Stara Gwardia
![]() |
|
do tego co na obrazku warto by dodać, co kiedyś pisała Czeremcha - każdy odcień ma swój numer.
mój ulubiony to indygo. mam wrażenie, ze kiedyś już mówiliśmy o kolorach i Czeremcha podała kilka numerów i być może nazw różnych kolorów ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-05-15 23:43:11 przez pajesia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ech, obrazek fajny, ale cała teoria to bzdura. Mój facet rozróżnia całkiem sporo kolorów, a znam kobiety, które nie rozróżniają więcej niż 12 barw. Zresztą, to jak widzimy barwy to kwestia indywidualna - zwłaszcza z wiekiem się zwiększa nasz problem z odbieraniem barw. Dlatego nie ma się co dziwić, kiedy widzimy starsze osoby w krzykliwych ciuchach
![]() A co do nazewnictwa - maluję od kilkunastu lat (jako kilkulatka zaczęłam ambitniej malować). Na swoje potrzeby stworzyłam własne nazwy barw - głównie, żeby odróżnić odcienie między sobą ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-05-16 00:21:39 przez Mrufka --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A jaki to kolor za przeproszeniem ten merynosowy?
Ja rozróżniam ale nie umiem nazwać, nie mam pamięci. Znam nazwy moich ulubionych tylko ![]() Mój chłopak jak na załączonym obrazku :P ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Ja też rozróżniam ale czasem nie pamiętam nazwy ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Merynosowy, to kolor owiec-merynosów
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
2 anegdoty jesli chodzi o ten temat:
"Termin kolejnego wykładu to poniedziałek 4 kwietnia. Temat: TERENOZNAWSTWO Uczestnicy proszeni są o przyniesienie na zajęcia kredek sztuk dwie w kolorze czerwonym i niebieskim (dla kobiet błękitna laguna i wiśniowy sad)" <pimpa> doradź mi, którą torebke wybrać: czarną czy różową? <rampa> widzisz, w takich chwilach żałuję że nie jesteśmy facetami. <pimpa> czemu? <rampa> bo wystarczyłoby powiedzieć: "czarną, różowa jest pedalska". a tak to muszę się silić na poważne argumenty. ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
A pamiętacie reklamę Beckersa?:
http://www.youtube.com/watch?v=pHHgx3eKx5M&feature=related Były jeszcze inne wersje: http://www.youtube.com/watch?v=Gh_AxpnfqtE&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=JyoWu8bQZdo&feature=related W praktyce ostatnio to dwaj panowie pomagali mi dobrać kolor do niebieskiego wpadającego w turkus ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
faceci są super w tych sprawach!
oglądałam kiedyś kabaret i żona kazała kupić mężowi samochód w kolorze seledynowym. On poszedł do salonu i po dyskusji ze sprzedawcą "jaki to kolor?" i chęci udowodnienia sobie, że nie jest "pantoflem" kupił jasnozielony ![]() natomiast mój m P. wie jak wygląda AMARANT! ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Wysłałam siostrę do hurtowni na zakupy i jak powiedziała sprzedawcy że chce zamek do sukienki kolor fuksja, to pan powiedział że ja zaprowadzi i ma sobie wybrać ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie no!! Z tej śliwkowej torebki to sie dopiero uśmiałam ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.