Wersja do druku

10 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10 >

Świeżynek
Szczęściarki z was ;)

U mnie była tylko 1 sztuka!!!!

A były tłumy ludzi za tym owerlokiem, gdy go kupowałaś, czy tylko Ty byłaś? :)

Ja z kolei poluje na maszynę do szycia SilverCrest i nie wiem czy się doczekam :P
Szpec od maszyn
Bogdanie, w której hurtowni? Najtaniej jest chyba w Polimeksie, ale tam warto robić zamówienia od 100zł, bo nie ma wtedy opłaty 15zł za przygotowanie zamówienia. Na razie nie chcę robić dużych zapasów nici.
Przez internet kupuję tylko w przypadku jakiejś wyprzedaży czy innej okazji z uwagi na koszty przesyłki. Najlepsze są hurtownie stacjonarne, mają bogatą ofertę i to nie tylko nici.
Stara Gwardia
Nikt za nim nie gonił, także może faktycznie większego zapotrzebowania w tym mieście nie ma ;) Chociaż kilka osób patrzyło za nim jak już został zgarnięty :)
Stara Gwardia
Ja próbowałam dzisiaj mojego overlocka nawlec. Nawlokłam go od podstaw i nie umiem go wyregulować tak żeby było dobrze... będę jeszcze próbować, dziś nie miałam cierpliwości.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Uczę się pomału mojego owerloka i pierwsze rozczarowanie dotyczy minimalnej szerokości ściegu. Niby było w gazetce napisane, że wynosi ona 3 mm, ale dopiero teraz widzę, że to trochę za dużo i wolałabym 1,7-2 mm. Jeżeli ściegiem o szer. 3 mm obszyję dół szyfonowej spódnicy, to będzie to wyglądało trochę ordynarnie.
Stara Gwardia
Natalio, dokładnie o tym samym pomyślałam. Tyle że ścieg który jest opisany jako pierwszy (zwie się w instrukcji bodajże rulonowy)można ustawić na prawie całkiem zbity(trzeba ustawić długość ściegu na tą kropeczkę która jest "mniejsza" od 2). I wychodzi tak, że można byłoby obszyć szyfonową spódniczkę. Gdyby nie fakt że ja osobiście nie umiem tego ściegu wyregulować tak, żeby był odpowiednio napięty i wyglądał tak jak powinien z obydwu stron.
Dzisiaj z braku cierpliwości postanowiłam wypróbować inny i udało mi się w miarę opanować pierwszy z tych bardzo rozciągliwych, zalecany do dzianin. Uszyłam nawet nim bluzkę. Zwykłej maszyny uszyłam tylko do podwinięcia dołu i zamocowania plisy wykańczającej dekolt.
Muszę przyznać że tak jak obiecują, ścieg jest bardzo rozciągliwy :)
Nie mniej jednak, przy overlocku baaaardzo wychodzi to jak jestem niecierpliwa ;)

Pozdrawiam!

--- Ostatnio edytowane 2013-02-24 19:11:54 przez Alto ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Ja w końcu samodzielnie uzyskałam szer. mniejsza niż 3 mm. Ćwiczyłam ścieg 2-nitkowy i pomyślałam, że jeśli naprężę mocno żółtą nić, to ona ściągnie ścieg i może będzie on węższy niż 3 mm. No i się udało. Jestem zadowolona z efektu, a to najważniejsze.
Stara Gwardia
Prześledziłam wątki dot. overloków i mam nadzieję,że sobie poradzę. Zupełnie niespodziewanie zostałam właścicielką overloka Brother Lock 524N. Nowością nie grzeszy, ale działa. Do tej pory nie odczuwałam potrzeby posiadania takiego sprzętu,...domowe szycie głównie dla siebie..., teraz się zacznie:oczko:

10 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.