Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4 >

Mistrzyni Krawiectwa
To może być pomysł, byle nie czarna:)
Pytanie do osób które używają FOLII:
w jaki sposób radzicie sobie z przerysowaniem zakładek etc. i przekopiowaniem ich na materiał? Wycinacie otwór w folii?
Na próbę kupiłam folię budowlaną-ale właśnie...zaczynają się problemy, bo folia mi się albo "naciąga" (zakładka w sukience bardzo długa i b. cienka); albo nie zachowuje kształtu po wycięciu. Próbowałam na różne sposoby, i na razie nie znalazłam dobrego rozwiązania.
NB. ja używam b. ciekiego papieru drukarskiego w rolkach (kupiony na ebay).
Dokładnie nie wiem jak wygląda folia malarska, ja od wielu lat urzywam foli i nic się nie naciaga ale jest to folia ogrodniccza ta która służy do budowania tuneli foliowych . Nawinięta na rolkach po 6 lub 8 m ma jasno niebieski lub jasnozielony kolor, po rozłorzeniu zupełnie przeźroczysta. Kupuję zwykle taką folię 1m i mam kawałek 8x1m zwijam sobie w rulon i gotowa do użycia . Maluję na niej zwykłym markerem . Do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym. Polecam , nie wyograżam sobie teraz pergaminu i to jeszcze przy tych gęsto malowanych wykrojach a na tym maluje się jak przez szkło :) rewelacja 1 m b kosztuje ok 12 zł

--- Ostatnio edytowane 2012-08-03 09:09:58 przez ITA ---

--- Ostatnio edytowane 2012-08-03 09:13:32 przez ITA ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Świeżynek
A tak wygląda ta folia

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Świeżynek
Przy okazji podpowiem jakich mydełek krawieckich używa " stara krawcowa" . Nie pamiętam skąd ten pomysł ale myślę ,że to czasy komunistyczne wymuszały na nas różne pomysły.
Mydełek krawieckich nie kupuję tylko jeżeli mydło toaletowe będzie prawie zużyte i pozostanie taki cienki kawałek jak na zdjęciu w poprzednim moim temacie.Nie wyrzucam go , używam jako mydełko krawieckie.
Bardzo dobrze jest zaostrzone i świetnie rysuje na tkaninie kolorem białym.
Być może znacie ten wynalazek ale może komuś sie przyda.:)
Stały Bywalec
Ja używam papieru półpergaminowego. Na szczęście mam w mieście hurtownie papierniczą i mają takie wynalazki. O taki papier też warto pytać na stoiska z pakowaniem prezentów i papierami do pakowania. A kiedyś jak byłam w nagłej potrzebie, to skleiłam ze sobą kilka arkuszy papieru śniadaniowego i też dało radę.
Dobre, chodź też staromodne rozwiązanie to kalka.
witam
używam taką folię i można ją tu kupić

Artur

Stara Gwardia
Odrysowuje na półpergaminie, to chyba najlepszy wybór bo folia jak się pogniecie a chcemy wykorzystać drugi raz ten sam wykrój to się nie da wyprasowac a pergamin owszem.
Pytałam jednak z zupełnie innego powodu, o tę nieszczęsną folię:
ten "mój" papier z ebay mi się kończy, i nie mam gdzie kupić nowszego. Półpergamin jest upiornie drogi (rolka w przeliczeniu ok. 300zl!). Dla tego pytałam o folię -jako alternatywę.
Ta, którą podał Artur tzn. koszulki foliowe na gotowe ubrania; też tu jest dostępna, ale niestety b. droga; więc odpada.
Budowlana -nie nadaje się - jest zupełnie inna niż dostępna w Polsce.
Pozostaje jeszcze ta agrowłóknina; stosunkowo niedroga, i "wielokrotnego użytku".
Oprócz tego -polecam (drogie, ale dobre); "Swedish tracing paper" to nazwa własna, nie chodzi o kraj pochodzenia, i wreszcie -pewnie wszyscy "patchworkowcy " to znają " freezer paper". Ten ostatni jest TANI w USA/Kanadzie, a drogi w Europie...

http://monikamagdalena.blogspot.com/ napisał w dniu 2012-08-04 08:42:09:
Odrysowuje na półpergaminie, to chyba najlepszy wybór bo folia jak się pogniecie a chcemy wykorzystać drugi raz ten sam wykrój to się nie da wyprasowac a pergamin owszem.

--- Ostatnio edytowane 2012-08-04 08:59:26 przez Anna-Maria ---

Stara Gwardia
Macie jakieś pewne źródło internetowe półpergaminowe? no i w normalnej cenie? Moga być arkusze i role.
Moje źródło umarło, a nie mam w okolicy żadnego normalnego sklepu papierniczego tylko takie z produktami szkolnymi.

4 strony: < 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.