Świeżynek
![]() |
|
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów
![]() - przeróbek krawieckich (czyli potrzebuję maszyny do szycia, która poradzi sobie zarówno z cienkimi firankami, jak i grubymi płaszczami, dżinsem itp.) - szycie, naszywania aplikacji na elastycznych materiałach (np. na bluzce kolorowego domku) - wykonywania monogramów na pościeli, haftów na poduszkach Czy Janome 6600P będzie sprawdzać się w tej funkcji? Po drugie, czy przy stopce do overlocku warto mimo to zainwestować w overlock (przewiduję, że będę naszywać aplikację na elastyczne materiały). Po trzecie, Janome 6600P posiada funkcję wyszywania liter oraz monogramów, jednak ja chciałabym wykonywać ładne i estetyczne monogramy głównie na pościeli i poduszkach i czy wobec tego nie lepiej zakupić hafciarke? Jak już pisałam na początku, nie znam się na tym kompletnie, nie wiem czy lepiej kupić maszynę 2 w 1 (np. hafciarkę z maszyną do szycia), czy każdy sprzęt osobno. Byłabym naprawdę wdzięczna za pomoc, konkurs na biznes plan jest dla mnie szansą na wyrwanie się z sideł bezrobocia, jednak póki co wszystko jest na etapie projektu. Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczna. --- Ostatnio edytowane 2012-09-11 18:15:04 przez nanap --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Aplikacji owerlokiem raczej nie naszyjesz.
A na hafciarkach się nie znam. Poszukaj instrukcji konkretnej maszyny, zobacz chociaż z daleka jej możliwości. Są nawet filmiki na youtube pokazujące pracę maszyn. Wtedy się dowiesz, czy jakość i przede wszystkim wielkość haftu ci odpowiada. Idealnie byłoby sprawdzić w jakimś punkcie sprzedaży... Bo co wystarczy mi, może nie wystarczyć tobie... Aha - gdybym kupiła maszynę z możliwością haftu - 2 w 1 - to na 100 % nie używałabym jej do jeansu czy grubych płaszczy. Szkoda uszkodzić maszynę. Poza tym - wróć do wątku o maszynach. Tam jest i o półprzemysłowych, i o uniwersalnych, na pewno wiele informacji tam znajdziesz. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo Pani dziękuje
![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Wszystko jest kwestia dobrania parametrów i przygotowania "frontu robót" /to ulubione wyrażenie mojej wychowawczyni z liceum ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuje Pani Aniu
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kwestia jeszcze funduszy, z urzędu pracy to dają max 20 tys. Najtańsza hafciarka tyle właśnie koszutje
![]() Janome6600P nie ma polskich znaków no i nie można dostosować wielkości liter, więc w tym wypadku tylko hafciarka ![]() Do szycia ta maszyna jest ok, ale jeżeli bardzo ciężkie tkaniny byłyby szyte to raczej przemysłowa. Z takich wieloczynnościowych to zobacz na Pfaff Expression 4.0 - nie widziałam i nie testowałam, ale podobno górny transport chodzi w niej z różnymi stopkami, w Janome 6600 tylko z jedną. A poza tym w tej półce cenowej to maszyny już dosyc "wypasione" są :P |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jakies dwa lata temu na innym forum, "pomagalam" dziewczynie ktora tez chciala dostac fundusze na tego typu dzialalnosc. Jak sie skonczylo nie wiem, miala napisac albo do mnie , albo na forum, ale przestala sie odzywac i tu i tu. Podejrzewam, ze nic z tego nie wyszlo. A z mojego doswiadczniea: albo albo. Tzn. albo przerobki, albo monogramy i hafty. Albo ...dwie i wiecej maszyn.Dla czego: bo najprostrzy haft, to czas, przez ktory maszyna NIE szyje. W zalaczniku dwa hafty -pytanie ile zajely? Ciekawe czy ktos zgadnie. NB. szyte na Berninie, ktora w Polsce jest reklamowana jak o "profesjonalna" ;a faktycznie to jest maszyna dla hobbistow. Profesjonalne hafciarki -to nie "kombajny" wieloczynnosciowe, tylko wielo IGLOWE maszyny przemyslowe typu Tajima, JUki etc. Kosztuja od ok. 25000zl w gore.
I jeszcze jedno: wszystkie wzory typu Disney , ktore ciesza sie powodzeniem, moge sobie na moim Brotherze wyszyswac dla calej rodziny i krewnych krolika. Ale -NIE moge ich sprzedawac (tzn. wyrobow nimi ozdobionych). Jest to zabronione w licencji. A wykup licencji na sprzedawanie wyrobow to dodatkowe koszty. I o tym tez trzeba pamietac. P.S. Hafciarki mam dwie brothera (versje Disney) i Bernine. --- Ostatnio edytowane 2012-09-12 15:48:13 przez Anna-Maria --- ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Stara Gwardia
|
|
Janome 6600 na pewno się nada do przeróbek krawieckich i do naszywania aplikacji - to jest, o ile wiem, maszyna półprofesjonalna, przystosowana do bardziej intensywnej eksploatacji.
Wyszyje również litery (bez polskich znaków), natomiast nie wyszyje haftów na poduszkach - nie ma funkcji haftujących. Są na rynku samodzielne hafciarki - ma je Brother, Elna, Janome, Bernina. Ceny od 3000zł do 4500zł. Samodzielna hafciarka ma taką zaletę, że kiedy haftuje, Ty możesz w tym czasie szyć na drugiej maszynie - w biznesie racjonalne wykorzystanie czasu to w efekcie większy zarobek. Za to wadą takiej hafciarki jest mały maksymalny zakres pola haftu - bodajże 20cm x 14cm (Brother NV-750E ma jeszcze opcję 13x30cm). Druga rzecz, dobrze jest upewnić się, czy takie hafciarki zniosą duże obciążenie pracą. One sa raczej dedykowane do używania w domu. Mogą się sprawdzić pod warunkiem, że będziesz haftować okazjonalnie. Oszacuj przed zakupem ilość godzin w tygodniu, podczas których będziesz używać hafciarki i skonsultuj to ze sprzedawcą. Gdzieś przy Berninie Deco (ma chyba wbudowane polskie znaki, tak na marginesie) doczytałam, że bezpiecznie może pracować do 10 godzin w tygodniu. Dokładnie nie pamiętam, może więcej? Jak chcesz większy tamborek, to już w grę wchodzą maszyno-hafciarki. Ale ceny też są odpowiednio wyższe. ![]() Do kosztów hafciarki trzeba doliczyć program umożliwiający konwersję grafiki na haft - marki mają swoje własne dedykowane programy (koszt do 6000zł, ale są promocje). Można chyba też zrezygnować z programu i kupować gotowe projekty, ale nie wiem po ile i gdzie. ![]() Niezależnie czy kupisz hafciarkę czy maszyno-hafciarkę, ja bym nie rezygnowała z samodzielnej maszyny do szycia. No i jeszcze pozostaje owerlok. ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
samodzielne hafciarki od 3-4,5 tys? W takiej cenie to tylko są wieloczynnościowe maszyno-hafciarki ;>
|
|
Stara Gwardia
|
|
Najtańsza hafciarka bez funkcji szycia - Brother NV-90E - kosztuje w moim sklepie 2640zł.