Administrator
![]() |
|
Ja mam liść akantu (piękna nazwa i śliczny zielony kolorek), złoto egiptu, zielony groszek (a to łatwa zagadka), pole słoneczników, jesień gruszkowa - piękna nazwa a kolor to taki intensywny pomarańcz.
Generalnie często nazwy mają niewiele wspólnego z wyobrażeniem koloru ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Sallma - to takie coś pomiędzy żółcią a pomarańczem, mało intensywny i nasycony pomarańcz. Nie rzucaj prostych zagadek, akurat jestem niedawno po samodzielnym malowaniu, więc musiałam przyswoić sobie te wszystkie nazwy
![]() ![]() ![]() To chyba dekoral zapoczątkował mode na dziwaczne nazwy kolorów. Pamiętam sprzed 10 lat wchodzące nazwy w stylu czerwień strażacka, zieleń sygnałowa - akceptowalne powiedzmy, bo wiadomo o co chodzi. A potem im się kolory zepsuły, bo zaczęli oszukiwać, dolewać więcej wody i mniej pigmentu. Co było mało śmieszne - otwieracie zieleń sygnałową, a tam seledyn. Otwieracie żółty kolor, a tam niespodzianka: prawie biały, więc trzeba dodać ze 3-4 pigmenty dekorala po 5 zeta każdy. Z moich ulubionych nazw: norweskie mgły, pocałunek gejszy, pikantne chilli i zieleń Amazonii (również ulubiony kolor). |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
myślę, że działają w jakimś stopniu. przyjemniej sprzedawać ww pole kukurydzy (wymyślający tę nazwę miał chyba do czynienia z odmianami pastewnymi - pomarańczowe; kukurydza pękająca -popkorn- jest żółta) niż zwyczajną żółto-pomarańczową barwę.
A co do łososiowego. Kiedyś przed laty na ćwiczeniach z chemii nieorganicznej mieliśmy miareczkowanie. musieliśmy nakapać jednym roztworem(przeźroczystym) do drugiego (też przeźroczystego) do momentu aż stanie się wg dr B. łososiowy. zastanawiałam się co to za kolor?! widziałam łososie w delikatesach, były pomarańczowe, a mój roztwór był jedynie blado-różowawy... potem okazało się, że przemiareczkowałam, bo już dawno osiągnęłam pożądany odcień |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ciekawe, kiedy ukaże się na rynku kolor - paw sałatkowy? ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
http://www.wykop.pl/ramka/80327/female-male-color-converter/ spróbujcie fajna zabawa w kolory
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Marzenka, ale super. Zwróciłyscie uwage na arbuzowy-łososiowy? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A widziałaś limonkowy ? jak to mówi moja córa"oczojebny " strasznie
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
,,oczojebny" dobre, heh ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Napiszę dla porządku, bo mam świra na punkcie wirusów: na tej stronie, gdzie znajduje się konwerter jest wirus. Strona, na którą przekierowuje z wrzuty to fmcc.ania.cc
Uważajcie na to, sama kiedyś miałam wirusa na stronie (nieświadomie) i dopiero ktoś zainfekowany się zgłosił, że wirus jakoś wtargnął do bazy. Właściciel nie musi być więc świadomy, że ma coś nie tak ze stroną. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Super ta zabawa!! podoba mi się ale burgundowy jak dla mnie lekko przekłamany ![]() ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.