Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5

Świeżynek
Czyli powiadacie, że eko-skórę szyje się gorzej i trudniej niż zwykłą? Planuję zrobić prostą spódniczkę ze skaju, ale jak czytam co mnie może po drodze spotkać to mnie przerażenie ogarnia :) Prawdziwą skórą już się bawiłam i szyła się pięknie, nawet bez teflonowej stopki.
Wiesz, tego skaju jest w tej chwili całe mnóstwo gatunków i niektóre są nawet znośne, ale i tak nie porównują się absolutnie do naturalnej skóry.:paluszkiem:
Zarówno w noszeniu, jak i w szyciu.
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Zibiaszu dziękuję za wykład :D
Mama już jakoś sobie poradziła, praca oddana, jest git.
A ja chyba skorzystam z porad Ani i też będę omijać :D a miałam ochotę na jakąś kurteczkę. Może jednak lepiej nie hehehe :D
Szylam kurteczke z eko skory.....Niby wyszla, ale...:zly:
Naszywam lamówkę z podwójnie złożonego, sklejonego skaju na grube, bawełniane podłoże i jak łatwo się domyślić ścieg górny przepuszcza. Stopka z górnym transportem nie pomogła, stopka z rolkami nie pomogła. Kupiłam więc teflonową. Z nią efekt jest najlepszy, tzn. przepuszcza mniej niż poprzednie stopki, ale nadal przepuszcza. Igła do skóry nie pomogła. Tymczasem lamówka podziurawiona od wielu prób. Grzebanie przy naprężeniu nitki dolnej nie za bardzo mi się uśmiecha. Chyba trzeba się poddać.
Szpec od maszyn
Lepsze efekty ze stopką teflonową mającą najlepszy poślizg mogą być wskazówką, w którą stronę kierować się. Na skrawkach skaju można przeprowadzić próbę, posmarować skaj czymś tłustym np. olejem, a po przeszyciu sprawdzić skuteczność szycia i zmywania oleju. W przypadku skaju nie muszą być igły do skóry, można zastosować zwykłe igły, ważniejsza jest spora głębokość rowka igły i śliskie nici.

--- Ostatnio edytowane 2016-09-07 21:03:39 przez bogdan ---
Stara Gwardia
Co to jest głębokość rowka igły?
Śliskie nici czyli jakie?
Stara Gwardia
Kupiłam śliskie nici. To są nici do skóry. Są dość grube, tak jak nici do jeansu. Założyłam igłę o największym oczku jakie mam, tj.110 do jeansu. Ścieg nadal przepuszcza, ale dlatego, że nić do skóry się mechaci, rozkręca. A to się dzieje najprawdopodobniej dlatego, że w środku zszywanych warstw jest taśma parciana gruba poliestrowa. Czyli problem nie sprowadza się do szycia skajowej lamówki, tylko do połączenia jej z kilkoma warstwami, wśród których jest taśma parciana.

Można jeszcze spróbować z innymi śliskimi nićmi, to jest nićmi "jedwabik", ale one nie będą mocno trzymały.

Trzeba walczyć dalej.
Stały Bywalec
Spróbowałabym z grubszą igłą . Jeśli jest dużo warstw i to różnych materiałów to grubsza igła , luźniej naprężona nitka dolna i górna.Jeśli masz taką możliwość to wolniejsze szycie również mogłoby pomóc.Nici o których piszesz są stworzone do ciężkiego szycia więc w nich nie upatrywałabym problemu.I jeszcze jedno, jeśli nić się rozkręca odwróć szpulkę z nićmi do góry nogami , czasem skręt nici robi taki psikus przy szyciu.
Powodzenia :papa2:

5 stron: < 1 2 3 4 5

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.