Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3 >

Stara Gwardia
Świetne rady!
Ja też dziękuję, bo to bardzo ciekawe!
Stara Gwardia
Wrzuciłam też rysunek na podstawie którego możesz wymodelować spódniczkę. Dolną część spódniczki przemodeluj tak jak przedstawiono to w książce. Odetnij od formy prostej spódniczki dolną część oznaczoną grubymi liniami. (...)
W przypadku tej spódniczki nie robisz żadnych cięć w górnej części formy.
Jolu, bardzo dziekuje za wyjasnienia. Zabralam sie do pracy czego efekty na zdjeciach ponizej.
Moje zalozenia "konstrukcyjne" :
1. odjelam 10 cm od lini kolana w/g Twojej wskazowki, i te 10przeznaczylam na zabki;
2. Dlugosc falbany wyznaczylam na 25 cm
3. podzielilam 1/2 obwodu na 8 czesci (16 calosc)
4. wyrysowalam zaszewki u gory (przod/tyl i bok bioder).
Ale tego zdania nie rozumiem:
W przypadku tej spódniczki nie robisz żadnych cięć w górnej części formy
Czy oznacza to ze mam zrezygnowac z zaszewek przodu i tylu, ktore sobie tak pracowicie wyliczylam i wyrysowalam? Tzn. ma byc prostokat powiedzmy na gumce w talii?
I teraz: na ost. rysunku sa jeszcze nie rozciete falbany. Napisalas zeby dodac po 5cm. Czy te 5 cm ma byc po prostej, miedzy punktami stycznymi ; czy po luku (czyli wycinek kola pomiedzy nimi ma miec 5cm, a odleglosc oczywiscie proporcjonalnie mniejsza?
Czy tez trzecia mozliwosc, nie ma to znaczenia -falbana bedzie mniej lub bardziej "falbaniasta" =jak sie to fachowo nazywa? ;)
wstawiam zdjecia moich dotychczasowych dokonan w kroju i modelowaniu w/g wykroju podanego przez Jole powyzej:
wszelkie uwagi bardzo mile widziane. Co poprawiac?/zmienic?
Mam nadzieję, że obrazy się pokażą. Ostatni jest bez skalowania, chodziło mi o uchwycenie tych odległości od przeciętych części falbany.

p.S. Dark -mnie tez ta spodniczka zainteresowala-i z wygladu, jak i wlasnie "zastosowanie geometrii wykreslnej" w praktyce :)

--- Ostatnio edytowane 2012-03-29 15:42:33 przez amatorskieSzycie ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
jak i wlasnie "zastosowanie geometrii wykreslnej" w praktyce :)
Właśnie, właśnie! :)
Jeszcze te zdjęcia, bo usycham a gdzieś przepadły w czeluściach serwerowych. :)
Sam dziubię inną robótkę, więc nici z mojego sprawdzania - za to Tobie kibicuję!!
Stara Gwardia
Zdjęcia już weszły! Najlepsze jest ostanie połączenie technologii ołówka, nożyczek papieru i...laptopka z wskazówkami Joli! :)
Acha, a książka z której zrobiłam obliczenia spódnicy(u góry ekranu) to "Krój i modelowanie odzieży lekkiej " M. Bily-Czopowej i K.Mierowskiej
[nie wiem, czy można tę pozycję polecać, bo moim -amatorskim-zdaniem zbytnio komplikuje rzeczy które są proste . Te wszystkie symbole ot/Z1-z2 tak jakby nie mozna bylo napisac talia/biodra...no ale to podręcznik dla szkół krawieckich. Musi byc z natury rzeczy...uczony?!]
jak i wlasnie "zastosowanie geometrii wykreslnej" w praktyce :)
Właśnie, właśnie! :)
Jeszcze te zdjęcia, bo usycham a gdzieś przepadły w czeluściach serwerowych. :)
Sam dziubię inną robótkę, więc nici z mojego sprawdzania - za to Tobie kibicuję!!

--- Ostatnio edytowane 2012-03-29 15:38:44 przez amatorskieSzycie ---

Stara Gwardia
Tok myślenia dobry. Skomplikowałaś sobie sama trochę pracę. "Ząbki", które zrobiłaś w formie lepiej będą wyglądały kiedy podzielisz połowę spódniczki na 6 części. Piszę że skomplikowałaś sobie trochę pracę przez dzielenie na więcej niż potrzeba części dołu spódniczki. Jeśli tylko trochę poczekasz to rozrysuję Ci ją sama i wrzucę zdjęcia na forum. Podaj mi tylko proszę swoje wymiary: talia biodra i długość spódniczki. Wtedy będę mogła Ci podać więcej szczegółów- być może bardziej klarownie to będziesz widziała
Ps. Słowo bardziej falbaniasta nie jest fachowym słowem - absolutnie.

--- Ostatnio edytowane 2012-03-29 16:46:52 przez jolka68 ---
Stara Gwardia
Jeśli tylko trochę poczekasz to rozrysuję Ci ją sama i wrzucę zdjęcia na forum
No tak nie wolno!
Chcesz nam frajdę z samodzielnej konstrukcji zepsuć? :)
I tak już nie jest samodzielna, dzięki Twojej wiedzy!
Stara Gwardia
Dziekuje! W tym Marfy bylo 8 falban, ja to skopiowalam. "bardziej falbaniasta" WIEM, ze to nie jest fachowe; ale NIE WIEM jak to nazwac -jak powinno sie powiedziec?
Wymiary wysle...ale jak sie wszyscy na forum dowiedza...hm?! :)

Tok myślenia dobry. Skomplikowałaś sobie sama trochę pracę. "Ząbki", które zrobiłaś w formie lepiej będą wyglądały kiedy podzielisz połowę spódniczki na 6 części. Piszę że skomplikowałaś sobie trochę pracę przez dzielenie na więcej niż potrzeba części dołu spódniczki. Jeśli tylko trochę poczekasz to rozrysuję Ci ją sama i wrzucę zdjęcia na forum. Podaj mi tylko proszę swoje wymiary: talia biodra i długość spódniczki. Wtedy będę mogła Ci podać więcej szczegółów- być może bardziej klarownie to będziesz widziała
Ps. Słowo bardziej falbaniasta nie jest fachowym słowem - absolutnie.

--- Ostatnio edytowane 2012-03-29 16:46:52 przez jolka68 ---

Stara Gwardia
Chcesz powiedzieć, że wymiary przyćmią tę konstrukcję?
No to się chwal nam tu! :)
Stara Gwardia
owszem. Na spódniczce z pierwowzoru jest 4 z przodu i 4 z tyłu czyli razem 8, a Ty zrobiłaś ich w sumie 16
Stara Gwardia
Jolu -dziękuję, że zauważyłaś. Mi samej te części falban wydawały się jakieś takie "chude"; ale nie wiedziałam w czym rzecz. Wyrysuję to ponownie, ale już nie dzisiaj, bo nie dam rady.
Chcesz powiedzieć, że wymiary przyćmią tę konstrukcję?
No to się chwal nam tu! :)
chwalę się chwalę-przecież jak się bardzo dobrze przypatrzysz, to nawet na pomniejszonych zdjęciach widać wymiary (i obliczenia!). A poważnie: obliczyłam chyba dobrze i wymiary, i zaszewki -pomyliłam się tak jak to Jola od razu zobaczyła w ich ilości.Cóż poprawię -i poddam "forumowej" krytyce!
A ja -bardzo się cieszę -że jest miejsce, gdzie mogę się czegoś nowego nauczyć, jak i, że moje błędy zauważy ktoś kto się na tym po prostu lepiej ode mnie zna. Hm...ja korzystam z wiedzy na forum; ale nie bardzo wiem, jak (poza opisaniem moich poczynań, łącznie z błędami!) mogłabym się do rozwoju forum przyczynić. Ale wszystko przede mną...:)

--- Ostatnio edytowane 2012-03-29 19:07:40 przez amatorskieSzycie ---

--- Ostatnio edytowane 2012-03-29 19:07:57 przez amatorskieSzycie ---

3 strony: < 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.