Świeżynek
![]() |
|
Proszę o doradę jaki overloc byłby dobry do domowego szycia. Jestem poczatkująca więc nie musi to być super maszyna . Chodzi mi o coś prostego w cenie do 1000 zł. Co byście proponowali?
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Tak jak nie bardzo przekonana jestem do stębnówki janome, być może mam nie ten typ, tak moge Ci polecić owerlok janome, ja mam taki http://www.eti.com.pl/?q=item&id=434 jestem z niego bardzo zadowolona. Ma jedna wadę, jest podobno źle wyważony fabrycznie, daje to taki efekt że jak dużo obrzucam to wszystkie pozostałe rzeczy jakie znajdują się na stole w końcu spadną, bo drży cały stół, ale jak daje gaz do dechy ![]() ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Mi sprzedawca polecał z tańszych overlocków Elnę- z tym, że trzeba zmieniać płytki ściegowe jeśli chce się szyć innym ściegiem np. rolującym. A tak to podobno bardzo dobry sprzęt za niewielkie pieniądze. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Właśnie obczytałam wszystkie wypowiedzi na temat overloców. I dowiedziałam się dużo o nich. Jutro po pracy wybieram się na rekonesans po sklepach by obejrzeć te cuda na własne oczy.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Obejrzałam i posłuchałam w sklepach różnych ciekawostek. Wacham się między Elną344 a Toyotą SL 3335 . Co polecacie ? Prosze o opinie i pomoc w wyborze .
|
|
Administrator
![]() |
|
Od grudnia mam Toyotę SL 3335. W czasie zakupu Pan w sklepie polecał mi albo Elnę albo Toyotę. Miałam określoną kwotę do wydania, której przekroczyć nie mogłam. Kupiłam Toyotę bo nie trzeba zmieniać tych płytek ściegowych podczas szycia a poza tym sprzedawca (który także prowadzi serwis i naprawę maszyn do szycia) powiedział, że to dobra maszyna i nie ma zwrotów ani napraw. Mówił, że kupują ją nawet małe zakłady krawieckie, gdzie overlock jest dość intensywnie eksploatowany przez kilka godzin dziennie.
Póki co (odpukać!) nic złego się z maszyną nie dzieje, szyję może nie tak dużo ale jak już przysiądę i zacznę szyć to naprawdę overlock musi się wykazać ![]() ![]() Poza tym jestem fanką Toyoty jeśli chodzi o motoryzację i jeżdżę starą ale jarą Toyką ![]() [edit] Chciałam jeszcze dopisać, że Elnę tech chwalił i mówił, że to dobry sprzęt z niewielkie w sumie pieniądze. Zależy ile masz pieniążków do wydania, jak dużo zamierzasz szyć, czy wiążesz z szyciem dalszą przyszłość itd. Nie chcę żebyś odebrała moją opinię jednostronnie. Tak szczerze mówiąc to jestem trochę zakochana w moim overlocku ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-07-04 21:39:26 przez Susanna --- ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam
Dziś dojechał mój overloc ELNA 664 Pro. Wszystko super ładnie tylko teraz mam problem jakie nici i gdzie najlepiej kupić . Ratujcie bo materiały czekają. |
|
Administrator
![]() |
|
Nici byle nie grubsze niż 120 czyli możesz sobie kupić małe szpulki albo duże szpule specjalnie do overlocka. ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki Susanno. Mam nadzieję ,że jutro po pracy uda mi się je kupić. Na razie to oglądam dokładnie swój nabytek z instrukcją obsługi w dłoni. Trzymajcie kciuki jak się uda to jutro będzie debiut Elny.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witam ciepło. Jeśli mieszkacie w miarę niedaleko niemieckiej granicy , ewentualnie macie kogoś znajomego w Niemczech , mam ciekawą wiadomość dla zainteresowanych overlokiem na domowe potrzeby. 18 lipca pojawi się owerlok firmy SILVER CREST . Kupiłam go córce na urodziny pół roku temu - muszę przyznać że maszyna sprawuje się doskonale a kosztuje 129euro to około 520 zł http://www.lidl.de/de/Ihr-Auto-in-Bestform-ab-18-07 - to link do strony Lidla
Pozdrawiam |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.