Świeżynek
![]() |
|
Witam. Mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć, najlepiej łopatologicznie (tak, z krawiectwem nie mam nic wspólnego) czym się różni tafta gładka od kreszowanej? Chcę sobie uszyć sukienkę w stylu MM subway dress najbardziej zbliżona do oryginału, żeby była zwiewna i się tak układał Proszę, pomóżcie!
--- Ostatnio edytowane 2011-11-19 16:15:58 przez Susanna --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
NIe widac s ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tafta gładka jest po prostu gładką powierzchnię, zaś kreszowana ma - jak to można powiedzieć prosto - lekko "pogniecioną" strukturę
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Przepraszam, oto link: sukienka
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To raczej nie wygląda na taftę.
Tafta nie jest z pewnością zwiewna. To sztywna tkanina. Mam zasłony z tafty kreszowanej i starą po mamie sukienkę z tafty gładkiej Ta sukienka uszyta jest zapewne z jedwabiu,może z żorżety. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję ślicznie
![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Tak to może być żorżeta,dół tej sukienki jest plisowany.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
może też być sztuczny jedwab, grubszy szyfon albo bardzo cienka satyna, zauważyłam ostatnio sporo sukienek szytych z satyny prawą stroną do wewnątrz i też ciekawy efekt da się osiągnąć (to tak na marginesie). ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
też sądzę, że żorżeta ale z tym plisowaniem to nie wiem czy tylko dół z plisowanego czy całość... ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję serdecznie za rady. Jednak się zdecyduję na grubszą żorżete. Plis chcę na całości. Krawcowa mówiła że jedynym wyjściem z sytuacji są zakładki. Trzymam kciuki, że coś z tego wyjdzie
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.