to też nie jest idealnie tamto... Pewnie trzeba coś pokombinować z długościami boków dziury, tzn. równoległe do zewnętrznego obrysu powinny być dłuższe, a ukośne - krótsze. I to chyba byłoby już prawie. ![]() Ale zagwozdka! ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie zgadzam się. Zibiasz, Ty jesteś "techniczny", jakie obłe przy kwadracie? Obłe to będą przy kole, czysta geometria. Po za tym to nie jest dla inżynierów tylko dla zwykłych ludzi więc nie może być skomplikowane ani wymagać specjalnych obliczeń. ________________________________________________________
|
Zaaklimatyzowany
|
|
A nie byłoby najlepiej ten kwadrat na rogach zaokrąglić?
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.