Wersja do druku

4 strony: 1 2 3 4 >

Świeżynek
Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc. Otóż od niedawna jestem w posiadaniu Overlocka Łucznik FN2-5D (5nitkowy). Nie mam pojęcia jakie nici do niego zakupić, aby się nie zrywały, były trwałe i w ogóle... Potrzebuję jakiś uniwersalnych nici, do domowego użytku ;-) Z góry dzięki za każde info! Pozdrawiam, Kaś.
Stara Gwardia
Owerlocki nie są bardzo wrażliwe na jakość nici, przynajmniej te z którymi miałam do czynienia. Używam nici zwykłych,takich jak do szycia. w głównych kolorach, biały czarny, szary i beżowy kupiłam na dużych nawojach tzn.5000mt, bo na overlocku zużywa się sporo nici, ale nie muszą być tak dobre jak do stebnówki.

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
dziękuję ;-)
Świeżynek
podłączam się pod wątek overlockowy :)

przywiozłam sobie od rodziny nielubiany i nieużywany overlock łucznika FN2-5 minilock
po wielkich trudach rozpracowałam schemat nawlekania nici tzn. mam pokolorowany rysunek :D
(instrukcja obsługi chyba była pisana przez Chińczyka bo nie ma nic wspólnego z polskim językiem)

na moim overlocku chciałabym obrębiać i podwijać ale nie wiem czy się da
w instrukcji jest napisane:
trzy kombinacje ściegu pięcionitkowego:
- trójnitkowy ścieg obrzucający plus podwójny ścieg łańcuszkowy
- trójnitkowy ścieg dekoracyjny plus ścieg łańcuszkowy
- podwójny ścieg łańcuszkowy

czy mógłby mi ktoś z Was wyjaśnić, jak wyglądają te ściegi?
wydaje mi się, że nie mogę odłączyć noża w tej maszynie ale mogę go po prostu odkręcić
oprócz obrębiania chciałabym zrobić takie podwinięcie: z jednej strony dwie linie a od spodu obrzucenie (jak np. w rękawach) tylko nie mam pojęcia z ilu nici składa się taki ścieg (mam 5 do dyspozycji)

ufff
:)
Mistrzyni Krawiectwa
/.../ z jednej strony dwie linie a od spodu obrzucenie (jak np. w rękawach) tylko nie mam pojęcia z ilu nici składa się taki ścieg (mam 5 do dyspozycji)
To jest ścieg drabinkowy. Ale czy można go tym owerlokiem wykonać - nie wiem.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Kupuj nici na dużych szpulkach ,nie na małych. Ja kupuję nici basik,i w pracy też takimi szyjemy.
Świeżynek
zrobiłam małe śledztwo i na pierwszy rzut oka okazuje się, że moim overlockiem to mogę tylko klasycznie obrębiać lub/i robić łańcuszek....za dużo to nie poszaleję :( ale dobre i to

jeszcze nie wiem tylko co uzyskam jak odkręcę nóż...

właśnie wybieram się po nici, zobaczę co będzie do wyboru. Najchętniej kupiłabym w takich mega szpulkach ale nie wejdą mi potem do zwykłej maszyny...
Stara Gwardia
właśnie wybieram się po nici, zobaczę co będzie do wyboru. Najchętniej kupiłabym w takich mega szpulkach ale nie wejdą mi potem do zwykłej maszyny...
Szpulę nici z overlocka stawia się z tyłu za maszyną i normalnie nawleka. Szyje aż miło, a zawsze taniej wychodzi :angel:
Świeżynek
:D o! no proszę jakoś na to nie wpadłam wcześniej :D

...właśnie jestem po długiej walce z overlockiem i chyba się poddam :(
moje chińskie dziadostwo (bo inaczej nie wiem jak go określić) po wstępnej chwili radości odmówiło współpracy

nic mi nie daje studiowanie instrukcji (z beznadziejnymi rysunkami)...nie mam pojęcia dlaczego nie robi łańcuszka, wychodzą dwie proste nitki i tyle, nawlekłam wszystko od nowa i nic...ech

pozostało mi korzystanie z obrębiania overlockowego (3 nitki) ale nie mam bladego pojęcia jak wyregulować ścieg, coś kombinuje z naprężeniem nici ale nie wiem czy to jest to

wrzucę zdjęcie to może mi pomożecie :)
o proszę prawa i lewa strona ściegu czy tak jest ok bo jakoś mi to dziwnie wygląda...?

--- Ostatnio edytowane 2010-04-08 17:18:13 przez zazu ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

4 strony: 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.