Wersja do druku

62 strony: « < 13 14 15 16 17 18 19 > »

Świeżynek
Witam
Jestem szczęśliwą posiadaczką Singera 99k-13 (przynajmniej tak mi się wydaje, bo trochę się różni od tego z instrukcji obsługi - np ma inny napinacz nici- bez cyferek - to chyba taki starszy model). Maszyna spod tego linku wygląda jak moja (tylko, że moja jest w walizce), http://thebalancingkiwi.blogspot.com/p/my-singer-sewing-machine-collection.html (pierwsza od góry). Z oryginalnym silnikiem Singera, tyle, że kupiłam ja bez pedała i wtyczki. Wydawało mi się, że to mały problem... :). Gdyby nie mąż i brat, zapewne nadal maszyna by stała i ładnie wyglądała:). Jak już ją porozkręcałam i ładnie wyczyściłam, przyszedł moment dorobienia wtyczki do silnika - Brat poprzerabiał jakiś pedał z targu staroci i zadziałało, tyle, że na chwilę, bo okazało się, że silnik się dymi, potem wybuchł i wywalił korki w całym mieszkaniu - kondensator był zepsuty. No i kolejne schody - nikt nie wiedział co to za kondensator i jakim go zastąpić. Jeśli dzwoniłam do elektryka, po pytaniu o silnik do jakiej maszyny chodzi wołali za naprawę więcej, niż za maszynę dałam:).
Więc mąż pomógł i Pan z elektrycznego. Wszystko w końcu działa!
Tyle, że coś chyba jest źle ustawione.
Przy czyszczeniu porozkręcałam wszystko, co się bez większych problemów odkręcić dało. W tym bębenek na części pierwsze i napinacz nici. Bębenek ustawiłam wg pewnej zasady ze strony http://www.singersewinginfo.co.uk/tension/ tyle, że nie wiem, czy np za mocno nie szarpnęłam.
Tak czy inaczej gdy szyję, maksymalna długość ściegu wydaje mi się za krótka- ma on max. 1,5 mm.
Pierwsze próby wykonałam na flaneli - strasznie się marszczyło, ale jak zmniejszyłam nacisk stopki i trochę pokręciłam górnym napinaczem nici polepszyło się, przy czym nie jest idealnie.
Może ktoś wie, czy ten model singera ma możliwość dłuższego ściegu?
I w jakiej pozycji wyjściowej powinien być górny napinacz, o ile w ogóle da się to ustalić- jedyna informacja, jaką znalazłam to to, że fabrycznie jest ustawiony na średniej grubości materiały:)
Gaduła ze mnie :)
Mistrzyni Krawiectwa
Po prawej stronie masz taką śrubkę, którą delikatnie należy poluzować i przesunąć w górę lub w dół, wtedy zmienia się długość ściegu. Ja bym jednak oddała maszynę do wprawnego mechanika

--- Ostatnio edytowane 2013-03-19 04:56:23 przez agaaffek ---
Mój model jest ze śruba do regulacji długości ściegu. Przy maksymalnym wkręceniu ścieg ma długość 1,5 mm. Zanim ją gdziekolwiek oddam chciałam się tylko dowiedzieć, czy to przypadkiem nie jest prawidłowa długość maksymalna.
Dodaje zdjęcie mojej maszyny - stan przed czyszczeniem...

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Latea, masz model 66, ja mam 128-13 z identyczną śrubą tylko u mnie najdłuższy ścieg (ok 4 mm) mam w momencie kiedy śruba jest maksymalnie dokręcona, kiedy ją odkręcam, ścieg robi się coraz krótszy,
Świeżynek
Wg tej tabelki to model 15K? Byłam przekonana, że to któryś z 99...
Mój nr to EC87177. Tabela podaje: EC- 856943 do 956942 model:15K ilość 100000 data: 04 września rok:1940. Jestem trochę zaskoczona...:).
Agaaffek, skoro u ciebie ścieg jest o tyle dłuższy, to chyba jednak coś u mnie jest poprzestawiane. Chyba nie obędzie się baz pomocy fachowca...
Stara Gwardia
Skoro EC, to tutaj http://www.ismacs.net/singer_sewing_machine_company/serial-numbers/singer-ec-series-serial-numbers.html
czyli 15K jak w mordę strzelił.

--- Ostatnio edytowane 2013-03-19 22:02:15 przez Natalia_ ---
Stara Gwardia
cytuję samą siebie:

Na tej stronie masz instrukcję po angielsku do modelu 15K http://sewing-machines.blogspot.com/2008/08/singer-online-manuals.html
--- Ostatnio edytowane 2012-12-26 21:55:48 przez Natalia_ ---

--- Ostatnio edytowane 2013-03-19 22:15:18 przez Natalia_ ---
Szpec od maszyn
W necie można spotkać różne tabele, zawierają często sprzeczne informacje. Dla ułatwienia model 15K ma chwytacz wahadłowy, jego oś pracy jest w poziomie.

Możliwe że rozbieżności wynikają z faktu produkcji maszyn w różnych krajach i te same numery mogą dotyczyś różnych modeli, ale to tylko moje podejrzenie.

--- Ostatnio edytowane 2013-03-19 22:50:19 przez bogdan ---

--- Ostatnio edytowane 2013-03-19 22:52:17 przez bogdan ---
Świeżynek
Ustawiłam maszynę. Nie otrzymałam ściegu 4mm ,ale trochę dłuższy o 3mm - na razie mi wystarczy, ewentualnie kiedyś przy okazji powędruje do specjalisty. Dziękuję za pomoc:)
Co do modelu, to 15k ma naciągacz nici na "płytce czołowej" (nie wiem jak się fachowo nazywa). Z długości podstawy główki wynika, że to 99... Link do ciekawych materiałów: http://www.tfsr.org/publications/technical_information/sewing_machine_manual/

62 strony: « < 13 14 15 16 17 18 19 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.