Wersja do druku

141 stron: « < 135 136 137 138 139 140 141 >

Stara Gwardia
Piękności!:oklasky:
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551)
Mistrz Krawiectwa
Dzięki drogie Panie za wyrazy uznania!!! Staram się jak mogę, aby moje szycie zadowoliło wymagania klientek.
A teraz siedzę nad szyciem alb komuninych, zresztą jak co roku. Zamówienie z tej samej parafii, znów jednakowe alby dla dziewczynek i chłopców. Mam do uszycia 34 alby, aktualnie jestem w połowie realizacji zamówienia. Alby są szyte z żorżety,każda alba jest poszerzana, wstawki w talii i rękawki z satyny, każda alba ma podszewkę z cienkiej satyny.Próbowałem uzgodnić dla chłopców, bardziej proste alby, ale mamusie uparły się , że alby mają być jednakowe. No cóż, znów przebieranie chłopaków w takie sukienki, ale ja tu tylko szyję !!!
Administrator
Sorry ale do chłopaków to jakieś nie ten tego - u nas chłopcy do wczesnej Komunii mają białe spodnie w kantkę i do tego takie krótkie alby/kubraczki przewiązane w pasie żółtym sznurem. Pięknie wyglądają, nie jak sukienki. A dziewczynki proste alby do kostek bez tych kołnierzy.

* Susanna szyje - mój blog :)

Mistrzyni Krawiectwa
Ta zgadzam się z SUS jeśli chodzi o fason alb dla chłopca!Mnie czeka wybór fasonu alby dla Miśka już za rok>U nas w parafi nikt nie narzuca kroju najważniejsze by była to alba ja planuje uszyć Młodemu albę a pod albę garnitur na miarę mężczyzny:):):)
Stara Gwardia
A mnie czeka zmniejszenie alby dla chłopca, bo kuzynka odkupiła od kogoś o wiele za dużą.
Przerabianie jest gorsze od szycia od nowa wg mnie. Ehhh.

Wojtku podziwiam, że Ci się chce tyle alb szyć. Ja bym na głowę dostała.
Zgadzam się , że te alby dla chłopców są takie sukienkowe. Myślę, że wzięło to się stąd, że jest większość dziewczynek w tej grupie ( na 34 dzieciaki 21 to dziewczynki) i ten "komitet mamuś" zadecydował, że alby mają być jednakowe.
Szycie idzie mi nieżle, miałem przymiarki wiekszości dzieciaków i chłopcy wyglądają w tych albach zupełnie przyzwoicie. Cóż, kwestia gustu !
A w międzyczasie szyłem taką czerwoną sukieneczkę z dzianiny.

--- Ostatnio edytowane 2014-03-25 22:47:23 przez Wojtek ---
Mistrzyni Krawiectwa
W mojej parafii chłopcy i dziewczynki mają jednakowe alby. o ile można się spierać czy "dziewczyńskie" czy nie, to na dłuższą metę szalenie to wygodne, bo "moja" alba w tym roku obsłuży czwarte dziecko
Dużo wspaniałych uszytków prezentują nasze koleżanki na Forum, aż trudno wszystko skomentować. Ja też szyję cały czas, wiele ciuszków już nie fotografuję, bo jest tego sporo, robię tylko nieliczne. I tak podoba mi się sukieneczka ślubna z koronki, jaką szyłem niedawno dla klientki do ślubu cywilnego. Jednak przy ślubach kościelnych tradycyjnie "królują" sukienki długie, bardziej strojne. Może to i prawidłowe, bo ślub kościelny to jest jednak wielkie przeżycie, ma o wiele bardziej uroczystą oprawę niż cywilny.
Co o tym sądzicie ? Czy do cywilnego wystarczy bardziej elegancka sukienka wizytowa ?
Stara Gwardia
Ta na pewno tak. Jest piękna, elegancka, kobieca czego chcieć więcej?
Administrator
Oj w takiej koronkowej kreacji to sama bym wzięła ślub :) Miałam dylemat pomiędzy elegancją koronki a zwiewnością muślinu. I to i to bardzo mi się podoba. WSPANIAŁA sukieneczka, skromna a jakże pełna uroku!

* Susanna szyje - mój blog :)

141 stron: « < 135 136 137 138 139 140 141 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.