Stara Gwardia
![]() |
|
Poczta ?
Ten brązowawy papier do pakowania. ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Benedek, do przeniesienia/przerysowania formy na ten papier potrzebna byłaby jeszcze kalka ołówkowa lub maszynowa. Ale czy takową jeszcze produkują?
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na takiem papierze moja mama robila wykroje bez kalki. Pamietam jak to robila, podwijala papier zagladajc i robila znaczki lub bardziej wykrecone znaczyla szpilka. Ja dzis zabieram sie do wykroju mam wlasnie tylko taki papier, a do wykrojenia prosta spadnice na poczatek, mam nadzieje ze dam rade
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To może byc dobra metoda.
No ja nic nie przenoszę tylko rysuję na papierze i dlatego to było pierwsze co przyszło mi na myśl. ![]() Jak wykrój jest ok i będziemy z niego częściej korzystac - warto zainwestowac w karton grubości 2mm. Wygodniejszy. ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Większość starych form mam odrysowanych na gazetach - Trybunie Ludu i Kurierze Polskim - bo były w największym formacie. Po rozłożeniu to był maksymalny wymiar A0.
Samo odrysowanie robiłem właśnie przez podglądanie pod spód, albo kalkując na podświetlonym stoliku. Od kiedy przestały się ukazywać te wspaniałe ![]() Jest podobny do kalki technicznej, ale sporo grubszy (ok. 0,5 mm), nie łamliwy i nie podatny na rozdarcie. Sprężysty i dający się magazynować w dowolny sposób. Można go nawet przypiąć pinezką do ściany. Wprawdzie już nie pracuję w tej drukarni od dwóch lat, bo strasznie się strułem chemikaliami z sita, ale mam z nimi cały czas ciepłe kontakty i w każdej chwili mogę poprosić o odkładanie odpadów. Dla nich to fajnie, że ktoś zabiera śmieci i nie muszą płacić za wywóz... ![]() Mam w domu parę sporych kawałków tego materiału i chętnie się podzielę. A wracając do głównego tematu - nie mam aż tylu form, żeby mi się nie mieściły, bo nauczyłem się modyfikacji wykrojów w oparciu o pomiary. Niezastąpionym nauczycielem i przyjacielem był ś.p. Bernard Hanaoka, z którym właśnie opracowaliśmy "wzór na ubiór", żeby się nie męczyć za każdym razem z tym odrysowywaniem... Podstawowych form jest ledwie kilka, a od nich trzeba dalej rozwijać koncepcję! ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Musze przyznac, ze przenioslam wykroj na papier bez wiekszych trudnosci i dosc szybko- w kuchni na blacie pod oknem wspomagalam sie rowniez swiatlem haha. Trzeba tylko byc dokladnym, ja chcac isc na skroty o malo nie pociagnelam lini prostej, ktora byla jednak zakrzywiona, a na oko wydawala sie prosta. Wiec trzeba uwaznie przenosic. Takie bledy przy kalkowaniu sie nie zdarza.
Za to wpadlam na pomysl, zeby takie wykroje robic na flizelinie! 1m 1 zl, jest przezroczysta, latwo przechowac, leciutka plastyczna, mozna ja sfastrygowac i przymierzyc! a jak wykroj do bani to zuzyc i wyszyc. Nie beda takie trwale jak z technicznych materialow, ale nastepnym razem zakupie wiecej flizeliny! Ja myslicie fajnego mam pomysla? ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.