Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Zaaklimatyzowany
Z tego co widze, wiekszosc ludzi ma wybrany wzor, ale szuka materialu.
Ja mam material I szukam podpowiedzi co do wzoru :)

Dopiero zaczynam przygode z szyciem. Poradzono mi, zeby najlepiej zaczynac od materialow, ktore nie sa elastyczne, ktore latwo opanowac. Poszlam wiec do Ikei I kupilam to http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10312505/ trzy metry. Elastyczne zdecydowanie nie jest, jest za to dosc sztywne, mniej wiecej jak obrus. Na jaka odziez najlepiej to przerobic?
Stara Gwardia
A musi być koniecznie odzież? :)
Nie wiem jaki obrus miałaś na myśli, więc ja bym pomyślała może o jakiejś torbie, kosmetyczce, albo spódnicy.
Stara Gwardia
Zgadzam sie z KotFilemon.
Aczkolwiek fajna bylaby tez spodnica z polkola...taka lekko folkowa, albo fartuszek.
Jak masz jakies dziecie w domu plci zenskiej to i jakas fajna prosta sukieneczka ladnie by wygladala.
Nie zapomnij tylko zdekatyzowac materialu przed pocieciem i szyciem.
Stara Gwardia
Z tej konkretnie nie szyłam, ale inne ikeowskie tkaniny używałam na spódnice, spodnie i sukienki. Ładnie trzymają formę. Bardzo wygodne do szycia i na pewno dobre dla początkujących. Tylko trzeba je wyprać przed pocięciem, bo dużo się kurczą.
Och, spodnica bylaby faktycznie przepiekna! Tyle, ze teraz nie moge zadnych szyc dla siebie, bo jestem w ciazy I figura zmienia mi sie z miesiaca na miesiac. Trzeba bedzie poczekac (a ze mnie takie niecieprliwiec...!) :)
Zaaklimatyzowany
Ewidentnie nie uczę się na błędach. Znalazłam na wyprzedaży przepiękny flokowany materiał, kupiłam trzy metry i dopiero po przyniesieniu do domu okazało się, że nie można go prać. A raczej można - ale tylko w specjalistycznych pralniach chemicznych. To najbardziej niepraktyczna rzecz jaką w życiu kupiłam. Co można z tego zrobić?

http://orig07.deviantart.net/3e82/f/2017/014/2/4/16117883_1530941916923252_116375913_n_by_warzywiczka-davc98x.jpg
http://orig00.deviantart.net/387d/f/2017/014/5/7/16111939_1530941890256588_1453005515_n_by_warzywiczka-davc98u.jpg
Stara Gwardia
A uszyłaś już coś z tego poprzedniego? :)
Stały Bywalec
Na metce jest napisane że to tkanina meblowa.
Może zasłony ?
Znaczek F w kółeczku mówi :Czyścić tylko w benzynie.Ostrożność dotycząca oddziaływania mechanicznego, temperatury, wilgotności

--- Ostatnio edytowane 2017-01-14 13:06:46 przez Warmijka ---

--- Ostatnio edytowane 2017-01-14 13:07:17 przez Warmijka ---
Zaaklimatyzowany
Z tej sztywnej bawełny jeszcze nie, bo nie mogę sobie w moim stanie dopasowywać na sztywno rzeczy do zmieniającej się dynamicznie figury, więc póki co szyję z elastycznych - no ale z nimi to wiem, co chcę zrobić :)

Też mi się wydaje, że zasłony to jedyne wyjście, bo niby to materiał tapicerski, ale coś mi mówi, że ten flok, gdyby go położyć na krzesła czy sofy, wycierałby się od ludzkich tyłków. Co za marnotrastwo, zrobić taki ładny materiał, na który można tylko popatrzeć, ale już nie użytkować w żaden sensowny sposób...
Świeżynek
Dobry wieczór.

Podobnie jak poprzedniczka najpierw kupiłam, a teraz kombinuje :)

Odkupiłam od pewnej pani materiały, miały być głownie bawełna i skóra. Okazało się, że zamiast skóry to mam belki z materiałem przypominającym ten, z którego są zrobione plecaki, piórniki. Taki sztywniejszy, nieprzemakalny.

Co mogę z nim zrobić?
Z tego co wiem, ona robiła z niego usztywniane torby na lustrzanki.
Do głowy przyszedł mi tylko pomysł na torby na ramię, albo torby na maty do jogi-pomysł koleżanki (mówi, że jest deficyt wśród jogujących)

Będę wdzięczna za wszelkie pomysły.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.