22 strony: « < 12 13 14 15 16 17 18 > »
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję serdecznie za porady.
To jest właśnie efekt mojego "planowania". Dołączyć następne sześciokąty byłoby dość trudno bo już wyjęłam wszystkie tekturki. Może spróbuję, tylko jaki ten kontrast - jednokolorowy czy wzorzysty? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Podkładaj pod spód po kolei wszystko co w szafie - któraś kombinacja chwyci ![]() ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zostawiłabym tak, jak jest. Pod spód możesz wtedy kłaść obrusy w różnych kolorach i uzyskiwać różny efekt. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Violina, Benedek, dziękuję Wam za porady
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli dobrze rozumiem temat maseczek to:
A) do takiej najbardziej podstawowej ochrony wystarczyłaby zasłona na usta i nos uszyta z 2(3) warstw lekkiej , gęstej bawełny. Zawsze to jakaś zasłona która nas uchroni przed tym i tamtym. B) dezynfekcja może być przeprowadzana za pomocą żelazka ustawionego na MAX ? Po każdym użyciu. Zakładając że wychodzi się z domu raz na dzień to raczej nie problem. Czy jednak komplet kilku maseczek i używanie/pranie na zmianę ? Ktoś może potwierdzić / zaprzeczyć ? --- Ostatnio edytowane 2020-03-19 13:59:54 przez Benedek --- ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pracuję w szkole i mimo, że ostatnio nie ma w niej uczniów ani nauczycieli, to my, administracja i obsługa pracujemy "normalnie". Postanowiłam chronić się jak mogę i uszyłam sobie maseczkę. Niestety nie pozwolono mi jej w pracy używać...
W międzyczasie naczytałam się na temat ich przydatności i już sama nie wiem. Moja maseczka jest trzywarstwowa: z obu stron "zewnętrznych" białe płótno (zanim uszyłam przeczytałam, że te kolorowe mogą nie nadawać się do prania w gorącej wodzie...), a w środku warstwa białej włókniny, dość gęstej i grubej, czegoś w rodzaju czyścików przemysłowych. Maseczka powstała tydzień temu. Wczoraj w mieście powstała inicjatywa szycia maseczek dla naszego szpitala, bo oczywiści są braki. No i nie wiem, czy to ma sens, bo są bardzo sprzeczne informacje. Z jednej strony apele lekarzy o dostarczanie maseczek do szpitali, z drugiej inni lekarze wypowiadają się na temat braku atestów itp. Nie wiem, czy jest ktokolwiek, kto wypowie się jednoznacznie i wiarygodnie. Wczoraj skończyłam szycie maseczek dla bratanicy i jej męża, oboje są lekarzami i nie mają innych, niż te szyte przez ludzi... Uszyłam dla nich 37 maseczek, wyprasowałam przez zaparzaczkę dla lepszego efektu dezynfekującego i ... mam nadzieję, że choć trochę pomogę. Więcej maseczek nie mogłam uszyć bo... w naszym niedużym mieście skończyła się gumka. ![]() Aktualizacja 28.10.2020 r. : maseczek uszyłam ponad 150, w tym ok. 100 dla "moich" lekarzy. Służą nam do dziś. Szycie przerwałam w momencie, gdy moja cud-maszyna zaczęła podejrzanie stukać, wyrażając w ten sposób sprzeciw przeciwko przeszywaniu 18 warstw... W maju kupiłam Singera 4432 (modele z mniejszą ilością ściegów były niedostępne), produkcja ruszy lada chwila. Życzę wszystkim zdrowia, wytrwałości i dobrego nastroju! --- Ostatnio edytowane 2020-03-26 10:18:57 przez violina64 --- --- Ostatnio edytowane 2020-03-26 10:19:31 przez violina64 --- --- Ostatnio edytowane 2020-10-27 08:56:23 przez violina64 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wiem, wiem, trwało to z półtora roku ale wreszcie skończyłam. Wywiozłam do córki, położyłam na stole - niech sobie tam leży
![]() ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Matko jak ja zazdroszczę tego szycia - powolnego, stopniowego ale za to jak efektownego! Ja tylko poprawiam i poprawiam a stosy tkanin dla mnie leżą...
Jak zwykle podziwiam precyzję, dokładność i mrówczą robotę. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Fajne. ![]() Podoba mi się patchwork ale do takich małych kawałków chyba nie miałbym cierpliwości ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie wiem czy to już tu pisałem ale...
Zwiększył bym ciut te kawałki. Zastosował tylko jednolite kolory - beże , brązy , zielenie. I uszył z tego kurtkę ![]() Albo torbę listonoszkę z klapą i miedzianymi dodatkami (napy , oczka etc.) ________________________________________________________
22 strony: « < 12 13 14 15 16 17 18 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.