Stara Gwardia
![]() |
|
przydałby sie popcorn ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
W młodości notorycznie coś sobie przyszywałam i kłułam się, ale zawodową "krawczką" (nie moje, tylko pewnej pani) nie zostałam. Mam swój mały prywatny przesąd. Najlepiej jak na początku szycia coś lekuchno zepsuję (tylko ciut, ciut ![]() ![]() ![]() ![]() Czasami po prostu nie jest dzień na szycie. Kiedyś teściowa poprosiła mnie o uszycie obrusa, nic nadzwyczajnego, kawałek materiału obszyty szeroką bordiurą w innym odcieniu. Ja do szycia potrzebuję hektarów, zwłaszcza przy krawiectwie wielkopowierzchniowym. Starannie rozłożyłam i rozprasowałam materiał na podłodze w korytarzu, sięgnęłam po nożyczki i ... przez kolejne pół godziny sumiennie przetrząsałam cały dom w ich poszukiwaniu, pomimo tego, że byłam pewna, że wszystko dobrze przygotwałam, ze dwa razy podniosłam nawet materiał. Kiedy już się zmęczyłam, zeźliłam, zaczęłam zwijać manatki i wtedy okazało się, że nożyczki leżą dokładnie tam gdzie powinny ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-07-19 21:30:01 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
|
|
Ha Ha fajny wątek ja nie znam żadnych krawieckich przesądów ale widzę że nie tylko ja jestem taką fajtłapą która przeszyła palec,było to co prawda parę lat temu pracowałam wtedy w zakładzie gdzie szyło się buty i jak to bywa z grubymi butami popchnęłam za daleko i igła wbiła mi się w sam środek paznokcia
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Ja też nigdy nie miałem kłopotów z maszyną do szycia i palca sobie nie przeszyłem. I dlatego nie zostałem prawdziwą krawcową, a po prostu skromnym krawcem. A to że nieraz wbiłem sobie szpilkę podczas fastrygowania, to o tym się nie mówi. Używam naparstka, to jednak pomaga i chroni.
|
|
Administrator
![]() |
|
Kiedy mam dłuższe paznokcie naparstek doprowadza mnie do szału. Zresztą na krótkich też. Po prostu nie potrafię się nim posługiwać. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Do dłuższych paznokci są naparstki bez czubka, wierzchołka czy denka - jak zwał, tak zwał ![]() Wracając do przesądów - nie zszywam nic na nikim. Mówią, że można rozum zaszyć ![]() No i chciałam dodać, że ja widzę 3 /słownie - trzy/ emotikonki. To pewnie dlatego, że niechcący zablokowałam sobie dostęp do kilku serwerów googli. /nawet nie wiem, czy się dobrze wyraziłam ![]() Ania --- Ostatnio edytowane 2011-07-21 10:33:18 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Administrator
![]() |
|
Ooo nawet nie wiedziałam, że takowe są ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Ja też widzę tylko tylko 3 emotikonki a nic sobie na pewno nie zablokowałam... :> ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Z jakich przeglądarek korzystacie? ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.