141 stron: « < 135 136 137 138 139 140 141 >
Stara Gwardia
![]() |
|
Piękności! ![]() ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Dzięki drogie Panie za wyrazy uznania!!! Staram się jak mogę, aby moje szycie zadowoliło wymagania klientek.
A teraz siedzę nad szyciem alb komuninych, zresztą jak co roku. Zamówienie z tej samej parafii, znów jednakowe alby dla dziewczynek i chłopców. Mam do uszycia 34 alby, aktualnie jestem w połowie realizacji zamówienia. Alby są szyte z żorżety,każda alba jest poszerzana, wstawki w talii i rękawki z satyny, każda alba ma podszewkę z cienkiej satyny.Próbowałem uzgodnić dla chłopców, bardziej proste alby, ale mamusie uparły się , że alby mają być jednakowe. No cóż, znów przebieranie chłopaków w takie sukienki, ale ja tu tylko szyję !!! |
|
Administrator
![]() |
|
Sorry ale do chłopaków to jakieś nie ten tego - u nas chłopcy do wczesnej Komunii mają białe spodnie w kantkę i do tego takie krótkie alby/kubraczki przewiązane w pasie żółtym sznurem. Pięknie wyglądają, nie jak sukienki. A dziewczynki proste alby do kostek bez tych kołnierzy. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ta zgadzam się z SUS jeśli chodzi o fason alb dla chłopca!Mnie czeka wybór fasonu alby dla Miśka już za rok>U nas w parafi nikt nie narzuca kroju najważniejsze by była to alba ja planuje uszyć Młodemu albę a pod albę garnitur na miarę mężczyzny
![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A mnie czeka zmniejszenie alby dla chłopca, bo kuzynka odkupiła od kogoś o wiele za dużą.
Przerabianie jest gorsze od szycia od nowa wg mnie. Ehhh. Wojtku podziwiam, że Ci się chce tyle alb szyć. Ja bym na głowę dostała. ________________________________________________________
|
|
Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Zgadzam się , że te alby dla chłopców są takie sukienkowe. Myślę, że wzięło to się stąd, że jest większość dziewczynek w tej grupie ( na 34 dzieciaki 21 to dziewczynki) i ten "komitet mamuś" zadecydował, że alby mają być jednakowe.
Szycie idzie mi nieżle, miałem przymiarki wiekszości dzieciaków i chłopcy wyglądają w tych albach zupełnie przyzwoicie. Cóż, kwestia gustu ! A w międzyczasie szyłem taką czerwoną sukieneczkę z dzianiny. --- Ostatnio edytowane 2014-03-25 22:47:23 przez Wojtek --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
W mojej parafii chłopcy i dziewczynki mają jednakowe alby. o ile można się spierać czy "dziewczyńskie" czy nie, to na dłuższą metę szalenie to wygodne, bo "moja" alba w tym roku obsłuży czwarte dziecko ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Dużo wspaniałych uszytków prezentują nasze koleżanki na Forum, aż trudno wszystko skomentować. Ja też szyję cały czas, wiele ciuszków już nie fotografuję, bo jest tego sporo, robię tylko nieliczne. I tak podoba mi się sukieneczka ślubna z koronki, jaką szyłem niedawno dla klientki do ślubu cywilnego. Jednak przy ślubach kościelnych tradycyjnie "królują" sukienki długie, bardziej strojne. Może to i prawidłowe, bo ślub kościelny to jest jednak wielkie przeżycie, ma o wiele bardziej uroczystą oprawę niż cywilny.
Co o tym sądzicie ? Czy do cywilnego wystarczy bardziej elegancka sukienka wizytowa ? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ta na pewno tak. Jest piękna, elegancka, kobieca czego chcieć więcej?
|
|
Administrator
![]() |
|
Oj w takiej koronkowej kreacji to sama bym wzięła ślub ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
141 stron: « < 135 136 137 138 139 140 141 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.