Krawiec-Filozof
![]() |
|
Witaj, Kiniu!
Jakoś nie mogę dojść do rozwikłania podanej instrukcji... ![]() Możesz zrobić jakiś szkic? Choćby najprostszy. A może Fides? Bo mnie to teraz męczy... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Mnie ta firanka nie dawała spokoju. Dlatego poeksperymentowałam i to nie może być koło, bo fałdy wyjdą jednakowe a dolna krawędź firanki będzie tworzyła łuki między dziobami. Tak jak na zdjęciu 1. Takie wyraźne dzioby powstaną wtedy, kiedy się wytnie kwadrat, między "dziobami" dolna krawędź firanki będzie tworzyła linię prostą. Oba kwadraty są jednakowe. Koło ma średnicę ok. 16cm, podobnie jak bok wewnętrznego kwadratu. Obie firanki są ładne ale dają inny efekt. Nie jest to również kwestia przymarszczenia. Długość górnej krawędzi w moim przypadku dla kwadratu ok 65cm, dla koła ok 51cm.
--- Ostatnio edytowane 2015-10-11 10:26:18 przez agaaffek --- --- Ostatnio edytowane 2015-10-11 17:17:10 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Nadal nie kumam...
Jeśli w kwadracie wytnę okrąg i później ten kwadrat rozetnę w połowie boku - to nie otrzymam w ten sposób wyraźnych linii prostych pomiędzy fałdami... Podobnie na fotkach Agi... A poza tym takie potraktowanie materiału dawałoby wąski pasek z wystającymi w dół dziobkami, a na wyjściowym zdjęciu ponad wszelką wątpliwość nie ma poziomego szwu... W ogóle tam nie widzę szwów! Choć oglądałem w sporym powiększeniu i po nałożeniu filtrów... Dlatego wydaje mi się, że to jest wykonane z jednego kawałka w jakiś przemyślny sposób, który może się okazać prosty i oczywisty, kiedy już na niego wpadniemy... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zibiasz dokładnie taki jak podała Kinia. Pamiętaj o tym, że woal jest sprzedawany w szerokościach np 2,80m; jeżeli wytniesz okrąg o średnicy np 80cm to i tak zostaje Ci 1 metr z każdej strony a dzioby i tak będą dłuższe bo są po przekątnych. Zwróć uwagę,że firanka na pierwszym zdjęciu jest w gruncie rzeczy krótka. --- Ostatnio edytowane 2015-10-11 10:25:48 przez agaaffek --- ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
kochani ,myślę i myślę...
może kwadrat wpisany w kwadrat wtedy środek byłby linią prostą ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
U góry masz to napisane, Kiniu ![]() http://www.matematykam.pl/okrag_wpisany_i_opisany_na_figurach.html ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
tak,masz rację -chylę czoła
niedopatrzenie,ale to przez burzę myśli ![]() --- Ostatnio edytowane 2015-10-11 10:38:25 przez kinia --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam Was serdecznie kochani,widzę że tak jak i mnie nie daje spokoju jak to jest zrobione (wbiłam klin:mysli
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
A kochani jest jeszcze jeden problem skoro to jest w kole to jak zrobić aby wymiary mi spasiły na okno sze 1,70m(w tym taśma smok 1:2,5 to razem daje 4,25m)i wys 1,40m . Wysokośćno to te zęby do parapetu,żeby były(,,kombinacja alpejska'':zmeczony
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.